„Enescu, jupuit de viu” în premieră la Cinema Victoria, un film cu multe scene turnate în Iași
Pe scena sălii de la Cinema Victoria Iași a rulat aseară premiera filmului „Enescu. Jupuit de viu”, primul film românesc despre viața compozitorului. Regizorul filmului intenționat a ales Iașul ca prim oraș pentru premiera filmului, ținând cont de originile lui George Enescu.
La premieră au fost prezenți atât regizorul care a avut și un rol scurt în film, cât și o parte dintre actorii peliculei. Toma Enache, aflat la al treilea film regizat, după „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” (2013), primul film artistic din istorie vorbit în aromână, respectiv „Între chin și amin” (2019), spune că filmul „își propune să aducă în prim-plan nu doar genialitatea compozitorului George Enescu, ci și latura umană a acestuia.”
După rânduri generoase de aplauze, pe scena de la Cinema Victoria au urcat Toma Enache alături de actorii prezenți, fiecare dintre ei având ocazia să preia întrebări din public, dar și să povestească despre cum a fost la filmări.
O parte dintre scenele care apar în film sunt din arhiva Operei Garnier din Paris, din timpul spectacolelor celebrului compozitor, în timp ce altele s-au filmat în Iași la Ateneul Național, Opera Națională, Muzeul Municipal Regina Maria, Muzeul Național al Literaturii Române, Casa Memorială Mihail Sadoveanu, Muzeul Vasile Pogor ‒ Casa Junimii, Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi, Universitatea de Arte George Enescu, Filarmonica Moldova și Traian Grand Hotel. Regizorul a ținut să mulțumească autorităților și instituțiilor din Iași care au avut deschiderea pentru oricâte zile de filmare ar fi fost nevoie, chiar dacă echipa inițial apreciase că ar avea nevoie doar de trei.
Toma Enache a spus că este convins că Enescu însuși a vegheat bunul mers al lucrurilor la film întrucât ziua în care a ajuns la Opera Garnier din Paris să filmeze cu echipa câteva scene, 13 martie (2022), este chiar ziua în care are loc premiera absolută a creației lirice Oedipe (1936).
Coloana sonoră include lucrări de George Enescu, dar și muzică originală, compusă de Sebastian Androne-Nakanishi, câștigătorul titlului de Compozitorul Anului 2022 la International Classic Music Awards. De asemenea, coloana sonoră include muzică interpretată de Orchestra Națională a Franței, dirijată de Maestrul Cristian Măcelaru, de Orchestra Națională Radio din România, dirijată de Maestrul Horia Andreescu, și de Laureatul Concursului Internațional George Enescu, violonistul Alexandru Tomescu.
Regizorul a precizat că o parte din încasările filmului regizat anterior de acesta, „Între chin și amin” s-au dus la „Enescu, jupuit de viu”, cum, la fel, o parte din încasările din acest film vor merge către viitorul său film.
Codrin Dănilă, Dumitru Florescu, Erica Moldovan, actorii ieșeni care au făcut parte din distribuție au povestit pe scenă despre onoarea de a juca într-un astfel de film emblematic, iar Marie Lou, actrița care a interpretat-o pe fiica Marucăi la o vârstă mică, și care a debutat în arta filmului odată cu „Enescu, jupuit de viu”, a subliniat pe scena premierei de la Cinema Victoria că filmul este extraordinar, întrebând retoric publicul „cum altfel să iasă un film despre un geniu, făcut de un geniu, dacă nu extraordinar.”
Scena de final suprinsă de filmul lui Toma Enache redă sfaturile lui Enescu: „Nu căuta un limbaj nou: caută un limbaj al tău, adică mijlocul de a exprima exact ce este în tine. Originalitatea se naște în cel ce nu o caută. Scrie muzică, nu scrie despre muzică. Nu fi în același timp creator și teoretician. În afară de Wagner, nimeni nu a reușit să dețină simultan cele două meșteșuguri. Fă-ți meseria în tăcere. Amin!”
„Enescu, jupuit de viu”
Anul lansării: 2024
Regizor, scenarist și producător: Toma Enache
Distribuția: Mircea Dragoman, Theodora Sandu, Manuela Harabor, Adrian Titieni, Catalin Bocirnea, Kira Hagi, Pavel Ulici, Erica Moldovan, Codrin Dănilă, Dumitru Florescu.
Art Director: Catalin Bocîrnea.
Muzica: include lucrări de George Enescu și muzică originală compusă de Sebastian Androne-Nakanishi, câștigător al titlului de Compozitor al Anului 2022 la International Classic Music Awards.
Orchestrații: interpretate de Orchestra Națională a Franței, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, de Orchestra Națională Română, dirijată de Maestrul Horia Andreescu și muzică interpretată de celebrul violonist Alexandru Tomescu.
Costume: realizate de Maestrul Stefano Nicolao (Atelier Nicolao din Veneția), care a creat costume pentru producții premiate cu Oscar precum Farinelli, Neguțătorul din Veneția, Casanova, etc.
Durata: 122 min.
Producător: La Steaua Film (2024)
Limba originală: română
Gen: dramă biografică / lungmetraj
Premii:
- Outstanding Achievement in Filmmaking”, la ARPA International Film Awards în Los Angeles.
- Cel mai bun regizor, Festivalul Internațional de Film de Artă Monthly de la Atena
- 4 premii la Festivalul Rome Prisma Film Awards
- Cel mai bun film de lung metraj
- Cea mai bună coloană sonoră originală
- Cele mai bune costume
- Cea mai bună actriță
- 9 premii la Five Continents International Film Festival din Venezuela
- Cel mai bun film de lungmetraj al lunii
- Cea mai bună regie artistică pentru film de lungmetraj – Cătălin Bocîrnea
- Mențiune specială pentru actor principal în film de lungmetraj – Mircea Dragoman
- Cea mai bună coloană sonoră originală pentru film de lungmetraj – Sebastian Androne Nakanishi
- Cea mai bună producție pentru film de lungmetraj – Marta Maria Mocanu, Elena Enache
- Cele mai bune costume pentru film de lungmetraj – Stefano Nicolao pentru ENESCU
- Cel mai bun poster – Călin Bogdacenco
- Cel mai bun film de dragoste de lungmetraj
- Cel mai bun regizor pentru film de lungmetraj
Publicitate și alte recomandări video