Elevii si profesorii vor face carte cu fulare si manusi

marți, 28 octombrie 1997, 00:00
2 MIN
 Elevii si profesorii vor face carte cu fulare si manusi

Majoritatea institutiilor scolare din municipiu au probleme financiare, cladirile acestora necesitind reparatii capitale. In conditiile in care sumele necesare ajung cu intirziere sau injumatatite, conducerea scolilor si liceelor incearca sa-si rezolve problemele apelind la surse proprii de venituri: fondul scolii sau, in unele cazuri, anumite lucrari realizate in atelierele scolare . Cei mai multi elevi provin din familii cu venituri medii sau mici pentru care achitarea fondului scolii, mai nou denumit "donatii din partea parintilor" este un sacrificiu. Liceul Elecontract poate fi considerat, in aceasta privinta, unul din cazurile "fericite" deoarece "prin servicile prestate de elevi in atelierele de reparatii-tinichigerie auto se obtin anual 10 milioane lei, tarifele reprezentind 50-60 % din preturile unui atelier specializat", a declarat Constantin Ceuca, directorul liceului. Cu toate acestea, banii nu ajung pentru a plati la timp restantele la regiile autonome RAM si R.A.J.Apa.
O situatie mai buna gasim la Grupul scolar agroindustrial, unde "Anul scolar trecut s-au realizat 88.000.000 lei din munca elevilor in timpul practicii agricole. Acesti bani au folositi pentru reparatii curente si pentru imbunatatirea meniului cantinei liceului", ne-a spus Dumitru Tudosa, director al institutiei.
O alta chestiune specifica acestei perioade a anului este incalzirea cladirilor, problema cea mai mare fiind proasta calitate a caloriferelor. Cadrele didactice cu care am discutat au spus ca se tem de repetarea situatiei de anul trecut, cind dupa o perioada geroasa au crapat caloriferele la jumatate din scolile din oras. Intirzierea reparatiilor se datoreaza faptului ca multe scoli sint racordate la centrale termice care deservesc un numar mare de blocuri. Solutia unei ierni "calduroase" pare a fi construirea centralelor termice proprii, care insa costa foarte mult. In aceasta situatie se afla si Scoala nr.14, al carei director, Nicolaie Apetroaie, a afirmat: "Nu cred ca vom rezolva problema in curind, din cauza lipsei de bani". Printre institutiile prescolare intr-o situatie grava se mai afla Gradinita nr.4, unde ploua in interior, si Scoala generala nr.5 care are nevoie de fonduri tot pentru schimbarea instalatiei termice.
Majoritatea cladirilor liceelor necesita reparatii. Astfel, la liceul Textil este necesara refacerea centralei termice si a cantinei, la liceul Sanitar trebuieste reparat un corp de cladire, iar la Agroindustrial si Industrial 2 este de dorit modernizarea cantinelor. Valerian Sanduc, economistul Primariei, a declarat: "In ultimii 2 ani am alocat bani pentru reparatii capitale ale institutiilor scolare". Banii au ajuns la institutiile respective dar, ca de obicei, sint prea putini. Deocamdata, elevii si cadrele didactice asteapta cu groaza iarna. (V.S.)
top Local News

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii