anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Emoţiile nu s-au încheiat pentru ieşeanul care a scăpat cu un avertisment în loc de o amendă de 25.000 de lei

GALERIE
amenda_Mediu
 • amenda_Mediu
- +

Un ieşean a scăpat la mustaţă de o amendă drastică aplicată de Administraţia Bazinală de Ape Prut-Bârlad. Deşeurile şi mizeria de pe un teren situat pe marginea unui pârâu i-au adus lui Romeo V. o sancţiune financiară de 25.000 de lei. În instanţă, acesta a încercat să demonstreze că a fost amendat degeaba, terenul nefiind al lui. Fără succes.

În luna mai a anului trecut, reprezentanţii ABA Prut-Bârlad, împreună cu inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un control pe linia stării de salubritate a cursurilor de apă. Controlul a vizat cu precădere situaţia unui pârâu afluent al râului Tăuteşti de pe raza comunei Rediu, pe malul căruia se afla proprietatea familiei V. Cu privire la acest teren, fusese primită o sesizare din partea unui localnic. Cu ocazia controlului, s-a constatat prezenţa pe terenul respectiv a aproximativ 200 mc de deşeuri diverse, mai ales beton sfărâmat, care blocaseră pârâul, ca şi existenţa unui iaz de circa 400 mp, cu evacuarea în pârâul respectiv.

Pe malul iazului era construită o anexă destinată creşterii porcilor, dejecţiile lichide fiind evacuate în heleşteu, ajungând de acolo în pârâu. A fost descoperită şi o vatră de foc, folosită pentru incinerarea unor deşeuri precum materiale plastice, doze de aluminiu, pahare de cafea, hârtii şi gunoaie menajere. Pentru toate acestea, ABA l-a amendat pe Romeo V. cu 25.000 de lei, minimul amenzii prevăzute de lege pentru persoanele fizice.

Ieşeanul a contestat procesul-verbal de sancţionare, susţinând că a fost identificat în mod greşit ca proprietar. În fapt, o treime din teren era concesionat către o întreprindere individuală, iar restul se afla în proprietatea comună a familiei, fiind moştenit de la părinţi. Nefiind făcută încă dezbaterea moştenirii, nici el nu putea fi considerat ca proprietar. În plus, iazul ar fi existat acolo din 1960, fiind preluat de părinţii săi atunci când fuseseră puşi în posesie.

Magistraţii Judecătoriei au respins aprecierea lui Romeo V. că nu ar fi proprietar al terenului respectiv. Chiar dacă moştenirea nu fusese dezbătută, toţi descendenţii aveau calitatea de moştenitori sezinari şi, implicit, de proprietari. „Pe lângă stăpânirea de fapt exercitată asupra patrimoniului succesoral, sezina le conferă moştenitorilor şi dreptul de a administra acest patrimoniu şi de a exercita drepturile şi acţiunile defunctului, şi în lipsa certificatului de moştenitor. Petentul nu a probat şi nici nu a susţinut că nu a acceptat în termenul de opţiune succesorală moştenirea lăsată de defuncţii săi părinţi. Faptul că petentul şi eventualii comoştenitori nu au dezbătut succesiunea cu privire la care au calitatea de moştenitori sezinari nu poate paraliza demersul autorităţilor de a se îndrepta împotriva celor care au în stăpânire efectivă terenul”, au considerat judecătorii. Totuşi, aceştia au decis să-l ierte pe Romeo V. Între timp, ieşeanul remediase situaţia, salubrizând terenul. Magistraţii Judecătoriei au decis înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment. Sentinţa nu a fost însă pe placul ABA, care a declarat apel. Acesta a intrat ieri pe rolul Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.