Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Efectul furtunilor din ţară: circulaţie rutieră îngreunată, trenuri blocate şi străzi inundate

GALERIE
inundatii
  • inundatii
- +

 Circulaţia se desfăşura îngreunat pe mai multe drumuri naţionale, duminică dimineaţă, din cauza ploii torenţiale şi a vântului puternic, vizibilitatea fiind redusă pe artere rutiere din Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Teleorman, dar şi în Capitală, informează Centrul Infotrafic.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, între kilometrii 20 şi 35 plouă torenţial, iar pe restul autostrăzii carosabilul este ud.

Şoferii sunt sfătuiţi ca atunci când traversează zone unde carosabilul este acoperit cu apă să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic, cum ar fi depăşirile şi trecerile de pe o bandă pe alta.

De asemenea, în mai multe judeţe sunt rafale de vânt, care afectează buna desfăşurare a traficului rutier.

"Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe", a precizat Centrul Infotrafic.

Bucureştiul şi judeţele Buzău şi Prahova au fost, duminică dimineaţă, timp de aproximativ o oră, sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii. În aceste zone au fost averse şi descărcări electrice, iar vântul a depăşit la rafală 75-80 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

De asemenea, au fost avertizate cu cod galben de ploi şi vijelii judeţele Călăraşi, Braşov, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Brăila, Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi.

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Prahova şi Buzău


Râurile mici din bazinele hidrografice Teleajen şi Cricovul Sărat, din judeţul Prahova, precum şi Nişcov, Slănic şi Câlnău, din judeţul Buzău, sunt duminică, până la ora 12.00, sub avertizare cod portocaliu de inundaţii.

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a ploilor torenţiale înregistrate, dar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Teleajen, Cricovul Sărat (judeţul Prahova), Nişcov, Slănic şi Câlnău (judeţul Buzău).

Aceste fenomene pot fi mai intense în bazinele hidrografice ale râurilor Teleajen şi Nişcov, se mai arată în avertizarea cod portocaliu.

Peste 300 de persoane, blocate în două trenuri, în judeţul Caraş-Severin, din cauza unei furtuni

Peste 300 de persoane au rămas blocate, duminică dimineaţă, peste patru ore, în două trenuri, în judeţul Caraş-Severin, după ce mai mulţi copaci au căzut peste linia ferată şi peste cablurile de înaltă tensiune, în urma unei furtuni, printre pasageri aflându-se şi un copil dependent de insulină.

Potrivit reprezentanţilor CFR, peste 300 de persoane au rămas blocate în două trenuri de călători în judeţul Caraş-Severin, într-o zonă de defileu cu vegetaţie abundentă, după ce mai mulţi copaci au căzut peste linia ferată şi peste cablurile de înaltă tensiune, în urma unei furtuni.

Conform sursei citate, printre pasageri s-a aflat şi un copil dependent de insulină, pentru care însă nu au fost solicitate intervenţii speciale.

”Tensiunea a fost întreruptă în linia de contact dintre Crusovat şi Domaşnea Cornea. Trenurile IR 1696 Timişoara - Bucureşti Nord şi IR 1695 Bucureşti Nord - Timişoara au staţionat până la intervenţia cu locomotiva Diesel”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.

Mai mulţi angajaţi de la Infrastructură au intervenit în zonă pentru eliberarea liniei ferate.

Circulaţia a fost reluată către destinaţiile finale cu întârzieri de aproximativ de 280 minute pentru trenul IR 1696 şi 120 de minute pentru garnitura IR 1695, mai precizează CFR.

De asenemea, 30 de localităţi din judeţul Caraş-Severin au rămas fără energie electrică, iar acoperişurile a două case au fost afectate, în urma furtunii.

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râuri din 23 de judeţe, între care şi Caraş-Severin, unde începând de sâmbătă seară şi până luni dimineaţă se pot produce inundaţii, din cauza scurgerilor pe versanţi şi a viiturilor rapide.

Trenurile spre Bucureşti care circulă între Periş şi Buftea au întârzieri între 30 şi 60 de minute

Mai multe trenuri care vin şi pleacă din Bucureşti Nord au întârzieri între 30 şi 60 de minute, din cauza lipsei de tensiune la centrul de dirijare a traficului din zona staţiei Periş, cauzată de furtuna de duminică dimineaţă, a anunţat compania CFR.

Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan, furtuna a cauzat o lipsă de tensiune la centrul de centralizare şi dirijare a traficului din zona Periş, toate trenurile care vin şi pleacă din Bucureşti Nord şi ajung în această staţie fiind oprite temporar, până la comanda de intrare în circulaţie a personalului feroviar pe segmentul Buftea-Periş.

"Circulaţia feroviară între staţile Buftea - Periş se desfăşoară la cale liberă, accesul trenurilor pe acest segment fiind permis doar sub comanda personalului feroviar", a precizat Oana Brânzan.

De asemenea, pe raza Regionalei CF Timişoara, tot din cauza furtunii, tensiunea a fost întreruptă în linia de contact între staţiile Cruşovăţ şi Domaşnea Cornea. Trenurile IR 1696 Timişoara Nord - Bucureşti Nord şi IR 1695 Bucureşti Nord - Timişoara Nord, în care sunt aproximativ 300 de pasageri, au staţionat până la intervenţia cu locomotiva Diesel.

La ora transmiterii acestei ştiri, cele două trenuri şi-au reluat circulaţia, având întârzieri de aproximativ 280 minute (IR 1696) şi, respectiv, 120 de minute (IR 1695), a spus Oana Brânzan.

Întrucât există ïn continuare posibilitatea apariţiei de modificări sau perturbări în circulaţia trenurilor, din cauza vremii nefavorabile, pasagerii sunt sfătuiţi ca, înainte de călătorie, să se informeze despre eventualele întârzieri care se pot înregistra în graficul de circulaţie.

"Companiile feroviare ţin legătura operativ şi centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs şi cel din gări să colaboreze în luarea celor mai potrivite măsuri pentru prevenirea situaţiilor neplăcute pentru călători", a mai spus Oana Brânzan.

Subsolul Spitalului Judeţean Buzău şi mai multe gospodării au fost inundate în urma ploilor

Subsolul Spitalului Judeţean Buzău şi mai multe gospodării au fost inundate, iar un drum judeţean este blocat din cauza aluviunilor, duminică dimineaţă, în urma precipitaţiilor abundente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, Vasile Prahoveanu, în urma ploilor abundente de duminică dimineaţă, s-au înregistrat pagube în municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, dar şi în Verneşti, Săpoca, Tisău şi Poşta Câlnău.

În municipiul Buzău au fost inundate subsolurile Spitalului Judeţean şi al unui bloc, precum şi mai multe curţi, pentru evacuarea apei acţionând mai multe echipe ale Companiei de Apă, dar şi echipaje ale ISU cu motopompe.

La Râmnicu Sărat, apa a intrat într-o casă şi două curţi, iar la Verneşti, Săpoca şi Tisău au fost inundate mai multe gospodării, în aceste cazuri intervenind angajaţi ai ISU Buzău şi pompieri voluntari.

În comuna Berca, satul Valea Nucului, drumul judeţean 203 L este blocat din cauza aluviunilor, la faţa locului aflându-se muncitori din cadrul primăriei care încearcă să cureţe şoseaua pentru ca traficul să poată fi reluat.

De asemenea, în comuna Tisău podul care trece peste drumul judeţean 100 H a fost avariat, după ce pârâul Tisău a ieşit din matcă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri