El este eroul cu mâinile goale de la Bivolari: Cum a tratat medicul Florin Moldovan zeci de pacienţi cu COVID!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

El este eroul cu mâinile goale de la Bivolari: Cum a tratat medicul Florin Moldovan zeci de pacienţi cu COVID!

GALERIE
medic Bivolari Florin Moldovan1
  • medic Bivolari Florin Moldovan1
- +

În luna august, la Centrul Medico-Social din Bivolari a fost depistat un focar major de infectări cu coronavirus în rândul pacienţior şi personalului. Un focar care a surprins toată lumea medicală din judeţ. Medicul de familie Florin Moldovan, alături de personal medical, a luat atunci o decizie curajoasă: să-i trateze pe bolnavi acolo pe loc, pentru a nu aglomera şi mai tare sistemul medical ieşean, dar şi pentru că asta era mai uşor pentru pacienţi. A îngrijit în această perioadă 40 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. Toţi cei infectaţi care au fost trataţi acolo au reuşit să treacă peste boală, inclusiv oameni de aproape 100 de ani. Cum a reuşit? „Ziarul de Iaşi” a stat de vorbă cu el.

 

Dr. Florin Moldovan este de 30 de ani medic de familie în Bivolari şi, pentru că este angajat al Centrul Medico-Social din localitate, cu jumătate de normă, a luat hotărârea împreună cu autorităţile să se ocupe de pacienţii depistaţi pozitiv, cu forme uşoare şi medii ale bolii, la faţa locului. Au fost transferaţi la Iaşi doar şase bolnavi în stare gravă, dintre care trei au pierdut lupta cu boala din cauza complicaţiilor provocate de virus. „Eu nu consider că am făcut ceva neobişnuit, am făcut strict ce trebuia, şi ne bucurăm acum că am depăşit perioada şi că pacienţii s-au negativat; îmi pare rău pentru cei care s-au pierdut din cauza faptului că infecţia le-a precipitat sfârşitul”, povesteşte medicul Florin Moldovan.

Specialistul spune că centrul poate fi asimilat unui spital de boli cronice care îngrijeşte pacienţii ce au nevoie de asistenţă medicală de specialitate continuă. Sunt bolnavi care au pareze, hemipareze, complicaţii ale diabetului zaharat, cu probleme pulmonare cronice, cu demenţă sau cancer în stadiul terminal. „Ca să tratezi pacienţi într-un spital care nu este spital suport COVID, a trebuit să luăm mai multe măsuri, să facem o separare a pacienţilor negativi de cei pozitivi, să facem circuite seaparte. Clădirea pe care o avem nu ne avantajează, nefiind un sistem pavilionar. Însă personalul a fost instruit în ceea ce priveşte modalităţile de lucru, s-au stabilit circuite precise, managerul centrului a făcut rost de toate cele necesare şi am putut să echipăm personalul corespunzător pentru a putea lucra”, a explicat medicul.

Majoritatea bolnavilor care s-au infectat au fost persoane în vârstă, de peste 70 de ani, iar satisfacţia cea mai mare a medicului a fost că a avut şi pacienţi de 88 sau chiar de 97 de ani care au reuşit să lupte cu boala. „Chiar dacă eram echipat din cap până în picioare ajungeau pacienţii să mă recunoască doar după voce, am discutat în permanenţă cu ei. Aproape toţi au trecut printr-o perioadă de frică pentru că erau conectaţi la ce se întâmplă, auzeau la televizor, la radio cât de gravă este situaţia”, a completat dr. Florin Moldovan. Deşi este angajat cu jumătate de normă al centrului, iar programul zilnic e de la ora 7 dimineaţa până la 10.30, în această perioadă a fost nevoit să rămână mai mult timp peste program sau să vină şi sâmbăta şi duminica pentru a verifica starea pacienţilor.  

„Nimeni nu a dezertat”

Medicul a fost impresionat de dedicarea personalului medical care în această perioadă nu s-a dat la o parte de teama de a nu se infecta, ci au luptat împreună ca o echipă. „Apreciez în mod deosebit personalul de aici, pentru că toţi au făcut faţă provocării, nimeni nu a dezertat, nimeni nu a dat înapoi, toţi au făcut ce trebuie ca să putem îngriji pacienţii în continuare. Mai ales că este vorba despre pacienţi care necesită îngrijiri speciale, nu e suficient să iei tensiunea, să pui perfuzii sau să le dai tratamentul. Ei au nevoie să fie spălaţi, schimbaţi, hrăniţi, să fie mobilizaţi. Toate au continuat şi s-au făcut de către personal care a înţeles că trebuie să poarte corect echipamentul şi să respecte măsurile de protecţie ca să îi protejeze pe ceilalţi”.

Aflându-se în mijlocul unui focar, medicului i-a fost frică să nu se infecteze, în primul rând pentru că, fiind medic de familie, ar fi rămas fără asistenţă medicală oamenii din comună care veneau la cabinet, dar şi cei din centrul medico-social. „Dacă deveneam pozitiv, asta m-ar fi scos din circuit. Foarte multe cadre medicale se infectează deşi poartă echipamente de protecţie, nu poţi să te protejezi 100%. Din fericire, nu am fost pozitiv. Cel puţin până în prezent”, a mai spus medicul. 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.