Enigma tigrilor albi a fost dezlegată?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Enigma tigrilor albi a fost dezlegată?

GALERIE
tigri, alb
  • tigri, alb
- +

Tigrii albi pot fi văzuţi azi doar în grădini zoologice, dar aceste animale pot apărea, în mod natural, şi în populaţiile sălbatice, afirmă cercetătorii chinezi care care, recent, au descifrat misterul genetic al apariţiei acestor ciudate făpturi.

O singură modificare a unei gene implicate în pigmentarea firelor de păr este suficientă pentru a schimba nuanţa de fond a blănii, de la brun-portocaliu la alb, afirmă cercetătorii de la Universitatea Peking, China, articolul publicat în Current Biology.

„Tigrul alb reprezintă o parte a diversităţii genetice naturale a speciei, diversitate ce merită păstrată, însă azi este întâlnit numai în captivitate”, spune Shu-Jin Luo, unul dintre autorii studiului.

Specialilştii susţin implementarea unui program eficient de conservare a tigrului de Bengal, care să menţină atât exemplarele obişnuite, de culoare portocalie, cât şi pe cele albe. Ei afirmă că ar merita chiar luată în  considerare ideea de a reintroduce tigrii albi în habitatele lor naturale.

Oamenii de ştiinţă au studiat genoamele indivizilor dintr-o familie de 16 tigri, care trăieşte în Chimelong Safari Park (foto), familie ce cuprinde atât tigri portocalii, cât şi albi. 

Ei au secvenţiat integral genoamele celor 3 părinţi din grup şi au constatat că nuanţa blănii  are legătură cu o genă numită SLC45A2, implicată în sinteza pigmenţilor din firele de păr.

Gena este asociată cu o coloraţie mai deschisă la mai multe animale - la cai, păsări, peşti şi chiar la om. 

Varianta genei întâlnită la tigrii albi inhibă sinteza pigmenţilor roşii şi galbeni (care, împreună, dau culoarea portocalie normală a blănii), dar nu prea are efect asupra pigmentului negru, ceea ce explică de ce tigrii albi prezintă totuşi dungile de culoare închisă, caracteristice speciei. (Aceşti tigri nu sunt albinoşi; albinismul este produs de un alt tip de mutaţie, care determină absenţa totală a pigmentului, astfel încât tigrii albinoşi nu au dungi.)

Pe subcontinentul indian, tigrii albi sunt menţionaţi încă din secolul al XVI-lea, dar ultimul tigru alb sălbatic cunoscut a fost împuşcat în 1958. Faptul că mulţi tigri albi au fost vânaţi la vârste mature  sugerează că ei erau capabili să trăiască normal în condiţiile habitatului lor natural şi nu aveau probleme mari de adaptare. Poate că una dintre explicaţii este faptul că principalele prăzi ale tigrilor, cum ar fi cerbii, nu au, după toate probabilităţile, vedere colorată (nu disting culorile în modul în care o fac oamenii, aşa că probabil nu deosebesc un tigru portocaliu de unul alb).

Odată identificată gena care duce la apariţia tigrilor albi, cercetătorii speră să poată studia forţele evolutive care au dus la menţinerea în populaţii a ambelor varietăţi - cea portocalie şi cea albă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.