Emanuel Zanoschi: Candidez pentru a fi Deputatul Tinerilor (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tineri în politică cu viziune proaspătă în Parlament

Emanuel Zanoschi: Candidez pentru a fi Deputatul Tinerilor (P)

GALERIE
Zanoschi
  • Zanoschi
- +

Am terminat Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, specializarea Științe Politice după care am urmat un master în Politici Publice și Management Instituțional și acum sunt înscris la un program de doctorat, cercetând metodele prin care digitalizarea poate îmbunătăți administrația publică.

În anii de licență și master, nu am crezut că mă voi implica în politică. Inevitabil, am urmărit evenimentele politice din țara noastră și din străinătate și am văzut că unele dintre guvernele noastre par mai degrabă să ne scoată din parteneriatele europene decât să ne apropie de partenerii noștri. Atunci am început să iau în considerare această oportunitate pentru că mi-am dat seama că noi, tinerii născuți în democrație putem influența pozitiv viața publică.

Sunt un proeuropean convins și sunt de părere că țara noastră are de câștigat printr-o poziție fermă în cadrul instituțiilor europene din care facem parte. Această apartenență aduce mari beneficii (în domeniul fondurilor europene mai ales) dar și responsabilități, mai ales în asigurarea unui stat de drept, echitabil pentru toți cetățenii săi. Avem nevoie de corectitudine și cunoștințe despre politicile publice pentru a putea progresa în această direcție.

Care este raționamentul din spatele acestei candidaturi la parlamentare?

România nu a investit degeaba în educația noastră. Trebuia ca acum, după ani de facultate, să ne punem în folosul comunității lucrurile pe care le-am învățat. Din păcate, pentru mulți dintre noi, acest lucru nu a fost posibil dintr-o multitudine de motive; majoritatea fiind cauzate de către aparatul de stat și promovarea non-valorilor. 

Vorbesc aici despre tinerii din România, din păcate din ce în ce mai puțini (din cauza natalității mai scăzute din ultimii ani dar și din cauza migrației) și mai dezamăgiți de instituțiile statului. Cel mai relevant semnal de alarmă este că tinerii nu își doresc să lucreze în instituții publice, ceea ce înseamnă nu se produce schimbul de generații și că vor rămâne aceleași metehne, mentalități și tehnologii învechite. Cu toții avem de suferit în urma acestui fapt, indiferent de vârsta, profesia sau preocuparea noastră.

Cred că este nevoie de oameni tineri în Parlament care resimt sistemul de educație național și pot încuraja schimbările necesare cât mai repede. Avem nevoie de o Educație Echitabilă, în care fiecare tânăr să aibă asigurate nevoile de bază și să fie bine consiliat în alegerea unei cariere de succes.

Trebuie ca încă din școală elevii să beneficieze de masă caldă, săli de clasă de calitate în care să își desfășoare activitatea și profesori bine pregătiți, motivați pe bază de performanță. Iar aceste lucruri pot fi susținute dacă se acordă un buget bun pentru educație, mai aproape de acel 6% din PIB, așa cum așteptăm cu toții.

Legătura dintre școală și piața muncii trebuie să fie una puternică. Instituțiile de învățământ trebuie să colaboreze cu actori din mediul privat pentru a oferi o pregătire adecvată tinerilor care le trec pragul. Avem nevoie de reînființarea școlilor de meserii în care să avem tineri care devin oamenii de bază ai societății. Avem nevoie ca facultățile să pregătească tineri de top care să aducă inovație și să fie antreprenori de succes care produc valoare pentru societate.

Asta e lumea pe care mi-o imaginez. Și viitorul pentru care lucrez. Din 1989 încoace o gură de oxigen a fost reprezentată de Guvernul Cioloș din 2016. A adus o brumă de normalitate care însă nu a rezistat asaltului vechilor politicieni care își vedeau locurile din instituții contestate de oameni cu școală. Adevărată de data aceasta. E timpul pentru o majoritate a oamenilor buni în politică care să susțină Educația bună pentru tinerii României. Pentru că numai prin Educație putem avea o schimbare de durată în bine a societății. Iar asta ne va ajuta pe noi toți și ne va asigura pensii și salarii mai mari; pentru că locurile de muncă bine plătite sunt cele pentru care ai terminat o școală și ai învățat o meserie, specializându-te într-un domeniu.

Vine timpul să înțelegem că suntem la un moment important în istorie. Unul în care avem de ales între un viitor curat, transparent și între un prezent opac, în care ceața și interesele ascunse domină atât clasa politică cât și administrația publică.

Pentru asta voi milita în calitate de #deputatulTinerilor 

Am încredere că pe 6 Decembrie vom face o alegere corectă iar tinerii vor juca un rol decisiv. Și vom trăi după aceea într-o Românie mai bună, o Românie fără hoție!

Comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE SI SOLIDARITATE Iași, executat de SC Grupul de Presă Medianet SRL, site: www.ziaruldeiasi.ro, cod mandatar financiar 11200033.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.