Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Elon Musk este un adevărat coşmar pentru investitorii în criptomonede

GALERIE
Elon Musk
  • Elon Musk
- +

Persoane care s-au dat drept Elon Musk au furat în ultimele şase luni cel puţin 2 milioane de dolari de la investitori prin înşelătorii cu criptomonede, potrivit Comisiei Federale pentru Comerţ, transmite CNBC.

Furtul a avut loc în cadrul unei escrocherii în care escrocii pozează în celebrităţi sau personalităţi cunoscute în lumea criptomonedelor. Aceştia promit să ”multiplice” criptomonedele trimise de investitori, dar în schimb şi le însuşesc. Escrocheriile cu criptomonede s-au înmulţit începând din octombrie anul trecut, atingând în primul trimestru cel mai ridicat nivel consemnat vreodată, potrivit datelor publicate luni de FTC.

Perioada coincide cu creşterea puternică a preţului bitcoin şi al altor monede digitale populare. Bitcoin a fost cotată pe 31 martie la peste 59.000 de dolari, un preţ cu 450% mai mare faţă de nivelul de 10.710 atins la închiderea tranzacţiilor din 30 septembrie.

Cititi si: Elon Musk a spus doar ”într-adevăr”, iar cotaţia bitcoin s-a dus “în cap”

Musk, CEO-ul Tesla, este un mare susţinător al criptomonedelor. Într-o declaraţie depusă la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare, în februarie, Tesla a dezvăluit că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari. În martie, Musk a spus că Tesla va accepta bitcoin pentru achiziţiile de vehicule. (De atunci, el a dat înapoi din cauza preocupărilor legate de mediu).

Compania SpaceX a lui Musk a mai anunţat recent că va accepta dogecoin ca plată integrală pentru un zbor către Lună, în primul trimestru al anului viitor. De asemenea, s-a referit la el însuşi drept ”dogefather”.

Creşterea Bitcoin ar fi putut atrage noi investitori dornici de profit – care au căzut în mâinile escrocilor, mai ales că cripto este un teritoriu necunoscut pentru mulţi investitori, potrivit FTC. Aproape 7.000 de persoane au raportat investiţii în criptomonede false, din octombrie până în martie, şi că au pierdut în total peste 80 de milioane de dolari, potrivit FTC. Acestea sunt de aproximativ 12 ori numărul de rapoarte şi cu aproape 1.000% mai multe pierderi raportate decât în ​​aceeaşi perioadă a unui an mai devreme, a spus agenţia. Cifrele reale pot fi mult mai mari, deoarece datele reflectă doar escrocheriile raportate de consumatori.

Cititi si: Elon Musk a vorbit, bitcoin a scăzut într-o singură zi cu peste 10%

Persoana tipică a raportat o pierdere de 1.900 de dolari. Tinerii investitori (cei cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani) au fost de peste cinci ori mai predispuşi să raporteze pierderea banilor din escrocheriile cu investiţii în criptomonede, potrivit FTC. Nu este prima dată când numele lui Musk este exploatat de escroci. În 2020, escrocii cripto au vizat Twitter şi au preluat conturi de profil înalt ale reţelei sociale, inclusiv cel al lui Elon Musk.

După cum a raportat anterior CNBC, escrocii au câştigat cel puţin 121.000 de dolari în bitcoin din eforturile lor de hacking.

Escrocii cripto nu îşi însuşesc doar identitatea lui Musk pentru a-şi înşela victimele. Aceştia imită adesea o autoritate guvernamentală sau o afacere cunoscută. Mulţi investitori au raportat că au încărcat numerar în bancomate bitcoin pentru a plăti impostori care pretind că provin de la Administraţia de securitate socială, potrivit FTC.

Cititi si: Miliardarul Elon Musk susţine că dacă doarme mai puţin de şase ore îI scade productivitatea

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri