anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 31.10.2020

Elevii și studenții cu pensii de urmaș, obligați să aducă dovezi că vor merge la școală dacă vor banii

GALERIE
studenti, elevi, pensii, urmas
  • studenti, elevi, pensii, urmas
- +

Odată cu începerea școlii pe data de 14 septembrie, elevii ieșeni în vârstă de peste 16 ani care beneficiază de o pensie de urmaş trebuie să treacă pe la secretariatul instituțiilor de învățământ pentru a solicita o adeverință din care să rezulte că vor urma cursurile noului an școlar 2020-2021. Aceste adeverințe trebuie depuse la Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași, dar nu mai târziu de 23 septembrie 2020, în caz contrar pensia de urmaş aferentă lunii octombrie se va reține de la plată. 

Și studenții urmași cu vârsta de până la 26 de ani au obligația de a depune adeverințe privind urmarea cursurilor universitare 2020-2021, tot la CJP Iași, dar până la data de 21 octombrie, deoarece anul universitar începe cu 1 octombrie 2020 și, în consecință, se află în imposibilitatea prezentării până la data de 23 septembrie a dovezii privind continuarea studiilor. 

Însă, într-o primă fază, aceștia au obligația ca până pe 23 septembrie a.c. să depună la sediul instituției ieșene o declarație pe propria răspundere în acest sens. Există posibilitatea ca declarațiile, completate și semnate, să fie transmise și electronic. În cazul nedepunerii declarației, pensia de urmaş aferentă lunii octombrie 2020 va fi reținută de la plată. Ulterior, dar nu mai târziu de 21 octombrie 2020, studenții urmași au obligația de a prezenta adeverințele în original la sediul instituției sau le pot trimite prin poștă. 

În condiții excepționale, informează CJP Iași, adeverințele de elev/student pot fi trimise și în format electronic, cu condiția ca originalele să ajungă la instituție în termen de 30 de zile de la transmiterea lor. 

Conform prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, au dreptul la pensie de urmaş copiii și soțul supraviețuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, dar și dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ și până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

COVID-19, ca un avertisment

Nicolae GRECU

COVID-19, ca un avertisment

Învăţăturile diavolului coronavinus cătră Majestatea Sa Regele fotbalului.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (II)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (II)

Spre a ilustra consideraţiile din foiletonul trecut, autorul prezintă o serie de exemple concrete de degradare a cântecului popular actual.

Un vis

arh. Ionel OANCEA

Un vis

Se făcea că peste oraşul nostru a coborât în chip vădit duhul înţelepciunii. Datorită acestei minuni, consilierii judeţeni, cei locali, preşedintele, primarul, personalităţile marcante ale partidelor politice ajung la două idei, culmea, comune. 

O lume „curată”

Alexandru CĂLINESCU

O lume „curată”

Nu e, cred, lipsit de interes să ne imaginăm cum ar putea arăta lumea de mâine şi, în ce mă priveşte, să avansez câteva propuneri - sper - constructive.

pulspulspuls

Ce poză, ce vremuri...

Ce poză, ce vremuri...

Iaca ce poză am mai pescuit zilele astea prin bulboanele alea întunecate ale politichiei ieşene prezente pe Facebook, stimaţi telespectatori! 

Caricatura zilei

Dezcarcerare

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.