Energia regenerabilă din mediul marin, următoarea temă de dezbatere din seria de conferinţe „Moştenirea lui Asachi”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Energia regenerabilă din mediul marin, următoarea temă de dezbatere din seria de conferinţe „Moştenirea lui Asachi”

GALERIE
eugen rusu TUAISI1
  • eugen rusu TUAISI1
- +

Prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu, membru corespondent al Academiei Române, va vorbi despre energia regenerabilă din mediul marin în prima ediţie din 2021 a seriei de conferinţe „Moştenirea lui Asachi”, ce este organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi alături de acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române.

Evenimentul va avea loc miercuri, 24 februarie, de la ora 12.00, pe platforma Zoom. Prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu este cadru didactic la Universitatea „Dunărea de Jos din Galaţi” şi profesor la Centrul pentru tehnologii marine şi inginerie oceanică de la Universitatea Lisabona din Portugalia. Acesta s-a specializat în dezvoltarea tehnicilor de măsurare şi analiză a datelor din mediul marin, este expert al Comisiei Europene şi a fost cercetător consultant la NATO în 2005, la Centrul pentru Cercetare Maritimă şi de Experimentare din Spezia, Italia.

Prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu va prezenta o analiză pe subiectul „Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice”, pornind de la ipoteza că schimbările climatice au devenit evidente.

„În conformitate cu analizele realizate de NASA, temperatura medie globală a crescut din 1880 cu aproximativ 0.8º Celsius, iar 2/3 din aceasta încălzire a fost înregistrată din 1975. Această creştere relativ accentuată a temperaturii are implicaţii semnificative. În consecinţă, reducerea emisiilor reprezintă un pas important în diminuarea impactului schimbărilor climatice. În mod evident, aceasta implică o tranziţie către resurse de energie nepoluante, iar mediul marin reprezintă o sursă foarte importantă în această direcţie”, a precizat prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu.

Aceasta va prezenta miercuri aspecte cu privire la extragerea energiei regenerabile din mediul marin, incluzând utilizarea unor instrumente precum modelele numerice pentru valuri şi curenţi. O parte dintre concluziile la care au ajuns cercetătorii utilizând astfel de modele numerice vizează faptul că puterea valurilor şi a vânturile va fi în creştere la nivelul anilor 2050, cu precădere în zona de Vest a Mării Negre. Dar profesorul Eugen Rusu spune că predicţiile indică şi o creştere substanţială a intensităţii evenimentelor extreme.

„Împreună cu domnul profesor Daniel Condurache, am decis să deschidem seria conferinţelor «Moştenirea lui Asachi» din anul 2021 cu prezentarea «Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice» susţinută de domnul profesor Eugen Rusu, membru corespondent al Academiei Române. Subiectul este unul de actualitate, mările şi oceanele constituind o sursă importantă de energie regenerabilă. Invit atât doritorii de cunoaştere, cât şi specialiştii în domeniu să ni se alăture la această conferinţă care tratează o temă atât de interesantă”, a declarat acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române.

Ultima ediţie a seriei de conferinţe „Moştenirea lui Asachi” a avut loc la finalul anului trecut, iar invitat a fost chiar unul dintre organizatori: acad. Bogdan Simionescu. Sub numele „Cristofor Simionescu – Omul din savant”, acad. Bogdan Simionescu a prezentat prezentate detalii neştiute din viaţa şi opera marelui om de ştiinţă şi de cultură Cristofor Simionescu – începuturile la ţară, şcoala, traiul modest, întâlnirile providenţiale care i-au marcat întregul parcurs, responsabilităţile şi marile riscuri asumate, presiunile, prietenii şi delatorii, eterna luptă pentru şcoală, Iaşi şi Moldova.

Invitaţiile pentru cei care vor să participe la conferinţă vor fi transmise online.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.