anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Eficienţa vaccinării cu un „booster“ Pfizer scade la 45% după zece săptămâni

GALERIE
vaccin
 • vaccin
- +

Imunitatea cea mai ridicată o au cei vaccinaţi complet cu Pfizer şi care au primit apoi un „booster“ de la Moderna. Totuşi, cei vaccinaţi ajung mai rar în spital, arată studii preliminare.

Varianta omicron a noului coronavirus, care se răspâneşte cu o viteză galopantă, pune la încercare eficienţa vaccinurilor antiCOVID, relevă mai multe studii realizate în Africa de Sud şi Regatul Unit. Agenţia sanitară britanică (Health Security Agency, UKHSA) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, într-o analiză care se doreşte prudentă, că eficienţa vaccinării cu o a treia doză („booster“) antiCOVID Pfizer-Biontech scade la aproape zece săptămâni după administarare.

Potrivit studiului, o vaccinare cu trei doze numai cu vaccin antiCOVID PfizerBioNTech asigură o protecţie de 70% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19 cazuate de varianta omicron a SARS-CoV-2. Însă această imunitate scade rapid ulterior. Astfel, protecţia scade la 45% după zece săptămâni, potrivit acestui studiu UKHSA. Lucrurule stau altfel în cazul pacienţilor care au fost vaccinaţi cu vaccinuri ale altor laboratoare farmaceutice sau cu un „amestec“ de vaccinuri. Protecţia în cazul persoanelor care s-au vaccinat mai întâi cu vaccinul antiCOVID AstraZeneca-Oxford şi care au fost vaccinate apoi cu un „booster“ Moderna sau Pfizer-BioNTech scade la 45% şi, respectiv, 35%.

Protecţia persoanelor care s-au vaccinat complet cu Pfizer-BioNTech şi apoi au fost vaccinate cu un „booster“ Moderna se menţine între 70 şi 75% după zece săptămâni. Rezultatele acestui studiu sunt examinate cu precauţie, subliniază agenţia britanică sanitară, care avertizează cu privire la posibile influenţe legate de profilul persoanele infectate cu varianta omicron. De asemenea, eşantionul examinat în acest studiu este relativ limitat - el este alcătuit din 147.587 de cazuri de infectare cu varianta indiană (delta) şi 68.489 de cazuri de infectare cu varianta omicron.

Aceste rezultate se adaugă unei serii de rezultate ale unor studii publicate în ultimele săptămâni, care ridică problema eficienţei vaccinurilor antiCOVID cu privire la această variantă nouă. Potrivit unei analize ale unor date din viaţa reală, publicată ieri de către un grup sud-african de asigurări de sănătate, protecţia asigurată împotriva contaminării cu varianta omicron scade în timp la 30% în urma vaccinării complete cu vaccinul antiCOVID Pfizer-BioNTech. În schimb, acest studiu constată o eficienţă împotriva formelor grave (70%). Aceste date sunt susţinute de analiza publicată de UKHSA, care estimează că persoanele contaminate cu varianta omicron riscă să fie spitalizate cu 50-70% mai puţin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.