anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presa (P)

Emiterea documentelor urbanistice în format electronic, o primă inițiativă a consilierilor județeni USR PLUS Iași (P)

GALERIE
yfF2FgZdsLO6sHil
 • yfF2FgZdsLO6sHil
- +

În 2016, guvernul Cioloș declară „război birocrației” prin modificarea unor legi din domeniul urbanismului, astfel încât autoritățile locale și județene să poată emite certificate de urbanism online. Modificările au devenit lege, iar autoritățile au avut termen trei ani pentru a implementa aceste măsuri. La nivel de consilii județene, interesul a fost extrem de scăzut - în prezent, doar trei autorități județene, din cele 41, emit documente urbanistice online: Maramureș, Arad, și Ialomița.

La Iași, în ultimii ani și mai ales în actualul context epidemiologic, când ar trebui adoptate măsuri care să reducă cât mai mult interacțiunea dintre cetățeni/mediul de afaceri cu instituțiile publice, autoritățile nu au făcut absolut nimic.

Marius Bodea, deputat USR Iași: 

„Digitalizarea serviciilor publice aduce un nivel sporit de eficientă și transparentă și ar trebui să fie unul dintre pilonii de dezvoltare ai oricărei comunităti inteligențe. Din păcate, în ultimii ani, Iașul a avut mult de suferit la acest capitol - zero respect pentru cetățeni, zero responsabilitate pentru eficientizarea activităților atât la nivel intern, intrainstitutional, cât și în relația cu ieșenii și celelalte instituții. 
Conform Strategiei Naționale a Locuirii (2016-2030), termenul mediu de obținere a unei autorizații de construire este de 255 de zile și necesită cel puțin 14 proceduri, mult peste media Uniunii Europene. În Germania sau Franța, spre exemplu, termenul pentru obținerea unei autorizații de construire a unei locuințe nu depășește o lună de zile". 

Consilierii județeni USR PLUS Iași din domeniul urbanismului au lucrat deja la o primă inițiativă privind emiterea documentelor în format electronic, de către CJ Iași. Din cauza nepăsării și a neglijenței, Consiliul Județean a rămas în afară provocărilor tehnologice și digitale, termenul pentru implementarea acestei măsuri expirând la sfârșitul anului 2019. 

Etienne Ignat, consilier județean USR PLUS Iași:

„Concret, propunem înrolarea Consiliului Județean Iași în portatul PCUe (Punctul de Contact Unic electronic http://www.edirect.e-guvernare.ro), în vederea emiterii actelor din domeniul cadastrului, urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții din aria de competentă a Direcției Arhitectului Șef, în format electronic. Creșterea numărului de servicii publice disponibile online înseamnă costuri reduse pentru administrațiile publice și mai putină birocrație pentru companii și cetățeni. 

Digitalizarea administrației publice este cu atât mai importantă în această perioadă complicată, pentru ca oamenii să nu mai fie expuși riscului de îmbolnăvire plimbând hârtii ori stând cu orele la cozi. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să modificăm modul în care se produce interacțiunea cetățean - instituție, iar digitalizarea este singurul mijloc prin care societatea poate continua să funcționeze, chiar și în vremuri de criză". 

Daniel Dîscă, consilier județean USR PLUS Iași:

"Politica trebuie făcută pentru oameni, țînând cont de opiniile și nevoile acestora, și nu în spatele ușilor închise. În contextul pandemiei și al scăderii încrederii populației în actuala clasă politică, considerăm că măsurile de digitalizare și transparentizare sunt o necesitate în orice instituție publică și trebuie aplicate cât mai repede. În acest sens, în fiecare UAT unde avem consilieri vom depune câte un proiect privind transmiterea live a ședințelor de Consiliu Local pe platformele digitale (facebook, youtube). Vom propune, de asemenea, transparentizarea totală a cheltuielilor și contractelor publice, pentru ca aceste informații să poată fi accesate ușor și rapid de către cei interesați. Totodată, lucrăm la o platformă online pentru înregistrarea sesizărilor, astfel încat problemele semnalate de cetățeni să ajungă direct la persoanele responsabile - consilieri locali, consilieri județeni, primari sau parlamentari".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.