Elevi înșelați cu burse online: li se cerea 100 de lei ca să primească 3.600
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Elevi înșelați cu burse online: li se cerea 100 de lei ca să primească 3.600

GALERIE
elevi, burse online
  • elevi, burse online
- +

Mai mulți părinți din România au căzut în plasa unor promisiuni mincinoase pe internet. O platformă online promitea burse pentru 25.000 de elevi. Valoarea lor era de 3.600 de lei pe an de elev. Cu o condiție, însă: părinții erau nevoiți să plătească în avans o taxă și să își înscrie datele personale, precum CNP-ul și adresa de domiciliu. Poliția încearcă să dea acum de urma infractorilor.

O bursă de 3.600 de lei pentru elevii care au participat la școala online era promisă părinților care au accesat platforma virtuală româniadezvoltată.ro. Însă, pentru a primi acești bani, doritorii trebuiau mai întâi să achite o taxă de 98 de lei. Mulți au căzut în plasă, scrie digi24.ro.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: Nu ar trebui să fii păcălit așa de ușor. Trebuie să îți pui întrebarea cum să dai 100 de lei, 98 de lei, și să obții 3600. E ceva de noaptea minții, fără să cunoști, fără să interacționezi cu acel om față în față. Lucrul elementar pe care trebuia să îl facă - să sune să vadă dacă numărul de telefon există, dacă poate localiza sediul și să confirme, astfeș încât să-și dea seama dacă vorbesc cu un escroc sau cu cineva bine intenționat.

Alarmant este faptul că pentru a se înscrie pe platforma care promitea bursele de mii de lei, ultizatorii erau nevoiți și să folosească informații personale, precum data nașterii, CNP-ul și adresa unde locuiesc.

Iulian Cristache: Dacă mă pot gândi că unii copii au putut fi păcăliți și au depus bani cu speranța că își fac bine, nu pot gândi acest lucru la nivelul părinților. E foarte grav dacă un părinte e păcălit așa ușor!

Pentru ca promisiunea să pară cât mai reală, cei care au conceput programul „Bursa elevului online” au introdus și câteva criterii de eligibilitate. Elevul trebuia să aibă cel puțin media 9 la purtare, să fie cetățean român și să fie înscris la o școală din țară.

Liviu Arsene - specialist în securitate informatică: În czaul de față e dificil pentru un utilizator obișnuit să identifice că e o pagină frauduloasă, pentru că pare convingătoare. Sunt multe referiri la diverse autorități, informația e prezentată că pe o pagină legitimă. Astfel de fraude nu sunt noi, mai ales când exploatează școala de la distanță, programe sociale. Cei care au făcut acest site au investit mult timp pentru a-l face credibil, să fie depistat mai greu și pentru a genera profit mai mult timp.

Ne putem feri, însă, de astfel de înșelătorii, spun specialiștii.

Liviu Arsene: Pentru a nu cădea în plasa tentativelor trebuie să ne transformăm în jurnaliști de investigație - să ne documentăm că există organizația, deci să verificăm dacă e înregistrată la Ministerul Justiției, să verificăm dacă are un istoric în a desfășura astfel de programe. Mai putem verifica data la care a fost înființat site-ul, dacă adresele de contact sunt legitime. Faptul că sunt greșeli gramaticale ar trebui să fie un semnal mare de alarmă.

La începutul acestui an, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a suspendat site-ul, în urma unor sesizări. Prin urmare, platforma a funcționat aproximativ o lună, timp în care oamenii au virat bani către cei care au înființat pagina pe data de 5 decembrie 2020.

Mihai Rotariu - purtător de cuvânt CERT-RO: Pentru a oferi un sentiment de siguranță potențialelor victime, site-ul specifica faptul că aparține unei fundații, dar acea organizație nu se regăsea în registrul național al ONG-urilor.

O tentativă similară de fraudă a avut loc și în luna aprilie a anului trecut. Tot pe o platformă virtuală, elevii de clasa a XII-a erau îndemnați să achite o taxă de 100 de lei pentru a primi în avans subiectele de la BAC.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.