Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Emoţiile nu s-au încheiat pentru ieşeanul care a scăpat cu un avertisment în loc de o amendă de 25.000 de lei

GALERIE
amenda_Mediu
  • amenda_Mediu
- +

Un ieşean a scăpat la mustaţă de o amendă drastică aplicată de Administraţia Bazinală de Ape Prut-Bârlad. Deşeurile şi mizeria de pe un teren situat pe marginea unui pârâu i-au adus lui Romeo V. o sancţiune financiară de 25.000 de lei. În instanţă, acesta a încercat să demonstreze că a fost amendat degeaba, terenul nefiind al lui. Fără succes.

În luna mai a anului trecut, reprezentanţii ABA Prut-Bârlad, împreună cu inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un control pe linia stării de salubritate a cursurilor de apă. Controlul a vizat cu precădere situaţia unui pârâu afluent al râului Tăuteşti de pe raza comunei Rediu, pe malul căruia se afla proprietatea familiei V. Cu privire la acest teren, fusese primită o sesizare din partea unui localnic. Cu ocazia controlului, s-a constatat prezenţa pe terenul respectiv a aproximativ 200 mc de deşeuri diverse, mai ales beton sfărâmat, care blocaseră pârâul, ca şi existenţa unui iaz de circa 400 mp, cu evacuarea în pârâul respectiv.

Pe malul iazului era construită o anexă destinată creşterii porcilor, dejecţiile lichide fiind evacuate în heleşteu, ajungând de acolo în pârâu. A fost descoperită şi o vatră de foc, folosită pentru incinerarea unor deşeuri precum materiale plastice, doze de aluminiu, pahare de cafea, hârtii şi gunoaie menajere. Pentru toate acestea, ABA l-a amendat pe Romeo V. cu 25.000 de lei, minimul amenzii prevăzute de lege pentru persoanele fizice.

Ieşeanul a contestat procesul-verbal de sancţionare, susţinând că a fost identificat în mod greşit ca proprietar. În fapt, o treime din teren era concesionat către o întreprindere individuală, iar restul se afla în proprietatea comună a familiei, fiind moştenit de la părinţi. Nefiind făcută încă dezbaterea moştenirii, nici el nu putea fi considerat ca proprietar. În plus, iazul ar fi existat acolo din 1960, fiind preluat de părinţii săi atunci când fuseseră puşi în posesie.

Magistraţii Judecătoriei au respins aprecierea lui Romeo V. că nu ar fi proprietar al terenului respectiv. Chiar dacă moştenirea nu fusese dezbătută, toţi descendenţii aveau calitatea de moştenitori sezinari şi, implicit, de proprietari. „Pe lângă stăpânirea de fapt exercitată asupra patrimoniului succesoral, sezina le conferă moştenitorilor şi dreptul de a administra acest patrimoniu şi de a exercita drepturile şi acţiunile defunctului, şi în lipsa certificatului de moştenitor. Petentul nu a probat şi nici nu a susţinut că nu a acceptat în termenul de opţiune succesorală moştenirea lăsată de defuncţii săi părinţi. Faptul că petentul şi eventualii comoştenitori nu au dezbătut succesiunea cu privire la care au calitatea de moştenitori sezinari nu poate paraliza demersul autorităţilor de a se îndrepta împotriva celor care au în stăpânire efectivă terenul”, au considerat judecătorii. Totuşi, aceştia au decis să-l ierte pe Romeo V. Între timp, ieşeanul remediase situaţia, salubrizând terenul. Magistraţii Judecătoriei au decis înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment. Sentinţa nu a fost însă pe placul ABA, care a declarat apel. Acesta a intrat ieri pe rolul Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri