anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Elevi condamnași pentru bullying la școală, în Botoșani

GALERIE
condamnare, bullying
 • condamnare, bullying
- +

Primul caz de bullying înregistrat oficial în școlile botoșănene a ajuns la final, doi dintre elevi fiind condamnați de instanțele de judecată la măsuri educative. Doar că, de la înregistrarea cazului și până la aplicarea sancțiunilor au trecut aproape patru ani, timp în care așa-zișii agresori au devenit majori. În schimb, pentru tratamentul de înjosire aplicat colegului au răspuns atât penal, cât și civil. În plus, ei și aparținătorii legali vor trebui să-i plătească victimei daune morale în valoare de 8.000 de lei pentru trauma psihică creată.

Scenele care au dus la acest deznodământ s-au petrecut în anul 2018, când victima, pe atunci în vârstă de 14 ani, era elev al Școlii Generale nr. 11 din municipiul Botoșani, o unitate de top din învățământul gimnazial botoșănean. Printre colegi se aflau și cei doi agresori, J.A.C. ţi S.C.I., ambii în vârstă de 15 ani. În ziua de 14 februarie 2018, în jurul orei 12:55, fiind la începutul orelor de curs, cel care avea să devină victimă a intrat în sala de clasă, și-a lăsat haina pe cuier, după care a mers în bancă. Atunci, fără niciun motiv, a fost abordat de cei doi colegi care au venit lângă el și i-au aplicat în mod repetat „castane” peste cap.

Agresiune sub ochii colegilor
„Termenul este folosit în limbajul argotic al elevilor și constă în faptul că cei doi colegi au strâns pumnii și, cu articulațiile oaselor metacarpiene, i-au aplicat lovituri în cap”, spun polițiștii. Imobilizat de S.C.I., care îl ținea de la spate, elevul nu a avut cum să reacționeze, iar J.A.C. i-a mai tras un pumn în spate. Cum pe unul dintre degete avea și un inel, lovitura aplicată a fost resimțită destul de acut de victimă. Totul s-a întâmplat sub ochii celorlalți elevi din clasă, violențele aplicate urmărind, pe lângă suferințele directe, înjosirea victimei în fața colegilor.

Cum scena nu fusese singulară, iar cei doi exercitau, de mai mult timp, asupra victimei, o presiune psihică, prin intimidare, agresare fizică și ridiculizare, caracteristică „bullying-ului” școlar, elevul agresat a început să plângă, după care a anunțat-o pe diriginta clasei cu privire la incident. Reacția profesorilor a fost una imediată întrucât, în timpul orei ce a urmat pauzei, diriginta clasei i-a pus în vedere lui S.C.I. să se transfere la o altă unitate de învățământ, motiv pentru care, în perioada următoare, cel în cauză a plecat la Școala Generală nr. 1 din municipiul Botoșani.

Doar că lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, la următoarea pauză dintre cursuri, în jurul orei 15, J.A.C. l-a amenințat că va vedea el „bătaie” începând de luni, când îi va veni un prieten de gașcă de la Şcoala generală nr. 14 Botoșani. Păreau să fie doar același intimidări, însă, la terminarea cursurilor, cei doi agresori l-au așteptat din nou pe coleg în stradă, prilej cu care, J.A.C. l-a amenințat din nou cu bătaia susținând că „a pus gașca” pe el.

Mai mult, pe monitorulbt

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.