Emanuel Zanoschi: Candidez pentru a fi Deputatul Tinerilor (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Tineri în politică cu viziune proaspătă în Parlament

Emanuel Zanoschi: Candidez pentru a fi Deputatul Tinerilor (P)

GALERIE
Zanoschi
  • Zanoschi
- +

Am terminat Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, specializarea Științe Politice după care am urmat un master în Politici Publice și Management Instituțional și acum sunt înscris la un program de doctorat, cercetând metodele prin care digitalizarea poate îmbunătăți administrația publică.

În anii de licență și master, nu am crezut că mă voi implica în politică. Inevitabil, am urmărit evenimentele politice din țara noastră și din străinătate și am văzut că unele dintre guvernele noastre par mai degrabă să ne scoată din parteneriatele europene decât să ne apropie de partenerii noștri. Atunci am început să iau în considerare această oportunitate pentru că mi-am dat seama că noi, tinerii născuți în democrație putem influența pozitiv viața publică.

Sunt un proeuropean convins și sunt de părere că țara noastră are de câștigat printr-o poziție fermă în cadrul instituțiilor europene din care facem parte. Această apartenență aduce mari beneficii (în domeniul fondurilor europene mai ales) dar și responsabilități, mai ales în asigurarea unui stat de drept, echitabil pentru toți cetățenii săi. Avem nevoie de corectitudine și cunoștințe despre politicile publice pentru a putea progresa în această direcție.

Care este raționamentul din spatele acestei candidaturi la parlamentare?

România nu a investit degeaba în educația noastră. Trebuia ca acum, după ani de facultate, să ne punem în folosul comunității lucrurile pe care le-am învățat. Din păcate, pentru mulți dintre noi, acest lucru nu a fost posibil dintr-o multitudine de motive; majoritatea fiind cauzate de către aparatul de stat și promovarea non-valorilor. 

Vorbesc aici despre tinerii din România, din păcate din ce în ce mai puțini (din cauza natalității mai scăzute din ultimii ani dar și din cauza migrației) și mai dezamăgiți de instituțiile statului. Cel mai relevant semnal de alarmă este că tinerii nu își doresc să lucreze în instituții publice, ceea ce înseamnă nu se produce schimbul de generații și că vor rămâne aceleași metehne, mentalități și tehnologii învechite. Cu toții avem de suferit în urma acestui fapt, indiferent de vârsta, profesia sau preocuparea noastră.

Cred că este nevoie de oameni tineri în Parlament care resimt sistemul de educație național și pot încuraja schimbările necesare cât mai repede. Avem nevoie de o Educație Echitabilă, în care fiecare tânăr să aibă asigurate nevoile de bază și să fie bine consiliat în alegerea unei cariere de succes.

Trebuie ca încă din școală elevii să beneficieze de masă caldă, săli de clasă de calitate în care să își desfășoare activitatea și profesori bine pregătiți, motivați pe bază de performanță. Iar aceste lucruri pot fi susținute dacă se acordă un buget bun pentru educație, mai aproape de acel 6% din PIB, așa cum așteptăm cu toții.

Legătura dintre școală și piața muncii trebuie să fie una puternică. Instituțiile de învățământ trebuie să colaboreze cu actori din mediul privat pentru a oferi o pregătire adecvată tinerilor care le trec pragul. Avem nevoie de reînființarea școlilor de meserii în care să avem tineri care devin oamenii de bază ai societății. Avem nevoie ca facultățile să pregătească tineri de top care să aducă inovație și să fie antreprenori de succes care produc valoare pentru societate.

Asta e lumea pe care mi-o imaginez. Și viitorul pentru care lucrez. Din 1989 încoace o gură de oxigen a fost reprezentată de Guvernul Cioloș din 2016. A adus o brumă de normalitate care însă nu a rezistat asaltului vechilor politicieni care își vedeau locurile din instituții contestate de oameni cu școală. Adevărată de data aceasta. E timpul pentru o majoritate a oamenilor buni în politică care să susțină Educația bună pentru tinerii României. Pentru că numai prin Educație putem avea o schimbare de durată în bine a societății. Iar asta ne va ajuta pe noi toți și ne va asigura pensii și salarii mai mari; pentru că locurile de muncă bine plătite sunt cele pentru care ai terminat o școală și ai învățat o meserie, specializându-te într-un domeniu.

Vine timpul să înțelegem că suntem la un moment important în istorie. Unul în care avem de ales între un viitor curat, transparent și între un prezent opac, în care ceața și interesele ascunse domină atât clasa politică cât și administrația publică.

Pentru asta voi milita în calitate de #deputatulTinerilor 

Am încredere că pe 6 Decembrie vom face o alegere corectă iar tinerii vor juca un rol decisiv. Și vom trăi după aceea într-o Românie mai bună, o Românie fără hoție!

Comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE SI SOLIDARITATE Iași, executat de SC Grupul de Presă Medianet SRL, site: www.ziaruldeiasi.ro, cod mandatar financiar 11200033.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.