Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
Directorii din cadrul administratiei publice locale se afla în fruntea listei cu cele mai mari (...)
citeste totjoi, 07.07.2022
Dacă regizori eminamente estetici au început să migreze înspre un teatru implicat social, regizori interesaţi cu precădere şi în mod activ de problemele actuale ale comunităţii, cu manifeste înclinaţii spre stânga politică, creând veritabile performance-uri au început să migreze înspre un teatru cu o miză estetică mai mare (coregrafie, muzică live, atenţie acordată light design-ului şi cromaticii din recuzită şi vestimentaţie), fără a-şi trăda intenţiile iniţiale, politizante. Din această a doua categorie face parte Ioana Păun, regizoare recunoscută la nivel internaţional.
Prin teatrul realizat, Ioana Păun se îndreaptă asupra unor probleme sociopolitice şi economice actuale (şomajul, violenţa domestică, rolul femeii în societatea contemporană, abuzarea de femeie prin repartizarea neechitabilă a muncii domestice, abuzurile şi umilinţele trăite de imigranţii veniţi să lucreze în România, jocurile de putere angajator-angajat etc.), lucrând alături de jurnalişti ori sociologi, cu intenţia de a problematiza, dar şi de a căuta în mod activ soluţii prin intermediul performance-ului artistic. Regizoarea îşi orientează demersul dinspre formula ”Totul este regie/ regizat” înspre formula ”Totul este realitate”, cu scopul de a surprinde ”starea permanentă de balans între realitate şi spectacol, acolo unde se desfăşoară schimbări de paradigmă politică”.
Pentru Ioana Păun ”Totul este regie” şi ”Totul este politic(ă)”, iar teatrul este, dacă nu tocmai o armă socială, atunci un mijloc activ de investigare a realităţilor sociopolitice, de înregistrare, apoi chiar de declanşare a schimbărilor sociale importante, un bumerang între spectacol şi realitate. Teatrul devine creator de realitate. Modul în care regizoarea face trecerea dinspre spectacol/ regie înspre realitatea sociopolitică (”Totul este realitate”) este urmat de drumul în sens invers, presupunând că rolul performance-ului a fost atins: o cauză este pledată, iar efectele sunt resimţite imediat. Teatrul este un ferment - prin teatru se intervine în sfera publică şi se schimbă realităţi sociale. Arta teatrală contemporană cuprinde proiecte comunitare al căror mesaj este direct, arareori conceptualizat, şi a căror estetică e de cele mai multe ori una angajată.
Este şi cazul performance-ului Produse domestice tratând pe baze reale (investigaţie, cercetare, includerea poveştii reale dezvăluite în urma casting-ului în scriptul iniţial), dar într-un mod artistic (chitară şi voce live acompaniind muzical narativitatea fragmentată şi punctând momentele nodale, light design, cromatică vie) problema abuzului bonelor filipineze din România (abuzuri de putere, băneşti, sexuale). La graniţa dintre performance social şi estetic, două momente din spectacol, repetând aceeaşi acţiune în contexte diferite, devin memorabile: 1. o trapă se deschide în planul superior, iar pe capul femeii supuse abuzurilor de tot felul cade o ploaie de boabe de orez; 2. acelaşi orez se revarsă asupra spectatorilor de sex masculin, chemaţi pe scenă la finalul performance-ului şi lipiţi în cerc cu bandă adezivă de marcare galben cu negru. Banda antiderapantă îi aduce pe subiecţii abuzurilor femeii în vizor, iar sorcovirea pe deplin contextualizată sociocultural, la limita dintre cultura asiatică şi cea autohtonă, sancţionează şi eliberează.
Nu doar angajată social, ci şi ritualic, arta performativă actuală comunică în mod spectaculos mai mult decât ne-am aştepta. Iar efectele estetice nu ezită să apară. În mod tulburător, semnificaţia esteticului nu mai este una limitativă, ci se delimitează putând însemna educaţie, edificare şi catharsis. Conceptul aristotelic se aclimatizează cu noi sensuri. Transfigurarea chipului Yniei Love trimite înspre imaginea Madonei cu pruncul explodând de frumuseţe sub ploaia de boabe de orez, iar spectatorul retrăieşte odată cu personajele situaţia socială recreată. Mila devine simpatie, iar frica - empatie.
În varianta iniţială de spectacol, Ynia Love, inginera filipineză care a lucrat ca menajeră în România timp de patru ani, joacă rolul prietenei ei Joy, reuşind să exprime situaţia femeii abuzate, dar rămânând o luptătoare, fără ca spectacolul să cadă în capcanele melodramaticului. Ynia Love a fost expulzată în Filipine, având interdicţie de un an şi nemaiputând să joace în spectacol. În 2015, spectacolul a realizat un circuit prin ţară (Bucureşti-Iaşi-Craiova-Cluj-Timişoara-Bucureşti) încercând să strângă fonduri pentru ca Ynia Love să poată reveni în România.
Pentru că Ynia Love a fost înlocuită de Ioana Flora în varianta de spectacol prezentată în turneu, am încercat să o readuc în peisaj printr-un set de trei întrebări, un miniinterviu, pe care îl voi reda în continuarea articolului. În acelaşi timp, încerc să ilustrez prin această scurtă serie de întrebări şi răspunsuri trecerea operată de regizoare între spectacol şi realitate, cu efect de bumerang.
DT: Cum recreează rolul tău din Produse domestice realitatea femeilor filipineze care lucrează în România, dar sunt abuzate?
YL: Întregul scenariu este autentic, de la ”vinderea” lucrătorului domestic către angajator, banii implicaţi, şi situaţia reală a bonelor şi a menajerelor; plecând de la o poveste reală, spectacolul a atins coarda sensibilă a multora.
DT: Cum ţi-a schimbat viaţa spectacolul în care ai evoluat?
YL: M-am obişnuit să fiu în lumina reflectoarelor, mi-am făcut noi prieteni, i-am făcut pe oamenii din jurul meu să fie preocupaţi de aceste probleme, mi-a dat încrederea de a îmi exprima cu fermitate opinia.
DT: Crezi că teatrul poate schimba realităţi sociale? Dacă da, cum?
YL: Da! Deoarece oamenii devin conştienţi de cum stau lucrurile în realitate pe o cale artistică. Teatrul atrage atenţia asupra unui subiect într-un mod prin care îl face interesant pentru cetăţeni, iar oamenii pot astfel vedea, digera şi acţiona cu simpatie şi empatie.
(Produse domestice, regia: Ioana Păun, investigaţie: Laura Ştefănuţ, text: Xandra Popescu, performeri: Ioana Flora, Smaranda Nicolau, muzica: Cătălin Rulea, voce: Diana Miron, mişcare scenică: Carmen Coţofană, 16 octombrie 2015, spectacol găzduit de Uzina cu Teatru, TNI)
Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi cronicar de artă teatrală - membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - Secţia Română
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce a spus Boris Johnson în discursul de demisie din funcția de premier al Marii Britanii
Cum a motivat judecătorul decizia care l-a ”spălat” de acuzația de plagiat pe premierul Ciucă
VIDEO Fără plăcuțe pe față, dar îmbrățișat și escortat de polițiști până la scenă!
Cât de mare era șpaga la ambulanța Neamț. Numai directorul a primit 108.000 euro în câteva zile
Capcană pentru șoferi în Păcurari: uriașă groapă nesemnalizată în asfalt
(VIDEO) Asfaltare pe ploaie în zona Bucium-Bârnova. Smoala se ia pe roțile șoferilor
VIDEO Prețuri ca pe Coasta de Azur la Năvodari. Cât a ajuns să coste o oră de parcare
Sute de curse întârziate şi zeci de zboruri anulate pe Aeroportul Otopeni. Care au fost motivele
Fake cu închiderea plajelor din Turcia propagat în valuri în conturile românilor
Premieră! Hrisovul emis de Alexandru cel Bun, scos la licitație
Şeful republicanilor din Senat: Accesul facil la arme de foc nu reprezintă „problema de bază”
Sondaj INSCOP: 83% dintre români vor ca ţara să se alieze cu Occidentul
Un lac de peste 100 de hectare, aflat în Satu Mare, a secat aproape în totalitate
Kristalina Georgieva (FMI): Nu putem exclude o recesiune globală anul viitor
Ministrul de externe al Ucrainei: Mulţumesc din toată inima României, prietenul nostru bun
Trei melodii controversate ale lui Michael Jackson au fost eliminate de pe platformele de streaming
Premierul Boris Johnson va demisiona, joi, din funcţia de lider al Partidului Conservator
Raport ONU: Foametea la nivel mondial, amploare fără precedent în 2022
Pompierii din Moldova şi-au dat întâlnire la Botoşani pentru un concurs de abilităţi
Șefii MI5 și FBI, în primul discurs comun din istorie: „Xi Jinpimg, o amenințare la adresa lumii”
Admiterea la facultățile Universității de Științele Vieții Iași (USV) începe luni, 11 iulie (P)
Un turist a filmat momentul în care Roxana Donisan este atacată de rechin
VIDEO - Accident cumplit filmat în Galaţi. Un motociclist se zbate între viaţă şi moarte
Crimă în trafic la Bacău. Ucis în bătaie pentru că a acroşat o oglindă
În caz de război, Belarusul ar ataca prima dată Polonia, îşi face curaj un comandant belarus
Mezzosoprana Maria Macsim va fi omagiată la Opera Națională Română Iași
Un precedent juridic periculos la Iași. Secretarul primarului penal scapă basma curată
Născută la Moscova, Rybakina a vorbit despre război înaintea meciului cu Halep
Dezvăluirile Andreei Ibacka: De ce nu doarme în pat cu Cabral şi legătura cu Ceauşescu
O nouă țeapă pentru românii care merg în Grecia. Atenţie la ciorbă!
Supărare mare pentru angajaţi: Nu toţi vor primi tichete de masă de 30 de lei. Care este motivul
Preţurile petrolului au scăzut miercuri la minime ale ultimelor 12 săptămâni
Zelenski: În sfârşit simţim că armele primite de la parteneri au început să funcţioneze puternic
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi
Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
De ce se trag rachetele antigrindină? Unii fermieri nu le văd cu ochi buni
Poliţiştii l-au găsit dormind la volan, în şanţ, cu o alcoolemie de 2 la mie
O escrocherie de milioane: tranzacţii fictive cu bovine. Şapte ani de închisoare
Post de director al unui important spital din Iaşi, scos la concurs
Femeia beată, de 40 de ani, ucisă de caniculă în condiţii misterioase: se va face autopsie
O zi de naştere la care s-ar putea gândi, doi ani, în spatele gratiilor
Premii pentru elevii cu medii de zece la Evaluare şi Bacalaureat
Primele 3000 de hectare de culturi agricole afectate de secetă, înscrise la despăgubiri
Ioan Alexandru TOFANUn vis de vară după Bacalaureat |
Codrin Liviu CUȚITARUO lume a celorlalţi |
George ŢURCĂNAŞUCinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III) |
Bogdan ILIESCUConu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor |
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.