Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Elveţia a invadat, din greşeală, Liechtenstein de trei ori în utimii 30 de ani

GALERIE
elvetia Liechtenstein
  • elvetia Liechtenstein
- +

Majoritatea persoanelor asociază Elveţia cu lanţurile muntoase, ciocolata şi ceasurile. De asemenea, este considerată o ţară paşnică şi neutră ce încearcă să evite conflictele şi cu siguranţă nu şi-ar invada niciun vecin. Însă acest lucru nu este în totalitate real.

Liechtenstein este o ţară atât de mică, încât majoritatea persoanelor din afara Europei nici nu ştiu că există. Conform WarHistoryOnine, are o populaţie de 37.000 de locuitori şi îşi împare graniţa de est şi sud cu Elveţia, iar la nord şi est se învecinează cu Austria. Deşi este relativ mică, ţara este printre cele mai bogate, având cea mai mică rată de şomaj din lume. 

Însă ţării îi lipsesc două lucruri, un aeroport şi o armată. Lechtenstein a renunţat la armată în 1868, fiind una dintre cele 22 de ţări din lume ce nu deţine forţe armate. Însă au înlocuit acest lucru cu producţia de dinţi falşi. Deşi dinţii falşi ajută la creşterea economiei, sunt complet nefolositori pentru apărare, fapt ce explică de ce Elveţia nu s-a sfiit să invadeze ţara de trei ori. 

Pe 5 decembrie 1985, armata elveţiană realiza antrenamente, inclusiv unele în care erau utilizate rachete. În ciuda vremii nefavorabile şi vânturilor puternice, au decis totuşi să lanseze rachetele. Acestea au ajuns fix în pădurea Banwald din Liechtenstein. Deşi Elveţia şi Lichtenstein aveau o relaţie de prietenie, acest lucru a provocat tensiuni diplomatice pe termen lung. Argumentele Elveţiei s-au axat pe vreme, vânturile puternice sau echipamentul ce nu a funcţionat corespunzător. Răspunsul conta deoarece dacă ar fi fost cel din urmă Elveţia, ce nu produce rachete, nu ar fi fost complet responsabilă pentru accident. 

Din fericire nimeni nu a fost rănit, iar în cele din urmă Elveţia a plătit ţării daune în valoare de milioane de franci elveţieni. Însă acesta nu a fost finalul poveştii deoarece, în 13 octombrie 1992, Elveţia a atacat din nou. 

Cadeţii armatei elveţiene realizau manevre când au primit indicaţii să realizeze un post de observaţie în Treienberg, un sat pitoresc cu o populaţie de 2.564 de oameni. Localitatea este cunoscută pentru dialectul german aparte pe care locuitorii în vorbesc, datează din secolul XIV şi este considerată cea mai mare municipalitate din...Leichtenstein. Ciudat este că armata elveţiană a uitat că Treisenberg se află în altă ţară. Aşadar, a cerut cadeţilor să ridice un post de observare în ţara vecină, acest lucru a continuat până când localnicii  curioşi i-au întrebat pe cadeţi ce fac în acel loc. 

În apărarea cadeţilor nu există graniţe între cele două ţări, se vorbeşte aproximativ aceeaşi limbă, în afara dialectului cetăţenii nu au nevoie de vize pentru a trece graniţa şi utilizează aceeaşi modenă. Aşadar, locuitorii elveţieni tind să creadă că Leichtenstein este al-27-lea stat din ţara lor. În urma unei înţelegeri, Elveţia nu este responsabilă pentru securitatea Leichtenstein-ului, însă deţine puterea de a reprezenta ţara în anumite situaţii diplomatice. 

Un alt lucru straniu al celei de-a doua invazii a fost că membrii armatei aveau arme , dar nu aveau şi muniţie. În urma incidentului,  guvernul elveţian şi-a cerut scuze, acesta fiind primul moment în care guvernul din Liechtenstein a aflat despre invazie. În cele din urmă, proprietatea ţării nu a fost deteriorată, aşadar nu au fost necesare compensaţii. 

Nici de această dată invazia nu a reprezentat sfârşitul incidentelor. Pe 1 martie 2007, 171 de soldaţi se antrenau. Deşi aveau la încemână cunoscutele cuţite de armată elveţiene, niciunul nu avea o busolă sau un compas. În acel moment vremea s-a înrăutăţit, iar soldaţii au ajuns din nou în Liechtenstein. Nici de această dată guvernul din Liechtenstein nu a realizat că ţara este invadată până când elveţienii şi-au cerut din nou scuze. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri