anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Comunicat de presă (P)

Elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri" au participat la o activitate Euroscola la Parlamentul European de la Strasbourg

GALERIE
20200207_110348(1)FB_IMG_1582109790808FB_IMG_1582110255180
 • 20200207_110348(1)
 • FB_IMG_1582109790808
 • FB_IMG_1582110255180
- +

Pe 14 februarie, un grup de 21 de elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri", însoțiți de două cadre didactice, doamna profesoară Mihaela Ionescu si doamna profesoară Mihaela Băsu, au participat la o activitate Euroscola la Parlamentul European de la Strasbourg.

Elevii de la „Alecsandri", alături de alți 550 de elevi din 22de țări europene, au participat la o ședință completa desfășurată în Hemiciclul Parlamentului European. Sesiunea plenară a fost condusă de eurodeputatul Marc Tarabela care a anunțat cele șase teme ale dezbaterii: mediul si energia, securitatea si drepturile omului, tinerii si alcoolul/ drogurile, viitorul Europei, emigrarea si integrarea, angajarea tinerilor. Elevii au fost împărțiți în cele șase echipe, având posibilitatea de  a comunica, de a dezbate, de a argumenta, astfel încât să facă propuneri viabile si eficiente pentru mediu, integrare si adaptare socială, toleranta, viata sănătoasă etc. Fiecare echipă și-a prezentat propunerile care au fost supuse dezbaterii si analizei. La sfârșit, aceste propuneri au fost supuse la vot, majoritatea fiind admise de tinerii care, pentru o zi, au fost parlamentari europeni.

Așa cum ne-au mărturisit și elevii alecsandriști, experiența a fost nemaipomenită, deoarece au avut posibilitatea de a lua contact cu elevi de aceeași vârstă din alte țări, cunoscând noi culturi și mentalități, dar, în același timp, observând că există preocupări și probleme comune, indiferent de țara de proveniență. De asemenea, simularea întregii ședințe europarlamentare le-a oferit copiilor o nouă viziune asupra vieții politice contemporane și a problemelor cu care se confruntă Europa de azi. Activitățile au fost completate de concursuri de fotografii, EuroQuiz, activități la Parlamentarium.

Profesorii însoțitori au participat la o conferință la care s-au prezentat programele europene la nivel educativ: Euroscola, EPAS, Erasmus+, Charlemagne Youth Prize etc. În plus, au fost dezbătute problemele actuale din învățământul european, în special integrarea elevilor imigranți in comunitățile școlare europene.

Menționăm că participarea elevilorși a profesorilor de la „Alecsandri” la Parlamentul European a fost un premiu obținut în cadrul Programului „Școlilor Ambasador ale Parlamentului European". Aceasta recompensa a fost oferită în urma realizării unor activități remarcabile de promovare a valorilor și a principiilor europene în cadrul comunității școlare și locale .

Cu siguranta ca o astfel de deplasare a reprezentat o bună modalitate de promovare a spațiului cultural românesc, aspect care a fost întărit de intervenția in Parlamentul European a celor două eleve din România, Teodora Iacob si Andreea Cojocaru, care au prezentat școala, județul și țara. Cu siguranță că această experiență va întări viziunea pozitivă și tolerantă a elevilor și profesorilor participanți.Activitatea la Parlamentul European a elevilor de la Liceul Teoretic „V. Alecsandri" reprezintă pentru noi toți un prilej de a avea, încă o dată, revelația „unității în diversitate".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.