Elev din Iași, printre inițiatorii unei petiții pentru acordarea burselor de la media 8.5
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Elev din Iași, printre inițiatorii unei petiții pentru acordarea burselor de la media 8.5

GALERIE
Petre-Daniel-Tirziu
 • Petre-Daniel-Tirziu
- +

Mai mulţi elevi şi structuri reprezentative ale elevilor din ţară au iniţiat o petiţie pe platforma Declic prin care solicită revenirea la media 8.50 pentru bursele de merit ale elevilor.

Potrivit unui comunicat al iniţiatorilor acestei petiţii, elevii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Educaţiei a majorat plafonul de acordare a bursei de merit de la 8.5 la 9.5.

În plus, elevii sunt nemulţumiţi că a fost introdusă o nouă condiţie suplimentară prin care elevii pot avea maximum 10 absenţe nemotivate pentru a beneficia de bursa de merit.

Din acest motiv, Petre-Daniel Tîrziu, elev în clasa a XI-a la un liceu din Iaşi, Ştefan Alexoaie, elev în clasa a XI-a la un liceu din Botoşani, Alice Stoica, elevă în clasa a X-a la un liceu din Ploieşti, Consiliul Şcolar al Elevilor din Colegiul Economic "Octav Onicescu" Botoşani şi Consiliul Şcolar al Elevilor din Colegiul Naţional "Alexandru Lahovari" Râmnicu Vâlcea au iniţiat o petiţie pe platforma Declic, intitulată "Elevii vor burse de merit de la 8.50!".

“Faptul că ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, neexistând vreun proiect în consultare publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, reprezintă o încălcare crasă a prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică," au declarat iniţiatorii petiţiei.

Potrivit acestora, bursele şcolare şi-au făcut apariţia în legislaţia românească în anul 1995, având scopul de a combate abandonul şcolar, de a motiva elevii dezavantajaţi să studieze şi să promoveze performanţa şcolară.

”La 10 ani distanţă de la publicarea condiţiilor de acordare a burselor şcolare, acestea sunt modificate din pix de către Ministerul Educaţiei. Astfel, 730 de mii de elevi din România rămân fără burse. Probabilitatea ca 730 de mii de tineri să părăsească sistemul de educaţie din România, în următorii ani, este una destul de ridicată, în contextul acestei decizii luate din pix de Ministrul Sorin Cîmpeanu. Lipsa de consultare publică, încălcând flagrant principiul transparenţei decizionale, pune în pericol beneficiarii primari ai educaţiei, cei mai afectaţi de schimbările curente din educaţie. Opiniile elevilor, profesorilor şi părinţilor trebuie să fie ascultate de către minister”, se mai arată în petiţie.

Consiliul Naţional al Elevilor a criticat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, şi vorbeşte despre ”masacrul burselor şcolare”, acuzând Ministerul Educaţiei că face economie pe spatele a milioane de elevi şi a ameninţat cu proteste la nivel naţional, dacă instituţia nu revine asupra deciziei.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X