
Entorsă evaluată în instanță la Iași cu 60.000 euro. Reacție dură a firmei de asigurări: „Îmbogățire fără drept pe banii șoferilor”

O entorsă de genunchi provocată de un accident auto a fost evaluată de judecători la 300.000 lei. Decizia a dus la o reacție dură a asigurătorului care trebuia să plătească despăgubirea, acesta apreciind că suma era mult exagerată, raportat la gravitatea leziunilor. În fapt, femeia accidentată nici nu ar fi suferit cine știe ce, iar acum profita de ocazie pentru a se îmbogăți, practic pe banii șoferilor.
Simona S. a fost victima unui accident de circulație petrecut pe 12 decembrie 2020 pe bulevardul Chimiei. Femeia se afla pe trecerea de pietoni când o Mazda condusă de Sergiu C. a lovit o altă mașină din spate, după care a ricoșat în Simona S. A fost transportată la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde medicii au constatat că suferise o entorsă gravă la genunchiul stâng, ruptura unor ligamente și lezarea cartilajului unui femur. A fost supusă unei operații chirurgicale, iar piciorul i-a fost imobilizat în orteze. Avusese ulterior nevoie de două luni de îngrijiri medicale.
Grawe: Creăm dezechilibre a pe piaţa asigurărilor
În februarie anul trecut, femeia s-a adresat Tribunalului, cerând plata de către asigurătorul Mazdei a unor daune materiale de 20.000 lei și a unor daune morale de 500.000 lei. Cererea a fost contestată de la bun început de reprezentanții Grawe România, care au apreciat pretențiile ca fiind excesive. Femeia se adresase instanței înainte de a fi primit o ofertă de despăgubire, ceea ce arăta că nu-și dorea de fapt soluționarea cererii pe cale amiabilă.
„S-a creat în ultimii ani un trend în rândul părţilor civile de a solicita sume excesive de la asigurători în considerarea faptului că aceştia sunt solvabili, iar legea le dă dreptul. Însă nu trebuie să transformăm un eveniment nefericit în unul aducător de venit, pentru că asta ar putea conduce şi la dezechilibre atât în buna desfăşurare a activităţii asigurătorului, cât şi în general pe piaţa asigurărilor, asigurătorii fiind nevoiţi să mărească mereu nivelul primelor de asigurare pentru a putea acoperi sumele mari acordate drept despăgubire”, au arătat reprezentanții Grawe.
În primă instanță, Tribunalul a recunoscut parțial pretențiile Simonei S., obligând asigurătorul la plata unor daune materiale de 13.600 lei și a unor daune morale de 300.000 lei. Decizia magistraților a fost contestată de Grawe SA, care au criticat-o dur, cerând diminuarea despăgubirilor stabilite.
Exagerare? 4.600 lei pentru fiecare zi de îngrijiri
Judecătorii stabiliseră practic despăgubiri de 4.600 lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale, ceea ce era exagerat, în condițiile în care leziunile nu-i puseseră viața în primejdie și nu îi produseseră vreun prejudiciu estetic grav sau vreo infirmitate. Fusese internată doar patru zile. Motivarea primei sentințe menționa problemele pe care femeia le avusese la serviciu în urma accidentului. Or, în decembrie 2020 ea era casier la Kaufland și tot casier la Kaufland rămăsese și pe mai departe. Judecătorii reținuseră și că femeia nu mai putuse practica activități sportive, respectiv tenisul, deși la dosar nu fusese depus niciun înscris din care să rezulte că ar fi fost înscrisă la vreun club. Deși invoca traume psihice, Simona S. mersese la o singură ședință de psihoterapie, în iunie 2023.
„Doar un medic specialist cu puteri supranaturale putea aprecia, în cadrul unei singure evaluări, că toată starea psihică a reclamantei este cauzată de accidentul rutier”, au menționat reprezentanții Grawe. Reclamanta nu urmărea de fapt obținerea unor daune morale juste, ci pur și simplu dorea obținerea unor sume exorbitante pe principiul „are cine să plătească”.
Din actele depuse la dosar, magistrații Curții de Apel și-au format însă altă imagine. Ei au constatat că până în mai 2021, Simona S. urmase 43 de ședințe de kinetoterapie, fără cine știe ce rezultate. Mobilitatea genunchiului câștigată în urma unei ședințe se pierdea până la următoarea. După 80 de ședințe de kinetoterapie și 10 de fizioterapie, fusese internată din nou, pentru o nouă operație. Mai urmase apoi 20 de ședințe de kinetoterapie și 10 de fizioterapie, acestea fiindu-i recomandate în continuare.
„Prin urmare, nu se poate reține, astfel cum a susținut apelanta, că perioada de refacere de 60-65 de zile de îngrijiri medicale a inclus şi perioada de recuperare funcțională, reclamanta nerecuperându-se complet nici în prezent, la mai bine de 3 ani și jumătate de la accident, faptul că leziunile nu i-au pus reclamantei viața în primejdie și nu i-au produs un prejudiciu estetic grav şi permanent sau o infirmitate neputând determina reducerea cuantumul daunelor acordate, acestea justificându-se în contextul medical și personal”, au spus judecătorii.
Suma finală: 300.000 lei plus 18.000 lei
Scrisoarea medicală emisă după ședința de psihoterapie a fost și ea apreciată drept convingătoare de către magistrați. Grawe nu adusese vreo probă că stările de anxietate, hipervigilență și frică, ori palpitațiile și insomnia, teama de a merge în mijlocul mulțimilor s-ar fi datorat altor cauze decât accidentul. Simona S. se întorsese la muncă, dar după 150 de zile de concediu medical, iar atribuțiile sale fuseseră restrânse după accident. Dacă tânăra nu era membră a vreunui club, nu însemna că nu juca tenis. O martoră audiată în instanță îi confirma spusele.
În pofida afirmațiilor reprezentanților Grawe România SA, suma de 300.000 lei stabilită de instanța de fond cu titlu de daune morale era în acord cu jurisprudența. Ca urmare, cuantumul lor a rămas nemodificat. În schimb, daunele materiale fuseră calculate greșit. Curtea de Apel le-a majorat până la 18.000 lei. Sentința instanței de control judiciar este definitivă.
Publicitate și alte recomandări video