Ei sunt cei cinci finalişti pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Ei sunt cei cinci finalişti pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

GALERIE
premii
 • premii
- +

Juriul a stabilit lista scurtă din care va fi ales volumul câştigător: „Cartea Reghinei“, „Ziua de naştere a lui Mihai Mihailovici“, „Teoria apropierii“, „Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic“ şi „Ultima cruciadă“.

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a hotărât care este lista scurtă a finaliştilor celei de-a XVII-a ediţii a concursului. Astfel, de la o listă cu zece cărţi şi autori, juriul a propus, după o lungă deliberare, care sunt cele cinci volume care vor rămâne în concurs, urmând ca în perioada următoare să fie aleasă cea mai bună carte de proză românească care a apărut în anul 2019.

Anul acesta, partenerii ediţiei sunt Politehnica ieşeană şi Compania „Antibiotice“, iar cei zece finalişti au fost selectaţi de către juriul format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.

În ceea ce priveşte lista scurtă a finaliştilor, în competiţie au rămas:

 • Ioana Nicolaie - „Cartea Reghinei“ (Editura Humanitas)
 • Dumitru Crudu - „Ziua de naştere a lui Mihai Mihailovici“ (Editura Humanitas)
 • Bogdan Răileanu - „Teoria apropierii“ (Editura Humanitas)
 • Simona Antonescu - „Ultima cruciadă“ (Editura Polirom)
 • Alina Nelega - „Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic“ (Editura Polirom)

Criticul literar Alexandru Călinescu, preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, puncta la publicarea listei cu cei zece finalişti faptul că, deşi împrejurările sunt mai puţin fericite, juriul continuă deliberările în mediul online. „Împrejurările sunt excepţionale şi potrivnice, dar „Ziarul de Iaşi“ a decis că un act de cultură trebuie dus până la capăt. Juriul care acordă şi în acest an Premiul Naţional de Proză se «întâlneşte» on-line, selectează, discută, deliberează“, afirma Alexandru Călinescu.

După stabilirea listei scurte cu cei cinci finalişti ai celei de-a XVII-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, prof. univ. dr. Bogdan Creţu, Director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide“ a Academiei Române, Filiala Iaşi, cadru didactic al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ şi membru al juriului, menţionează faptul că „Niciodată o selecţie nu este fără fisură, nu poate strânge adeziuni. Ar fi dubios şi plictisitor dacă ar fi aşa. Juriul premiului acordat de Ziarul de Iaşi e însă unul onest, eu unul am încredere în subiectivitatea colegilor mei, încercăm să facem alegerile pe care le socotim cele mai potrivite. Lista celor cinci nominalizări conţine, cred, cărţi una şi una. Asta este esenţial, restul e oricând discutabil. Nu va fi uşor să alegem, dar vom reuşi, ca de fiecare dată. Pentru că avem ceva experienţă, pentru că ne respectăm meseria de critici lierari şi cred că nu am dat pe de lături niciodată“, a afirmat Bogdan Creţu.

Anul trecut, marele câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost desemnat scriitorul Radu Vancu, a cărui carte,“Transparenţă“, apărută la Editura Humanitas, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2018.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerii ediţiei din acest an sunt Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI), alături de Compania „Antibiotice“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.