Elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri" au participat la o activitate Euroscola la Parlamentul European de la Strasbourg
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă (P)

Elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri" au participat la o activitate Euroscola la Parlamentul European de la Strasbourg

GALERIE
20200207_110348(1)FB_IMG_1582109790808FB_IMG_1582110255180
 • 20200207_110348(1)
 • FB_IMG_1582109790808
 • FB_IMG_1582110255180
- +

Pe 14 februarie, un grup de 21 de elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri", însoțiți de două cadre didactice, doamna profesoară Mihaela Ionescu si doamna profesoară Mihaela Băsu, au participat la o activitate Euroscola la Parlamentul European de la Strasbourg.

Elevii de la „Alecsandri", alături de alți 550 de elevi din 22de țări europene, au participat la o ședință completa desfășurată în Hemiciclul Parlamentului European. Sesiunea plenară a fost condusă de eurodeputatul Marc Tarabela care a anunțat cele șase teme ale dezbaterii: mediul si energia, securitatea si drepturile omului, tinerii si alcoolul/ drogurile, viitorul Europei, emigrarea si integrarea, angajarea tinerilor. Elevii au fost împărțiți în cele șase echipe, având posibilitatea de  a comunica, de a dezbate, de a argumenta, astfel încât să facă propuneri viabile si eficiente pentru mediu, integrare si adaptare socială, toleranta, viata sănătoasă etc. Fiecare echipă și-a prezentat propunerile care au fost supuse dezbaterii si analizei. La sfârșit, aceste propuneri au fost supuse la vot, majoritatea fiind admise de tinerii care, pentru o zi, au fost parlamentari europeni.

Așa cum ne-au mărturisit și elevii alecsandriști, experiența a fost nemaipomenită, deoarece au avut posibilitatea de a lua contact cu elevi de aceeași vârstă din alte țări, cunoscând noi culturi și mentalități, dar, în același timp, observând că există preocupări și probleme comune, indiferent de țara de proveniență. De asemenea, simularea întregii ședințe europarlamentare le-a oferit copiilor o nouă viziune asupra vieții politice contemporane și a problemelor cu care se confruntă Europa de azi. Activitățile au fost completate de concursuri de fotografii, EuroQuiz, activități la Parlamentarium.

Profesorii însoțitori au participat la o conferință la care s-au prezentat programele europene la nivel educativ: Euroscola, EPAS, Erasmus+, Charlemagne Youth Prize etc. În plus, au fost dezbătute problemele actuale din învățământul european, în special integrarea elevilor imigranți in comunitățile școlare europene.

Menționăm că participarea elevilorși a profesorilor de la „Alecsandri” la Parlamentul European a fost un premiu obținut în cadrul Programului „Școlilor Ambasador ale Parlamentului European". Aceasta recompensa a fost oferită în urma realizării unor activități remarcabile de promovare a valorilor și a principiilor europene în cadrul comunității școlare și locale .

Cu siguranta ca o astfel de deplasare a reprezentat o bună modalitate de promovare a spațiului cultural românesc, aspect care a fost întărit de intervenția in Parlamentul European a celor două eleve din România, Teodora Iacob si Andreea Cojocaru, care au prezentat școala, județul și țara. Cu siguranță că această experiență va întări viziunea pozitivă și tolerantă a elevilor și profesorilor participanți.Activitatea la Parlamentul European a elevilor de la Liceul Teoretic „V. Alecsandri" reprezintă pentru noi toți un prilej de a avea, încă o dată, revelația „unității în diversitate".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Judeţul furat

Cătălin ONOFREI

Judeţul furat

Naţiunea română va rămâne doar un vis.

Filmuletul zilei

opinii

„Nimicul nimicniceşte”

Briscan ZARA

„Nimicul nimicniceşte”

... contaminează totul în jur ca un măr stricat, poate face ca albul să pară negru şi invers, susul să pară jos, iar când se ajunge acolo se instalează absurdul şi anarhia.

Maia şi de la capăt

Mihai DORIN

Maia şi de la capăt

Dacă Basarabia se va salva, istoria va consemna că o femeie a încercat să convoce energiile neîntinate ale poporului, dar nu a reuşit să învingă oculta celor care vor să ţină ţara „între lumi”, din raţiuni exterioare (ruseşti) şi din mediocritate, fie că a reuşit să pună ţara pe calea europeană, singura care o poate lecui de fantasma Rusiei. 

Sus Şora, jos Cioran

Nichita DANILOV

Sus Şora, jos Cioran

Un lucru nu-i este limpede: nu te poţi învârti la infinit în jurul propriului tău paradox. Existenţa aceasta, ca un amurg de cenuşă, ce se varsă peste capul lui Demiurg. Apoi această veşnică demenţă a lui Dumnezeu. Scleroza creaţiei. Lumea privită prin răgetul unui porc. E suficient să-i citeşti o carte, ca să cunoşti conţinutul tuturor celorlalte.

pulspulspuls

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

Fraţilor, e foiala de pe lume, nu alta: cică la partidoiul ieşean se fac calcule şi strategii pe masa electorală, mai ales acuma cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, când, zic cunoscătorii, sau cei cu capul mai pe umeri, este nevoie de un sprint pe judeţ. 

Caricatura zilei

AFTER ILL

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.