Elev și profesor umiliți la un concurs organizat la Iași de Ministerul Educației. ”Am văzut în ochii copiilor dezamăgire. Și m-a durut”

marți, 18 iulie 2023, 20:24
4 MIN
 Elev și profesor umiliți la un concurs organizat la Iași de Ministerul Educației. ”Am văzut în ochii copiilor dezamăgire. Și m-a durut”

Cristian Tănase, profesor la Liceul Teoretic Ion Barbu din București, a decis să recompenseze cu un trofeu simbolic efortul unul elev care a participat la un concurs finanțat de Ministerul Educației, însă categoria sa a fost ignorată la premiere.

Cristian Tănase povestește că elevul s-a străduit mult timp pentru a realiza obiectul cu care s-a înscris în concurs, însă organizatorii au transmis la ceremonie că rezultatele concurenților vor fi transmise prin e-mail, ulterior. 

Profesorul menționează și alte deficiențe ale competiției organizate sub egida ISJ Iași.

Relatarea făcută de profesorul Cristian Tănase: 

Știți momentul acela când participi la un concurs, o competiție, și pleci acasă fără să știi pe ce loc te-ai clasat? Ei bine, noi l-am trăit pe pielea noastră!

Zilele acestea am participat la Concursul internaţional de educaţie ecologică şi protecţia mediului „IA ŞI green bag, creează şi responsabilizează pentru eco-ul naturii!, Ediţia a XII-a, organizat de Palatul Copiilor Iași. Proiect cofinanțat de Ministerul Educației – România. Am participat la secțiunea sacoșe din materiale reciclate înscripționate cu mesaj eco și insigne cu simboluri eco.

Mihai, elevul cu care am venit la Iași, a lucrat la sacoșa din imagine aproape o lună: a croșetat zilnic și a terminat-o la Iași, în cadrul unui atelier din proiect. Cu o zi înainte de a pleca din București la Iași, acesta a dormit undeva în jur de o oră, pentru că a dat găuri în pielea ecologică cu care a captușit-o. Și-a dedicat mult timp acestui concurs. Și a pus multă pasiune în ce a făcut. Așa face el: pune pasiune în ceea ce face.

Astăzi a avut loc și festivitatea de premiere. Mini-trofeul din imagine l-am cumpărat repede din mall și i l-am oferit lui Mihai, când am aflat că nu vor fi premiați decât cei care s-au înscris la categoria de costume eco. Iar ceilalți o să primim diplomele pe e-mail sau prin poștă, iar clasamentul va fi postat pe site-ul celor de la Inspectoratul Școlar Județean Iași. Nu au avut timp să se ocupe îndeaproape, căci Iașul a fost centru de examinare la Titularizare. Cam așa au sunat explicațiile organizatorilor. Mă rog, cu clasicele scuze și mulțumiri. 

Cum poți să organizezi ceva, la care elevii s-au pregătit, au muncit, și-au dedicat timp, ca la final să le dai aceste explicații fără nicio noimă? Iar culmea este că în tot acest timp, monitorul proiectului din partea inspectoratului a fost prezent. Poate doamna inspector școlar general Antoci Luciana va întreba de ce a fost această situație și ce s-a întâmplat mai exact. 

Am văzut în ochii copiilor dezamăgire. Și m-a durut. Și nu dezamăgire că nu s-au clasat printre primii… ci dezamăgirea aceea că au simțit că munca lor nu a contat.
Nu cred că cineva dintre cei prezenți și-a dorit să participe la un proiect numai că să se treacă pe o foaie de prezență pentru a se justifica că a avut loc un proiectul…

Povestea începe de fapt de Miercuri, când în Iași, în jurul prânzului. Știam că o să fim cazați la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”. Am luat un uber de la Gară până la colegiu. Ajunși acolo… surpriză: habar nu aveam unde trebuie să ne cazăm, unde este acel cămin. Am avut noroc că am găsit colegiul deschis și m-am dus la secretariat. Inițial, doamna secretară habar nu avea cine suntem și de ce vrem să ne cazăm la căminul lor. A sunat pe un domn pedagog care a lămurit-o și știa despre ce e vorba. Și ne-a explicat: stânga-înainte-dreapta și ați ajuns la cămin. Da, am ajuns…dar nu era nimeni.  Am tot bătut pe la uși închise. Și iar am pus mâna pe telefon. Am văzut pe un avizier, un număr de telefon al unui pedagog – același cu care a vorbit secretara. A venit într-un final o doamnă și ne-a cazat. Dar ne-a atentionat că apa calda e abia după ora 17:00. Am zis că mai puteam rezista încă 5 ore, după o călătorie de 6 ore cu trenul. Numai că, surpriză. Și după ora 17:00, apa caldă era tot rece. Am semnalat acest lucru dar răspunsul a fost că va vorbi cu direcțiunea. Probabil au vorbit prin scrisori, căci abia joi noaptea a venit apa caldă. Că a existat dușul la comun, pentru profesori, elevi și eleve, care contravine oricăror reglementări, asta e partea a doua. 

Continuarea, pe educațieprivata

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii