Elevii vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestații la BAC și Evaluarea Națională. Ce spun profesorii ieșeni despre această schimbare

miercuri, 21 august 2024, 03:40
6 MIN
 Elevii vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestații la BAC și Evaluarea Națională. Ce spun profesorii ieșeni despre această schimbare

Odată cu publicarea Statutului Elevului și Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, Ministerul Educației a mai comunicat o modificare: elevii vor putea să vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025.

Ministerul Educației a pus această schimbare pe seama cererilor depuse de părinți și candidați în acest an, pentru a-și vedea lucrările cu notele inițiale.

La nivelul județului Iași, au fost 5.154 de candidați prezenți la examenul de Bacalaureat 2024, iar 974 dintre aceștia au depus contestație la Limba și literatura română, 540 la proba obligatorie a profilului, iar 655 la proba la alegere a profilului/specializării. În ceea ce privește Evaluarea Națională 2024, din cei 6.739 de candidați prezenți la examen, 773 au depus contestație la Limba și literatura română și 684 la Matematică.

Profesorii din învățământul preuniversitar ieșean, care au fost întrebați de reporterii „Ziarul de Iași”, sunt de părere că această decizie este una potrivită și ar putea fi în avantajul elevului.

Măsura necesită reglementări clare

Introducerea posibilității de vizualizare a lucrărilor de examen pentru elevii din România a stârnit discuții în rândul cadrelor didactice, unele exprimându-și sprijinul pentru această măsură, în timp ce altele au atras atenția asupra unor aspecte ce trebuie reglementate cu strictețe. Sabina Manea, directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” din Iași, a subliniat că vizualizarea lucrărilor nu înseamnă corectarea acestora cu roșu și vizualizarea lucrării nu înseamnă  că elevul poate vedea exact unde a fost depunctat, fiind vorba doar despre șansa de a-și reevalua obiectiv prestația, odată depășite emoțiile din ziua examenului.

„Vizualizarea lucrării înseamnă că ai posibilitatea să recitești ceea ce ai scris și să îți autoevaluezi obiectiv prestația, odată depășite emoțiile din ziua examenului. Cu siguranță este o măsură bună, care ar duce la diminuarea numărului de contestații. Există nenumărate motive pentru care se opteaza pentru contestație. Pe de o parte, se știe că autoevaluarea este un proces dificil care necesită obiectivare și nu toți elevii știu să facă acest lucru, iar pe de altă parte de multe ori contestația este depusă la îndemnul părinților, fără a lua în considerare opinia elevului sau dorința sa de a contesta sau nu nota”, a precizat Sabina Manea.

Liliana Romaniuc, fost inspector școlar general al ISJ Iași, a subliniat necesitatea transparenței în toate activitățile din mediul educațional, însă a punctat că este esențială reglementarea riguroasă a două aspecte importante.

„Trebuia reglementate, în primul rând, calitatea și conținutul evaluărilor naționale (itemi, device-uri, pregătirea profesorilor evaluatori) pentru a reduce din neîncrederea elevilor și părinților în rezultatele evaluărilor. În al doilea rând, ce presupune exact vizualizarea lucrării, timpul alocat pentru această vizualizare, unde se are loc vizualizarea și în prezența căror persoane – pentru eficientizarea activității de vizualizare. Eu cred că la început vor fi mulți elevi care vor dori să-și vadă lucrările – pentru că nu sunt siguri pe ceea ce au scris sau pentru că nu au încredere în evaluatori. Pe măsură ce rezultatele evaluărilor vor reflecta cu mai multă acuratețe valoarea lucrării, numărul acestora se va reduce”, a declarat Liliana Romaniuc.

Serinella Zara, profesoară de limba română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, consideră că această măsură este benefică, deși există încă incertitudini legate de implementarea sa.

„Înainte, vizualizarea lucrării se făcea în prezența unui profesor care explica acelui copil, urmând ca el să decidă dacă își susține contestația sau nu. Nu îmi este clar ce va însemna această vizualizare, dar cred că nu are ce să strice. De foarte multe ori când ies copiii  chiar buni sau de nivel mediu din examen nu își mai amintesc deloc ce au scris. Mi s-a întâmplat să încerc să aflu, tocmai pentru a putea face o evaluare a tezei și a-i spune de ce notă este lucrarea. Nu își mai aminteau nici măcar câte rânduri au scris. În acest caz, să vizualizezi lucrarea cu siguranță va duce, pentru mulți dintre ei, la a lua o decizie mult mai corectă referitoare la susținerea contestației. E teza lui, produsul lui. Mi se pare fairplay acest gest și îl susțin”, a transmis Serinella Zara.

Nota finală ar trebui defalcată pe subiecte

Mihaela Popa, profesoară de matematică și fost secretar de stat în Ministerul Educației, spune că deși aceasta este decizia Ministerului, propunerea a venit de la profesori și elevi. În plus, aceasta susține că vizualizarea lucrării de către candidat nu ar ajuta prea mult, întrucât în momentul în care nota este afișată, aceasta „ar trebui defalcată pe subiecte”.

„De exemplu, ai obținut nota 8, dar trebuie să știi cât ai luat la primul subiect pe punctele A, B, C, D, cât ai luat la al doilea și cât la al treilea. Noi afișăm doar finalul și după aia va fi puzderie de contestații. Dacă rezultatele ar fi defalcate, s-ar reduce și numărul contestațiilor, pentru că elevul ar ști cât a luat la fiecare subiect. Asta înseamnă transparență și digitalizare. La urma urmei, nu este niciun efort în plus, pentru că aceste rezultate există, numai că astfel pot scoate la suprafață un defect al evaluării”, a declarat Mihaela Popa.

Vizualizarea lucrării înainte de contestații – avantaj sau dezavantaj?

O astfel de etapă de vizualizare a lucrărilor înainte de depunerea contestațiilor a fost adoptată la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, în acest an școlar, la testarea elevilor de clasa a IV-a. Directoarea unității de învățământ, Mihaela Pîrpîlă-Gotcu, a motivat că au optat pentru această etapă atât pentru a clarifica anumite aspecte în evaluarea lucrărilor, cât și pentru a scădea numărul contestațiilor, lucru care, însă, nu s-a întâmplat.

„E greu de spus dacă ar fi un avantaj sau un dezavantaj. În cazul nostru, etapa a fost introdusă pentru a clarifica anumite aspecte în evaluarea lucrărilor și pentru că am crezut că vor fi mai puține contestații depuse, însă lucrul acesta nu s-a întâmplat. Poate să fie de folos, însă depinde cum este văzută această etapă. Este văzută ca o etapă care să ducă la clarificare sau care să ajute inclusiv comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale, în ideea de a avea mai puține contestații? Cu siguranță, pentru elevi și părinți este un lucru binevenit, însă nu antrenează neapărat și un număr mai mic de contestații depuse”, a explicat directoarea Colegiului Național „Emil Racoviță” din Iași.

La rândul său, profesoara de matematică Mihaela Popa este de părere că numărul contestațiilor nu va scădea, ci ar putea crește.

„E bine că și Ministerul a făcut un pas înainte, dar dacă fiecare va vrea să își vadă lucrarea? Înseamnă un efort maxim, profesori plătiți din nou, blocaj din nou, ar însemna o dublă evaluare. Dacă un copil ia 8,50 și nu știe unde a greșit, bineînțeles că va vrea să își vadă lucrarea. Anticipez că 90% dintre ei vor dori să își vadă lucrările”, a precizat Mihaela Popa.

Etichete: Bac, elevi, lucrari, vizualizare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii