Epidemia covid-19 în Franţa ”este controlată”, anunţă preşedintele Consiliului Ştiinţific
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Epidemia covid-19 în Franţa ”este controlată”, anunţă preşedintele Consiliului Ştiinţific

GALERIE
Covid Franta
  • Covid Franta
- +

Epidemia covid-19 este ”controlată” în prezent în Franţa, a anunţat vineri preşedintele Consiliului Ştiinţific, profesorul Jean-François Delfraissy, relatează AFP.

”Virusul continuă să circule, mai ales în anumite regiuni (...), însă el circulă cu viteză mică”, a declarat la postul France Inter Jean-François Delfraissy. ”Acolo unde aveam aproape zeci de mii de cazuri, în jur de 80.000 de cazuri noi pe zi, la începutul lui martie, înainte de izolare, estimăm că sunt, în prezent, cam 1.000 de cazuri”, a precizat el.

”Asta arată că există o reducere importantă. Iar apoi, mai ales, avem toate instrumentele de depistare a noilor cazuri. Avem teste, avem un întreg sistem de urmărire a izolării şi de contactare a contactelor, care permite, evident, evitarea răspândirii” bolii, a adăugat profesorul Delfraissy, un specialist în inunologie.

”PATRU SCENARII PROBABILE” ÎN CONTINUARE

Consiliul Ştiinţific - însărcinat să ghideze puterile publice în gestionarea crizei covid-19 - a publicat joi un nou aviz în care recomandă pregătirea în vederea a patru ”scenarii probabile” în lunile viitoare - de la o ”epidemie controlată” la o ”degradre critică”. Primul scenariu, ”cel mai favorabil”, este al unei ”epidemii controlate”, cu doar câteva focare ”localizate care pot fi controlate”.

Al doilea şi al treilea vizează ”clustere critice care sugerează o pierdere a controlului lanţurilor de contaminare” şi, respectiv, ”o reapariţie treptată şi mai puţin zgomotoasă a epidemiei, mai dificil de identificat”. Ultimul scenariu este cel al unei ”degradări critice a indicatorilor” de urmărirea epidemiei, constând într-”o pierdere a controlului” asupra bolii.

”Credem că scenariul numărul unu, adică un control al epidemiei, este mai probabil. Are legătură atât cu consecinţele ieşirii din izolare, cât şi cu faptul că virusul este poate sensibil la o anumită formă de temperatură”, a anunţat Delfraissy la France Inter. ”Primul punct este să cerem tuturor concetăţenilor, în acest scenariu oprimist, în care epidemia este controlată, să respecte un anumit număr de măsuri”, a continuat el.

Epidemia covid-19 s-a soldat joi cu 44 de decse în spitale, în Franţa, iar bianţul total a crescut la 29.065 de decese, a anunţat într-un comunicat Ministerul Sănătăţii. Scăderea cazurilor de la reanimare continuă - în total 1.163 de bonavi cu o formă gravă de covid-19 sunt spitalizaţi la reanimare, cu 47 mai puţini decât miercuri.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.