Emiterea documentelor urbanistice în format electronic, o primă inițiativă a consilierilor județeni USR PLUS Iași (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presa (P)

Emiterea documentelor urbanistice în format electronic, o primă inițiativă a consilierilor județeni USR PLUS Iași (P)

GALERIE
yfF2FgZdsLO6sHil
  • yfF2FgZdsLO6sHil
- +

În 2016, guvernul Cioloș declară „război birocrației” prin modificarea unor legi din domeniul urbanismului, astfel încât autoritățile locale și județene să poată emite certificate de urbanism online. Modificările au devenit lege, iar autoritățile au avut termen trei ani pentru a implementa aceste măsuri. La nivel de consilii județene, interesul a fost extrem de scăzut - în prezent, doar trei autorități județene, din cele 41, emit documente urbanistice online: Maramureș, Arad, și Ialomița.

La Iași, în ultimii ani și mai ales în actualul context epidemiologic, când ar trebui adoptate măsuri care să reducă cât mai mult interacțiunea dintre cetățeni/mediul de afaceri cu instituțiile publice, autoritățile nu au făcut absolut nimic.

Marius Bodea, deputat USR Iași: 

„Digitalizarea serviciilor publice aduce un nivel sporit de eficientă și transparentă și ar trebui să fie unul dintre pilonii de dezvoltare ai oricărei comunităti inteligențe. Din păcate, în ultimii ani, Iașul a avut mult de suferit la acest capitol - zero respect pentru cetățeni, zero responsabilitate pentru eficientizarea activităților atât la nivel intern, intrainstitutional, cât și în relația cu ieșenii și celelalte instituții. 
Conform Strategiei Naționale a Locuirii (2016-2030), termenul mediu de obținere a unei autorizații de construire este de 255 de zile și necesită cel puțin 14 proceduri, mult peste media Uniunii Europene. În Germania sau Franța, spre exemplu, termenul pentru obținerea unei autorizații de construire a unei locuințe nu depășește o lună de zile". 

Consilierii județeni USR PLUS Iași din domeniul urbanismului au lucrat deja la o primă inițiativă privind emiterea documentelor în format electronic, de către CJ Iași. Din cauza nepăsării și a neglijenței, Consiliul Județean a rămas în afară provocărilor tehnologice și digitale, termenul pentru implementarea acestei măsuri expirând la sfârșitul anului 2019. 

Etienne Ignat, consilier județean USR PLUS Iași:

„Concret, propunem înrolarea Consiliului Județean Iași în portatul PCUe (Punctul de Contact Unic electronic http://www.edirect.e-guvernare.ro), în vederea emiterii actelor din domeniul cadastrului, urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții din aria de competentă a Direcției Arhitectului Șef, în format electronic. Creșterea numărului de servicii publice disponibile online înseamnă costuri reduse pentru administrațiile publice și mai putină birocrație pentru companii și cetățeni. 

Digitalizarea administrației publice este cu atât mai importantă în această perioadă complicată, pentru ca oamenii să nu mai fie expuși riscului de îmbolnăvire plimbând hârtii ori stând cu orele la cozi. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să modificăm modul în care se produce interacțiunea cetățean - instituție, iar digitalizarea este singurul mijloc prin care societatea poate continua să funcționeze, chiar și în vremuri de criză". 

Daniel Dîscă, consilier județean USR PLUS Iași:

"Politica trebuie făcută pentru oameni, țînând cont de opiniile și nevoile acestora, și nu în spatele ușilor închise. În contextul pandemiei și al scăderii încrederii populației în actuala clasă politică, considerăm că măsurile de digitalizare și transparentizare sunt o necesitate în orice instituție publică și trebuie aplicate cât mai repede. În acest sens, în fiecare UAT unde avem consilieri vom depune câte un proiect privind transmiterea live a ședințelor de Consiliu Local pe platformele digitale (facebook, youtube). Vom propune, de asemenea, transparentizarea totală a cheltuielilor și contractelor publice, pentru ca aceste informații să poată fi accesate ușor și rapid de către cei interesați. Totodată, lucrăm la o platformă online pentru înregistrarea sesizărilor, astfel încat problemele semnalate de cetățeni să ajungă direct la persoanele responsabile - consilieri locali, consilieri județeni, primari sau parlamentari".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.