Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Emoticonul - folosit în practica medicală?

GALERIE
emoticoane-pacienti-medici
  • emoticoane-pacienti-medici
- +

Studenții pot studia acum emoji-ul ca parte a cursurilor de limbă, marketing, psihologie și chiar politică. Mai nou, se dorește introducerea acestuia și în comunicarea medic-pacient. King’s College London, Edinburgh și Cardiff sunt printre instituțiile de frunte care au inclus aceste simboluri în cursurile lor. 

Ar fi emoticoanele utile în practica medicală obișnuită? Într-un articol apărut în Jurnalul Asociației Medicale Americane, autorul principal, Dr. Shuhan He, sugerează ca ar fi indicat ca fiecare disciplină medicală să înceapă discuții despre crearea propriului set unic de emoticoane pentru adoptarea oficială și încorporarea în practica medicală de zi cu zi.

Potrivit autorilor articolului, nevoia de a asculta pacienții se află în centrul misiunii de zi cu zi a medicilor, iar utilizarea emoticoanelor ar fi o oportunitate excelentă de a duce comunicarea la un alt nivel. 

Emoticoanele ar putea fi deosebit de importante în tratarea copiilor cu abilități lingvistice în curs de dezvoltare, a persoanelor cu dizabilități care le afectează capacitatea de a comunica normal și a pacienților care vorbesc o altă limbă decât medicul.

Deși emoticoanele tind să fie asociate cu generațiile tinere, acestea au putere de standardizare, universalitate și familiaritate, iar dacă ar fi utilizate de medici și alți furnizori de servicii medicale, acestea ar putea reprezenta o modalitate nouă și extrem de eficientă de a comunica cu pacienții cu ajutorul imaginilor, afirmă oamenii de știință.

În situațiile medicale de urgență, în care timpul este critic, emoticoanele ar putea duce la o formă de comunicare mai eficientă, care ar putea facilita decizii clinice importante. Aceste simboluri grafice minuscule pe care le regăsim în prezent pe toate platformele digitale ar putea avea, de asemenea, utilitate ca adnotări la instrucțiunile de externare, care sunt adesea confuze, dacă nu de neînțeles pentru unii pacienți, mai spun cercetătorii.

În plus, creșterea recentă în popularitate a telemedicinei ar putea fi o oportunitate excelentă pentru utilizarea emoticoanelor. Platforma pe care pacienții discută cu medicii este văzută ca fiind deosebit de potrivită pentru ca pacienții să transmită medicilor informații vizuale care descriu, de exemplu intensitatea durerii pe care au experimentat-o pe o perioadă de mai multe zile, săptămâni sau luni și pentru ca medicii să o treacă în fișa medicală a fiecărui pacient pentru tratamentul în curs.

Echipa de cercetare care propune introducerea sistemului de emoticoane în practica medicală curentă își continuă cercetările pentru a înțelege mai bine modul în care emoji-ul ar putea ajuta pacienții și medicii să comunice simptome des întâlnite - cum ar fi mobilitatea, starea de spirit, durata și intensitatea durerii -, asociate cu diferite boli.

Concluzia autorilor este că, având în vedere că emoticoanele au devenit în ultimii ani o parte importantă din conversația globală, societățile medicale și organizațiile de medici ar trebui să le ia în serios. 

Autoritățile sanitare ar putea să stabilească ce emoticoane ar servi cel mai bine intereselor pacienților, să construiască un consens în jurul acurateței medicale a acestora, să obțină aprobarea de a fi utilizate prin intermediul organismului global de stabilire a standardelor și să lucreze la procesul de implementare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri