Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Eliberarea unui baron! A scris patru cărţi, a muncit în puşcărie, nu a achitat nimic din prejudiciul uriaş

GALERIE
Fenechiu
  • Fenechiu
- +

„Ziarul de Iaşi“ este în posesia motivării sentinţei de eliberare a lui Relu Fenechiu din închisoare înainte de ispăşirea pedepsei. Deşi nu a achitat mai nimic din prejudiciul imputat în dosarul „Transformatorul“, - aproape 6 milioane de euro -, ba chiar a încercat să îi împiedice pe executori să îi valorifice averea, fostul lider liberal poate fi eliberat într-o săptămână. Cazul său se aseamănă izbitor cu un altul cel puţin la fel de revoltător: eliberarea înainte de termen a lui Dan Voiculescu, deşi nu a achitat paguba de 60 milioane de euro adusă statului în dosarul ICA. Contestaţia împotriva deciziei de liberare condiţionată luată de Judecătoria Vaslui în cazul Fenechiu a fost înregistrată la Tribunal şi a primit termen pe 2 august. Între timp, prima instanţă a motivat de ce consideră că Relu Fenechiu poate fi eliberat. Unul din motive: „elaborarea de lucrări ştiinţifice“ după gratii. Titlurile unor astfel de lucrări par alese în bătaie de joc: „Soluţii fezabile privind Construcţia de autostrăzi în Regiunea Moldovei“, sau „Itinerarii Duhovniceşti în judeţul Iaşi“. Care sunt motivele eliberării, în detaliu, aflaţi aici în detaliu.

La fel ca Dan Voiculescu la Bu­cureşti, care a ieşit săptămâna trecută din închisoare fără să-şi achite paguba la stat pentru care a stat închis, şi fostul lider liberal Relu Fe­nechiu poate fi eliberat condiţio­nat deşi nu a achitat prejudiciul imputat de justiţie. Condamnat la cinci ani de puşcărie în ianuarie 2014 - pedeapsă majorată cu 6 luni după o contopire de anul acesta, Relu Fenechiu a primit acceptul de a fi eliberat din partea primei in­stanţe, Judecătoria Vaslui, şi mai are doar un hop de trecut pentru a fi din nou un om liber şi a veni acasă. Contestaţia DNA împotriva deciziei primei instanţe a fost înregistrată la Tribunalul Vaslui. În primă fază, termenul a fost stabilit pentru data de 23 august, însă, în urma unei cereri de preschimbare, s-a stabilit ca decizia definitivă să fie luată săp­tămâna viitoare, pe 2 august.

Lista lucrărilor ştiinţifice semnate Relu Fenechiu

În motivarea deciziei de liberare condiţionată a Judecătoriei se arată că, până pe 8 mai 2017 (dată la care a fost formulată cererea), Relu Fene­chiu executase efectiv 1.195 de zile de închisoare. Fostul lider al PNL a mai „câştigat“ 203 zile pentru munca prestată după gratii, din care 83 pentru activităţile de la clubul puşcăriei şi 120 de zile pentru „elaborarea de lucrări ştiinţifice“. Cele patru lucrări realizate de Fene­chiu în penitenciar sunt: „Contri­buţii privind recondiţionarea prin metalizare prin pulverizare în câmp ultrasonic“, „Soluţii fezabile privind Construcţia de autostrăzi în Regiunea Moldovei“, „Ingineria avansată - Soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est“ şi „Itinerarii Duhovniceşti în judeţul Iaşi“. „Din caracterizarea depusă la dosar rezultă că persoana condam­nată Fenechiu Relu a avut o evo­luţie comportamental-atitudinală con­stant pozitivă, adaptându-se fără dificultate la cerinţele impuse de mediul carceral, respectiv la nor­mele sau regulile specifice regimului de detenţie în care a fost repartizat. A fost nonconflictual, relaţionând adecvat, atât cu personalul unităţii, cât şi cu deţinuţii, fiind orientat pe menţinerea echilibrului său psihosocial. Relevant este şi faptul că persoana condamnată nu a fost sancţionată disciplinar niciodată şi a fost recompensat de 19 ori“, se mai arată în motivarea Judecătoriei Vaslui, în care se mai precizează că Fenechiu s-a implicat în 87 de activităţi şi programe specifice domeniului de reintegrare socială.

Ce spune instanţa despre motivele eliberării

În ciuda acestor atuuri, procu­rorii DNA au considerat că Relu Fenechiu nu ar trebui eliberat din puşcărie, în special din cauza faptului că acesta nu a achitat prejudiciul stabilit în dosarul „Transforma­torul“: 5,7 milioane de euro. „Chiar dacă achitarea prejudiciului nu este o condiţie pentru acordarea li­be­rării condiţionate potrivit dispoziţiilor Vechiului Cod penal, aceasta poate fi analizată ca o do­vadă temeinică de îndreptare însă deşi în cauză a fost reţinut un pre­ju­diciu de aproximativ 5,7 mili­oane lei, condamnatul nu a achitat nici măcar o parte din el“, se arată în motivarea judecătorilor vasluieni. În acelaşi document se mai precizează că „reprezentantul Par­che­tului apreciază că trebuie avută în vedere şi atitudinea condamnatului, din care nu rezultă că ar regreta prima faptă comisă, încercând prin orice mijloace înlăturarea e­xe­cutării pedepsei, aceasta re­zultând din multitudinea de cereri de modificare a pedepsei.“ În ciuda celor susţinute de DNA, „instanţa constată că aceasta (plata prejudiciului) nu reprezintă un criteriu prevăzut de lege pentru evaluarea com­portamentului pe durata de­ten­ţiei“, se mai arată în motivare.

Mită de un milion de euro

Relu Fenechiu a mai fost condamnat şi într-un alt dosar, la 3 ani şi 10 luni, după ce a recunoscut o mită de aproape un milion de euro pe care ar fi primit-o pentru a favoriza derularea a două contracte la nivel de Guvern, el fiind atunci vicepreşedinte al PNL, partid de guvernământ. De asemenea, fostul ministru mai este cercetat într-un dosar în care este acuzat că a primit o mită de peste 4 milioane de euro. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri