Ei conduc județul! Şedinţă CJ cu ”luare de tain” în curtea unui edil condamnat penal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ei conduc județul! Şedinţă CJ cu ”luare de tain” în curtea unui edil condamnat penal

GALERIE
sedinta CJ 08
  • sedinta CJ 08
- +

La cererea preşedintelui Maricel Popa, reuniunea lunară a consilierilor judeţeni s-a ţinut la Tg. Frumos. Pe fondul unor acuze încrucişate de „luare de tain“, primarul gazdă a fost şi el arătat cu degetul pentru o condamnare pronunţată în toamna lui 2016. Edilul a scos pe loc un certificat de cazier ca să arate că a fost reabilitat

Ca de obicei, şedinţa lunară a consilierilor judeţeni a fost marcată de discuţii prelungite în contradictoriu, replici tăioase şi cuvinte aruncate de unii aleşi în obrazul altora. Desfăşurată în sediul Primăriei Tg. Frumos, reuniunea celor 36 de consilieri (o singură absenţă) a trecut fără probleme toate cele 48 de proiecte aflate pe ordinea de zi. 
 
Dezbaterile au fost deschise de proiectele legate de alocarea de fonduri din excedentul CJ către constructorii care au modernizat cele şapte segmente de drum judeţean prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Banii se vor întoarce de la Ministerul Lucră­rilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei până la sfârşitul anului (conform unei adrese ataşate la fiecare proiect) sau cel mai târziu după adoptarea bugetului pe anul viitor (potrivit declaraţiilor şefului CJ). Liberalii au reproşat că proiectele similare care vizează drumuri ce trec prin comune administrate de primari din PNL au fost lăsate la urmă. Preşedintele CJ a calificat acuzele drept „denigrări“ şi „dezinformări“. 
 
 
Drumul distrus de la Ţibăneşti va fi reconstruit la anul
 
Refacerea celor doi kilometri de drum (DJ 248A) dintre Glodenii Gândului şi Gârbeşti s-a lăsat cu acuzaţii şi mai grele, de genul „domnule consilier, şi dv. v-aţi luat tainul de la Direcţia de drumuri judeţene“. Replica a fost: „Domnule preşedinte, tocmai v-aţi ales cu un dosar penal“. 
Directorul DJADP, prezent în sală, a explicat că a luat decizia unilaterală de denunţare a contractului cu constructorul care începuse în toamna lui 2016 să refacă drumul (acelaşi prins de şeful CJ cu un strat de asfalt mai subţire decât era prevăzut în caietul de sarcini). „Noi vom organiza o licitaţie publică, pentru că asta este condiţia pentru o valoare de aproape 480.000 de lei. Soluţia expertului este să facem un drum nou, ceea ce se va întâmpla la primăvară, pentru că acum nu avem timp. Acum vom face o frezare a asfaltului, care e degradat în proporţie de 70 la sută, şi vom adăuga balast astfel încât la iarnă să nu fim în pericol de a închide acest tronson de drum“, a spus Ovidiu Ciucan, directorul DJADP. 
 
 
Cazul Vatamanu
 
Dezbaterile au revenit apoi spre latura penalului, preşedintelui CJ reproşându-i-se că şi el are un consilier personal condamnat în primă instanţă tot pentru „luare de tain“ - aluzie la fostul primar Gheorghe Nichita. 
Remarcile de acest fel au mers mai departe, de data aceasta subiectul fiind primarul din Tg. Frumos, prezent la şedinţa CJ. Ionel Vatamanu a fost condamnat în toamna lui 2016 la un an de închisoare cu suspendare şi cu termen de încercare de trei ani pentru conflict de interese. Faptul că a fost pomenit acest lucru i-a făcut pe colegii săi de la PSD să condamne la rândul lor remarca venită de la un consilier liberal. 
În ceea ce-l priveşte, primarul Ionel Vatamanu a adus imediat un certificat de cazier înrămat şi datat 28 octombrie anul acesta, ca să arate că a fost reabilitat de drept. 
 
 
Reabilitarea de drept intervine după expirarea termenului de încercare, cu condiţia ca persoana condamnată (cu amendă penală sau cel mult doi ani de închisoare) să nu fi săvârşit o altă infracţiune în acest interval. 
Chiar şi aşa, dosarul nu e închis încă. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au decis în iulie 2017 că primarul din Tg. Frumos este în conflict de interese administrativ, acesta riscând ca timp de trei ani să nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie publică. Vatamanu a contestat verdictul, procesul ajungând la Curtea Supremă cu termen în februarie 2020. 
 
Încă două proiecte cu multe întrebări
 
Şedinţa CJ a continuat, coaliţia majoritară PSD-ALDE-UNPR aprobând suma de 9.550 de lei pentru deplasarea preşedintelui CJ la târgul aeronautic din Abu Dhabi - Emiratele Arabe Unite. Un consilier PMP a propus ca, în locul lui Maricel Popa, să meargă liderul grupului PSD, Cristian Stanciu, motivând că şeful CJ a făcut doar „risipă de bani publici cu aceste deplasări“. Fără succes însă. 
 
 
Deşi liderul grupului consilierilor liberali a sesizat o nepotrivire în legislaţie, trecerea unui teren de la comuna Ruginoasa în administrarea CJ a fost adoptată cu garanţia şefei Direcţiei Juridice a CJ. Totodată, Romeo Vatră a amintit că, din ianuarie, de când conducerea CJ forţează adoptarea proiectului pentru construirea unui centru de antrenament în fotbal, CJ nu a fost în stare să elaboreze o strategie valabilă pentru orice comună din judeţ care promovează sportul.
Celelalte proiecte de pe ordinea de zi au fost adoptate la foc automat. La final, primarul oraşului i-a invitat pe toţi consilierii la o agapă - la care au mers însă doar majoritatea celor din alianţa PSD-ALDE-UNPR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.