Elevi din alte judeţe vor primi corn şi lapte în primul semestru. Cei din Iaşi, nu. Iată explicaţia!

miercuri, 13 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Elevi din alte judeţe vor primi corn şi lapte în primul semestru. Cei din Iaşi, nu. Iată explicaţia!

CJ Bihor a iniţiat licitaţia „Programul pentru şcoli” înainte să catadicsească guvernul să emită o hotărâre în acest sens. Când la Bucureşti s-a întâmplat asta, la Oradea se deschideau ofertele. După încă o lună, şi CJ Iaşi a dat undă verde lansării licitaţiei, dar prima zi de şcoală a trecut fără ca procedura să fi demarat.

Fără să precizeze costul estimativ, consilierii judeţeni au adoptat hotărârea care permite administraţiei judeţului să iniţieze procedura de achiziţie a alimentelor prevăzute în „Programul pentru şcoli”. Dar asta s-a întâmplat vinerea trecută, cu trei zile înainte să înceapă şcoala. Până ieri, procedura nu fusese lansată pe platforma electronică de achiziţii publice. Anul trecut, anunţul de licitaţie a fost afişat abia pe 28 septembrie, iar primele contracte s-au semnat în ianuarie 2023.

Potrivit răspunsului primit astă-vară din partea Consiliului Judeţean, la întrebarea legată de achiziţia produselor pentru elevi şi preşcolari în cadrul „Programului pentru şcoli”, procedurile nu pot să înceapă decât după emiterea hotărârii de guvern în acest sens. Guvernul a reuşit să o adopte pe 8 august, cu două zile mai repede decât a făcut-o anul trecut. În schimb, textul actului normativ îl face valabil până în 2029, ceea ce înseamnă că, dacă în primul semestru al anului şcolar 2023-2024 există iarăşi riscul ca elevii să nu primească nimic, începând de anul viitor să nu mai existe sincope.

Potrivit hotărârii de guvern, în judeţul Iaşi sunt înscrişi 82.741 de copii în anul şcolar inaugurat ieri în grădiniţele şi şcolile de stat şi private. Pentru ei, produsele de panificaţie vor costa 9,3 milioane de lei, lactatele, 15,9 milioane, iar fructele (merele), 4,2 milioane. În total, 25,8 milioane de lei, cu peste 50 la sută mai mult decât suma alocată iniţial pentru întreg anul trecut.

Amintim că în anul şcolar 2022-2023 au fost atribuite în primă fază doar 6 din cele 15 loturi în care a fost împărţit judeţul (câte cinci pentru fiecare categorie de produse – panificaţie, lactate şi fructe). La reluarea procedurii, a mai fost atribuit un lot – în total cinci pe fructe (adică toate) şi două pe produse de panificaţie.

CITESTE SI: Programul pentru alimente în şcoli lasă elevii ieşeni flămânzi. Vor mânca doar fructe, pe stomacul gol

Surse de la vârful conducerii CJ ne-au spus că licitaţia pentru anul şcolar abia început nu a putut fi lansată mai devreme, de teamă că guvernul nu va mai adopta o hotărâre privind decontarea costurilor pentru achiziţia alimentelor respective.

De remarcat că, la Bihor, Consiliul Judeţean a demarat procedura încă de pe 1 iulie, iar deschiderea ofertelor s-a făcut cu o zi înainte ca guvernul să adopte HG nr. 652 care aprobă Programul pentru şcoli al României în perioada 2023-2029 şi stabileşte bugetul pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024.

Bihorul a derulat procedura de atribuire sub incidenţa condiţiei suspensive, în sensul că încheierea contractului subsecvent este condiţionată de alocarea creditelor bugetare cu această destinaţie.

CITESTE SI: Model nou de management financiar la vârful judeţului: birocraţie "hrănită" cu bani de la gura copiilor

„În cazul în care, indiferent de motive, creditele bugetare nu vor fi alocate, într-o perioadă de 6 luni de la data aprobării raportului procedurii, procedura de atribuire se va anula de drept, în condiţiile în care nu există o altă sursă de finanţare”, precizează în anunţul de licitaţie al CJ Bihor. Cele cinci oferte depuse pentru cele trei loturi stabilite în judeţul condus de Ilie Bolojan sunt deja în evaluare de mai bine de o lună. Beneficiarii din judeţul menţionat sunt în număr de 57.523 de elevi şi preşcolari. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii