El este eroul cu mâinile goale de la Bivolari: Cum a tratat medicul Florin Moldovan zeci de pacienţi cu COVID!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

El este eroul cu mâinile goale de la Bivolari: Cum a tratat medicul Florin Moldovan zeci de pacienţi cu COVID!

GALERIE
medic Bivolari Florin Moldovan1
  • medic Bivolari Florin Moldovan1
- +

În luna august, la Centrul Medico-Social din Bivolari a fost depistat un focar major de infectări cu coronavirus în rândul pacienţior şi personalului. Un focar care a surprins toată lumea medicală din judeţ. Medicul de familie Florin Moldovan, alături de personal medical, a luat atunci o decizie curajoasă: să-i trateze pe bolnavi acolo pe loc, pentru a nu aglomera şi mai tare sistemul medical ieşean, dar şi pentru că asta era mai uşor pentru pacienţi. A îngrijit în această perioadă 40 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. Toţi cei infectaţi care au fost trataţi acolo au reuşit să treacă peste boală, inclusiv oameni de aproape 100 de ani. Cum a reuşit? „Ziarul de Iaşi” a stat de vorbă cu el.

 

Dr. Florin Moldovan este de 30 de ani medic de familie în Bivolari şi, pentru că este angajat al Centrul Medico-Social din localitate, cu jumătate de normă, a luat hotărârea împreună cu autorităţile să se ocupe de pacienţii depistaţi pozitiv, cu forme uşoare şi medii ale bolii, la faţa locului. Au fost transferaţi la Iaşi doar şase bolnavi în stare gravă, dintre care trei au pierdut lupta cu boala din cauza complicaţiilor provocate de virus. „Eu nu consider că am făcut ceva neobişnuit, am făcut strict ce trebuia, şi ne bucurăm acum că am depăşit perioada şi că pacienţii s-au negativat; îmi pare rău pentru cei care s-au pierdut din cauza faptului că infecţia le-a precipitat sfârşitul”, povesteşte medicul Florin Moldovan.

Specialistul spune că centrul poate fi asimilat unui spital de boli cronice care îngrijeşte pacienţii ce au nevoie de asistenţă medicală de specialitate continuă. Sunt bolnavi care au pareze, hemipareze, complicaţii ale diabetului zaharat, cu probleme pulmonare cronice, cu demenţă sau cancer în stadiul terminal. „Ca să tratezi pacienţi într-un spital care nu este spital suport COVID, a trebuit să luăm mai multe măsuri, să facem o separare a pacienţilor negativi de cei pozitivi, să facem circuite seaparte. Clădirea pe care o avem nu ne avantajează, nefiind un sistem pavilionar. Însă personalul a fost instruit în ceea ce priveşte modalităţile de lucru, s-au stabilit circuite precise, managerul centrului a făcut rost de toate cele necesare şi am putut să echipăm personalul corespunzător pentru a putea lucra”, a explicat medicul.

Majoritatea bolnavilor care s-au infectat au fost persoane în vârstă, de peste 70 de ani, iar satisfacţia cea mai mare a medicului a fost că a avut şi pacienţi de 88 sau chiar de 97 de ani care au reuşit să lupte cu boala. „Chiar dacă eram echipat din cap până în picioare ajungeau pacienţii să mă recunoască doar după voce, am discutat în permanenţă cu ei. Aproape toţi au trecut printr-o perioadă de frică pentru că erau conectaţi la ce se întâmplă, auzeau la televizor, la radio cât de gravă este situaţia”, a completat dr. Florin Moldovan. Deşi este angajat cu jumătate de normă al centrului, iar programul zilnic e de la ora 7 dimineaţa până la 10.30, în această perioadă a fost nevoit să rămână mai mult timp peste program sau să vină şi sâmbăta şi duminica pentru a verifica starea pacienţilor.  

„Nimeni nu a dezertat”

Medicul a fost impresionat de dedicarea personalului medical care în această perioadă nu s-a dat la o parte de teama de a nu se infecta, ci au luptat împreună ca o echipă. „Apreciez în mod deosebit personalul de aici, pentru că toţi au făcut faţă provocării, nimeni nu a dezertat, nimeni nu a dat înapoi, toţi au făcut ce trebuie ca să putem îngriji pacienţii în continuare. Mai ales că este vorba despre pacienţi care necesită îngrijiri speciale, nu e suficient să iei tensiunea, să pui perfuzii sau să le dai tratamentul. Ei au nevoie să fie spălaţi, schimbaţi, hrăniţi, să fie mobilizaţi. Toate au continuat şi s-au făcut de către personal care a înţeles că trebuie să poarte corect echipamentul şi să respecte măsurile de protecţie ca să îi protejeze pe ceilalţi”.

Aflându-se în mijlocul unui focar, medicului i-a fost frică să nu se infecteze, în primul rând pentru că, fiind medic de familie, ar fi rămas fără asistenţă medicală oamenii din comună care veneau la cabinet, dar şi cei din centrul medico-social. „Dacă deveneam pozitiv, asta m-ar fi scos din circuit. Foarte multe cadre medicale se infectează deşi poartă echipamente de protecţie, nu poţi să te protejezi 100%. Din fericire, nu am fost pozitiv. Cel puţin până în prezent”, a mai spus medicul. 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.