Energia verde de la Iaşi: topul câştigătorilor! Afacerile instalatorilor locali validaţi de AFM: plus 50%
Pariu pe energia verde, un domeniu care a luat avânt în ultimii ani şi încă va mai creşte pe fondul exploziei la preţul energiei: „Ziarul de Iaşi” a verificat bilanţurile celor 14 firme din judeţul Iaşi aflate pe lista instalatorilor validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023, iar datele arată o majorare cumulată a afacerilor cu peste 50% în 2022, cele mai recente date financiare disponibile la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), comparativ cu afacerile din anul 2021. Trebuie însă precizat faptul că, pe lângă instalarea sistemelor fotovoltaice, majoritatea acestor firme ieşene execută şi alte lucrări electrice, lucrări de instalaţii de ventilaţie, climatizare etc.
În rândul firmelor din Iaşi care se află pe lista AFM pentru programul Casa Verde se remarcă de departe Optim Finance Energy Solutions, înfiinţată în 2021, care a raportat la MFP pentru 2022 o cifră de afaceri de 45 de ori mai mare faţă de anul intrării pe piaţă, ajungând la aproximativ 2,9 mil. lei, după cum rezultă din situaţia financiară a societăţii ieşene, ceea ce înseamnă mai bine de jumătate de mil. de euro într-un an.
Pe lângă Optim Finance Energy Solutions, celelalte firme validate de AFM sunt Electric Instal, Clima Therm Center, MCL Induct, Lincas, Gasis Proex, Mapa Rom Invest, Sun Power Center, Custom Technologies, VMV Energy, Smart Electrical Equipment, DCMOTT, D&D Electrical Expert şi Urbio Downstream, care au avut afaceri cumulate de circa 128 mil. lei în 2022, echivalentul sumei de 25,8 mil. euro. În 2021, aceleaşi firme raportau la MFP afaceri totale de 81,6 mil. lei (circa 16,5 mil. euro), potrivit calculelor făcute de „Ziarul de Iaşi”.
Cititi si: “Casa Verde” i-a făcut albaştri de furie. Suspendarea programului prinde marii furnizori cu magaziile pline, dar blocate. La autoritatea de Mediu s-au scos telefoanele din priză
O evoluţie pozitivă se vede şi în profitul net cumulat al acestor firme, mai mult decât dublu în 2022, când a ajuns la 17,8 mil. lei (3,6 mil. euro), comparativ cu 8 mil. lei (1,6 mil. euro) în 2021.
Dacă ar fi să facem un clasament al primelor cinci companii locale în funcţie de cifra de afaceri obţinută în 2022, pe primul loc se situează Clima Therm Center, care a rulat 46,5 mil. lei în 2022, fiind “la un pas” ca să îşi dubleze afacerile din 2021, de 25,3 mil. lei. Pe de altă parte, şi-a dublat câştigul în 2022, urcând până la 7,4 mil. lei, faţă de un profit net de 3,5 mil. lei în 2021. Firma are ca obiect de activitate lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, fiind pe piaţă de peste 20 de ani. Este şi producător de sisteme şi componente pentru instalaţii de ventilare şi climatizare.
Pe locul doi se află Mapa Rom Invest, care a încheiat exerciţiul financiar din 2022 cu afaceri de 20,5 mil. lei, în creştere cu 22% comparativ cu un an în urmă, fiind urmată de Sun Power Center (locul 3), care a închis anul 2022 cu afaceri de 14,9 mil. lei, o sumă mai mare de peste 4 ori comparativ cu 2021. Profitul net înregistrat de această societate ieşeană a fost de aproximativ 3,2 mil. lei în 2022, un salt spectaculos faţă de un an în urmă, când câştigul a fost de 457.000 lei.
MCL Induct se află pe locul 4, cu o cifră de afaceri de 14,6 mil. lei în 2022, apropiată de cea din 2021, iar pe locul 5 se situează Custom Technologies, cu o cifră de afaceri de 7,8 mil. lei în 2022, mai mare cu 38% faţă de 2021.
Interesul crescut pentru panouri fotovoltaice se datorează şi programelor guvernamentale de finanţare, cum este Casa Verde, gestionat de AFM. Beneficiarii programului primesc 20.000 de lei de la stat. La momentul actual, programul este suspendat, astfel că românii care au aplicat la Casa Verde Fotovoltaice 2023 încă mai aşteaptă să le fie montate sistemele pe casă. Aşteaptă încă din luna septembrie a anului trecut, după o decizie a Curţii de Apel Oradea ca urmare a cererii formulate de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de AFM. Programul ar urma să se reia de luna aceasta, susţine preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu, afirmaţia fiind făcută într-un interviu la DCNews.
Cititi si: Beznă totală în programul “Casa Verde – Fotovoltaice”. Totul e îngheţat de o lună, nimeni nu ştie nimic, oamenii stau cu banii blocaţi. Trei scenarii
Cu bani de la stat sau nu, mulţi se îndreaptă către obţinerea independenţei energetice ca să scape de grija facturilor mari la energie. Numărul prosumatorilor racordaţi la reţelele de distribuţie se apropia de 100.000 spre finalul anului trecut, după cum reiese dintr-un raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în condiţiile în care la începutul anului 2023 existau puţin peste 40.000 de prosumatori în România. Din acest an, TVA-ul pentru panouri fotovoltaice va fi majorat de la 5% la 9%.
Publicitate și alte recomandări video