Enterocolita acută este o afecțiune gastrointestinală întâlnită la toate grupele de vârstă, care se manifestă prin inflamația intestinului subțire (enterita) și a colonului (colită).
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 31
Dr. Gabriela Grigoraș, medic specialist Medicină internă, Arcadia.
Simptomele comune ale enterocolitei includ: diaree (care poate fi apoasă sau chiar cu sânge), dureri abdominale și crampe, greață și vărsături.
În cazuri mai severe, pacienții pot prezenta febră și semne de deshidratare semnificativă, cum ar fi gura uscată, setea excesivă și scăderea producției de urină, oboseală și stare generală alterată. Asistența medicală promptă este necesară pentru a preveni complicațiile.
Diagnosticul se stabilește pe baza anamnezei (precizarea contextului apariției simptomelor, tipul de alimente consumate și proveniența acestora, contactul cu persoane infectate, anturaje cu simptome asemănătoare, folosirea recentă a antibioticelor) și a unor investigații suplimentare. Acestea pot cuprinde adesea teste de scaun pentru a identifica agenții infecțioși, teste de sânge pentru a detecta semne de infecție sistemică sau inflamație, gradul de deshidratare și prezența tulburărilor hidro-electrolitice (pierderea electroliților prin scaunele apoase).
În unele cazuri, pot fi utilizate proceduri imagistice (ecografie abdominală) sau endoscopice (colonoscopie), în special atunci când sunt suspectate cauze neinfecțioase.
În tratamentul enterocolitei, regimul alimentar trebuie să fie de cruțare intestinală, cu evitarea alimentelor greu digerabile, prăjite, condimentate și a celor care cresc aciditatea gastrică și produc balonare, precum fructele și legumele crude. Sunt recomandate supele de orez, zarzavaturi, carnea fiartă, orezul fiert, brânzeturile slabe, covrigeii uscați.
Consumul crescut de lichide, apă, ceaiuri este necesar pentru prevenirea stărilor de deshidratare.
Tratamentul enterocolitei depinde de cauza acesteia. Din cauza potențialului de evoluție către stări grave cu deshidratare severă, măsurile de tratament trebuie stabilite în cadrul unui consult medical.
Infecțiile bacteriene necesită adesea antibiotice, dar utilizarea acestor medicamente trebuie gestionată cu atenție pentru a preveni rezistența la antibiotice.
Infecțiile virale se rezolvă de obicei de la sine, tratamentul concentrându-se pe ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor prin îngrijire de susținere.
Gestionarea simptomelor precum durerea și febra este, de asemenea, importantă, folosind medicamente adecvate. Pentru atenuarea febrei se utilizează antitermicele, în timp ce pentru ameliorarea durerii și a crampelor musculare se pot administra medicamente antispastice.
Rehidratarea este o componentă esențială a tratamentului, care poate fi realizată prin soluții de rehidratare orală sau, în cazuri severe, fluide intravenoase.
Evaluarea medicală este necesară pentru stabilirea intervențiilor prompte de tratament și limitare a enterocolitei.
Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Publicitate și alte recomandări video