Elevul anului este la Iaşi Tudor Cristian Cozma. A fost premiat în cadrul unei gale

miercuri, 25 noiembrie 2015, 02:56
3 MIN
 Elevul anului este la Iaşi Tudor Cristian Cozma. A fost premiat în cadrul unei gale

Tudor Cristian Cozma este elev în clasa a X-a. El a câştigat în 2014 un premiu II şi un premiu III la două olimpiade internaţionale.

Aflată la cea de-a IV-a ediţie, Gala Excelenţei în Educaţie a premiat în cursul zilei de ieri la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Emi­nescu“ un număr de 350 de elevi olimpici care au obţinut premii importante la olimpiadele naţionale şi internaţionale, dar şi pe dascălii lor. Astăzi, de la ora 11, va fi cea de-a doua parte a Galei, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „C. Negruzzi“, unde va avea loc premierea elevilor care au obţinut premii la concursurile şcolare din ţară şi străinătate.

„Chiar dacă această Gală există doar de patru ani, existau şi înainte forme de omagiere pentru olimpicii noştri. An de an, competiţiile devin tot mai complexe, mai profunde, şi un premiu este un rezultat notabil în condiţiile în care sunt echipaje de 4-6 elevi, existând un filtru încă de la nivel judeţean. Există şcoli care au o vocaţie aparte, care tind spre ideal. Privesc spre stele. Nu poţi atinge stelele, dar poţi să te ghidezi după ele. Astăzi se premiază 350 de elevi şi profesori, iar mâine se vor premia alţi 300“, a declarat Ca­melia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Jude­ţean Iaşi.

Tot în deschiderea Galei a luat cuvântul şi primarul Mihai Chirica, care după un mic discurs de­dicat elevilor din sală, a înmânat o diplomă de excelenţă inspectorului general, cu medalia „Pro Amicitia“. Cel mai aşteptat moment şi plin de emoţie a fost cel în care s-a anunţat Elevul Anului. Premiul a fost oferit lui Tudor Cristian Cozma, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Emil Ra­coviţă“. Acesta este“as“ la Ştiinţe şi a câştigat în 2014 un premiu II şi un premiu III la două olimpiade internaţio­nale pe aceste discipline.

„Acest premiu presupune multă muncă, presupune stres, oboseală şi devotament. Devotament nu numai din partea elevului, ci şi din partea profesorilor. Meritul este însă al profesorului deoarece el îţi stabileşte volumul de cunoştinţe şi îţi dă indicaţii, sau dimpotrivă, noi provocări. Pot să spun că sunt foarte recunoscător profesorilor pe care i-am întâlnit, şi mă bucură acest premiu“, mărturiseşte Tudor Cristian Cozma.

Acesta a obţinut me­dalia de bronz la Olimpiada Internaţio­nală de Ştiinţe ale Pământului, care a avut loc în septembrie în Brazilia, şi medalia de argint la Olimpiada Inter­na­ţională Ştiinţe pentru Juniori. Pro­fesorii coordonatori ai elevului la dis­ciplinele ştiinţifice sunt: Paula Ga­vrilescu (chimie), Mirela Foca (fi­zică), Alina Bîrliga (biologie) şi Silviu Iordache (geografie).

Pe lângă premiile în cărţi, diplome şi gadgeturi, elevii au mai fost recompensaţi şi cu bani de către organizatori şi municipalitate, dar şi de către sponsorii economici ai Galei. Tot în cadrul acestui eveniment, momentele artistice au fost susţinute de corul Colegiului „O. Băncilă“, iar vernisajul expoziţiei de pictură şi grafica organizată pe hol au fost organizate tot de elevi de la Arte. Gala a fost organizată de ISJ, în parteneriat cu Primăria Iaşi, Consiliul judeţean şi Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii