Elon Musk critică „arbitrii exprimării libere” care l-au blocat pe Trump
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Elon Musk critică „arbitrii exprimării libere” care l-au blocat pe Trump

GALERIE
Elon Musk
  • Elon Musk
- +

Elon Musk, CEO-ul Tesla şi SpaceX, a catalogat aşa-numitele companii „Big Tech” drept „arbitrii de facto ai exprimării libere” după ce Facebook, Instagram, Twitter şi Youtube l-au suspendat pe preşedintele Donald Trump de pe platformele lor, relatează Newsweek.

Musk a făcut remarca într-un comentariu despre un articol al site-ului de satiră The Babylon Bee privind revoltele de miercurea trecută din capitala americană, miliardarul sud-african notând că: „Multe persoane vor fi super nefericite cu companiile high tech ale Coastei de Vest a SUA drept arbitru al exprimării libere”.

Acesta a răspuns de asemenea unui tweet al unui fan al paginii Tesla care scria că „high tech-ul Coastei de Vest trebuie să facă o distincţie între a interzice discursul urii şi discursul pe care îl urăşte”.

„Aceasta este o distincţie importantă”, a răspuns Musk. Twitter a anunţat că a decis să suspende permanent contul lui Donald Trump „datorită riscul unor noi incitări la violenţă”. Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, companie care deţine şi Instagram, a afirmat în 7 ianuarie, a doua zi după revoltele mortale din capitala americană:

„În ultimii câţiva ani i-am permis preşedintelui Donald Trump să folosească platforma noastră în concordanţă cu regulile noastre, uneori înlăturând conţinut sau etichetând postările sale care ne încalcă politicile. Am făcut acest lucru deoarece credem că publicul are dreptul la acces cât mai larg posibil la discursul politic, chiar şi la discursurile controversate”.

„Dar actualul context este acum fundamental diferit, implicând folosirea platformei noastre pentru a incita la insurecţie violentă împotriva unui guvern ales democratic”, a continuat acesta, anunţând că „credem că riscurile de a-i permite Preşedintelui să continue să folosească serviciul nostru în această perioadă sunt pur şi simplu prea ridicate”.

Snapchat, Twitch, Reddit şi, cel mai recent, Youtube, l-au interzis de asemenea pe Trump, în timp ce alte platforme au început să ia măsuri împotriva postărilor lui Trump care răspândesc informaţii eronate.

Interdicţia lui Trump pe platformele social media a polarizat şi mai mult opinia publică, unii fiind de părere că aceste companii cenzurează utilizatorii prea mult în timp ce cealaltă tabără susţine că nu iau suficiente măsuri.

Unii afirmă că Facebook şi Twitter ar fi trebuit să îl blocheze mai devreme pe Trump şi că lipsa lor de intransigenţă a condus la violenţele de pe Dealul Capitoliului. Alţii, printre care câţiva lideri mondiali şi politicianul de opoziţie rus Alexei Navalnîi, văd interdicţia drept un act de cenzură.

Dezbaterea s-a aprins şi mai mult după ce Amazon, Apple şi Google au decis să înlăture de pe platformele lor Parler, o reţea socială care afirmă că promovează „exprimarea liberă” populară în rândul conservatorilor şi fanilor lui Trump.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.