anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Emoţii mari, azi, pentru 5.000 de elevi ieşeni: începe „Bac-ul”

GALERIE
bacalaureat
 • bacalaureat
- +

Astăzi are loc proba la Română, iar mâine şi poimâine celelalte probe. Zecep la sută din candidaţii de la Iaşi sunt absolvenţi din anii trecuţi.

De astăzi încep probele scrise la examenul de Bacalaureat, iar la nivelul judeţului Iaşi sunt înscrişi, în evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean, 5.077 de candidaţi. Dintre aceştia, 4.643 sunt din seria curentă şi 434 din seriile anilor precedenţi.

În ceea ce priveşte pregătirea examenului, vor fi 18 centre de examinare unde tinerii se vor prezenta începând cu luni dimineaţa, cele mai multe dintre ele - 14, fiind în municipiul Iaşi, în timp ce 2 sunt în Paşcani, 1 în Hârlău şi 1 în Târgu-Frumos. Pentru corectarea tezelor au fost amenajate 3 centre de evaluare în municipiul Iaşi, fiind implicate, în tot ceea ce înseamnă bacalaureat, de la supraveghere la corectură, peste 1.500 de cadre didactice.

„Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic şi la modul în care acesta a influenţat desfăşurarea activităţilor didactice, programele de examen au fost modificate. Înscrierile pentru acest examen au avut loc în perioada 23 - 27 mai, iar în perioada 6 - 15 iunie candidaţii au susţinut probele de verificare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă, a competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională”, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Astăzi, 20 iunie, absolvenţii de liceu susţin proba de bacalaureat la limba şi literatura română, pe 21 iunie este programată proba obligatorie a profilului, iar pe 22 iunie se desfăşoară proba la alegere a profilului.

„Totodată, joi, 23 iunie 2022, 27 de elevi de la Colegiul «Mihai Eminescu» Iaşi şi 3 elevi de la Colegiul «Vasile Alecsandri» Iaşi vor susţine proba scrisă la disciplina non-lingvistică (DNL), studiată în limba franceză, din cadrul bacalaureatului pentru secţiile bilingve francofone”, au mai precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Rezultatele vin pe 1 iulie

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 27 iunie (până la ora 12.00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12 - 18, inclusiv prin mijloace electronice, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

În ceea ce priveşte desfăşurarea propriu-zisă a unui examen, probele încep de la ora 9.00, accesul în săli este permis de la ora 8.30, iar proba va dura trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Examenul se va da doar în săli care sunt dotate cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio, candidaţii vor scrie doar cu culoarea albastră, iar acolo unde se impune realizarea de scheme sau de desene, se va folosi creion negru.

În sălile de examen se intră fără ghiozdan, rucsac, sacoşă, poşetă etc., nefiind permisă nici aducerea manualelor, a dicţionarelor, notiţelor, însemnărilor sau orice alt mijloc electronic de calcul, stocare sau comunicare, fiind interzisă cu stricteţe utilizarea telefoanelor mobile. Pentru a promova bacalaureatul, un elev trebuie să obţină măcar nota 5 la fiecare dintre probe, şi măcar media 6.00 la probele scrise. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.