Efervescenţă pe piaţa de birouri a Iaşului, cu efecte pozitive pentru economia locală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Efervescenţă pe piaţa de birouri a Iaşului, cu efecte pozitive pentru economia locală

GALERIE
Accenture_PALAS IASI
  • Accenture_PALAS IASI
- +

Economia Iaşului se ridică pe etaje. La această concluzie se poate ajunge după o analiză a ultimilor ani, în care forfota a fost, cu preponderenţă, pe segmentul spaţiilor office. Atenţia investitorilor s-a focusat pe clădirile de birouri, ca răspuns la cererea companiilor din domenii care au prins avânt încă din perioada crizei şi care şi-au dezvoltat planurile la Iaşi. Tendinţă subliniată, recent, şi de un studiu al companiei de consultanţă ESOP, potrivit căruia piaţa spaţiilor de birouri din afara Bucureştiului a fost vedeta sectorului real estate, în 2015.

Cum influenţează economia locală, în mod pozitiv, dinamica acestui sector? Segmentul spaţiilor de birouri reprezintă o sursă de venit consistentă pentru administraţia locală, aportul la buget însemnând sume virate din impozite, taxe şi autorizaţii, dar şi din contribuţii privind încadrarea forţei de muncă. Potrivit aceluiaşi studiu ESOP, Iaşul s-a aflat anul trecut în topul suprafeţelor de birouri închiriate în ţară.

24.000 mp de spaţii de birouri, livraţi în prima parte a acestui an

La Iaşi, startul investiţiilor în clădiri de birouri clasa A a fost dat, în 2010, de ansamblul Palas, care a anticipat interesul giganţilor internaţionali din IT şi Outsourcing pentru Iaşi, companii atrase nu doar de forţa de muncă specializată, la costuri avantajoase, ci şi de spaţiile office moderne, care le pot oferi beneficii angajaţilor.

Orientarea spre dezvoltările de birouri a fost câştigătoare, ca dovadă stând faptul că, în cinci ani de la deschiderea primei clădiri United Business Center, în Palas se află peste 45 de sedii de companii, majoritatea multinaţionale. Iar în 2016, două noi clădiri se vor alătura celor patru deja funcţionale. United Business Center 5 şi 6 vor aduce pieţei locale încă 24.000 mp de spaţii clasa A, ajungându-se la o suprafaţă totală de 62.000 mp de birouri, în punctul zero al Iaşului.

Pe lângă aportul adus la buget de companiile prezente în ansamblu, activitatea lor implică un număr foarte mare de angajaţi, pentru care se plătesc venituri, impozite şi cote sociale la stat. Potrivit reprezentanţilor Palas, numai în clădirile de birouri lucrează peste 4.200 de persoane, iar numărul lor va creşte odată ce vor fi date în folosință noile imobile. De altfel, şi datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi indică un grad tot mai mare de ocupare a tinerilor şi a celor specializaţi.

Peste 1,8 milioane de euro în 2015, contribuţia Palas la bugetul local

Sectorul IT este cel mai mare generator de locuri de muncă din România, lucru care se reflectă, în mod evident, în economie. Potrivit unui studiu din noiembrie 2015, realizat de Clusterul iTech Transilvania, în sistemul IT din România lucrează mai bine de 75.500 de angajaţi, iar peste 73% dintre aceştia sunt din Bucureşti şi din judeţele Cluj, Iaşi şi Timiş. Totodată, Iaşul este indicat drept unul dintre judeţele ţării care se remarcă prin evoluţia anuală a numărului de angajaţi în domeniul IT.

Pentru administraţia locală, furnicarul de specialişti IT se traduce şi la Iaşi în contribuţii la bugetul local. Dacă ne referim la zona Palas, aceste sume se adaugă la aportul direct al ansamblului, care doar anul trecut a fost în valoare de peste 1,8 milioane de euro, reprezentând taxe, impozite, autorizaţii şi cotă de asociere. De la inaugurarea Palas, din 2012, şi până la finele lui 2015, acest cuantum a depăşit 7 milioane de euro.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.