Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Epidemia imobiliară atacă Zona Metropolitană. Asediu la Rediu. Comuna, gata să se predea

GALERIE
afis
  • afis
- +

Prima comună vizată, Rediu. Locurile eligibile de pe lista de candidaţi a unui partid sunt ocupate de întreprinzători imobiliari din zonă.

Ofensiva construcţiilor imobiliare testează o nouă strategie: în locul unui parteneriat cu administraţia locală, să preia chiar forumul decizional dintr-o comunitate. Prima ţintă pare să fie comuna Rediu, unde de altfel problemele legate de emiterea unor autorizaţii de construire cu încălcarea legii s-au ţinut lanţ în ultima vreme. Pe portalul instanţelor de judecată pot fi consultate mai multe cauze unde se cere anularea autorizaţiilor emise, în vreme ce clădirile înalte se amestecă printre case.

În Rediu s-a construit masiv în ultimii câţiva ani, noile imobile respectând mai mult sau mai puţin Planul Urbanistic General. Spre deosebire de municipiul Iaşi, unde primăria locală ţine cu dinţii de un PUG depăşit, vechi de peste 20 de ani, Rediu are un plan actualizat şi încă unul în lucru. Informaţia ne-a fost oferită de la viceprimarul Ştefan Paraschiv, care, după 16 ani în funcţie sub umbrela PNL, aspiră acum la un mandat de primar sub pălăria PMP.

Blocuri peste case şi investitori imobiliari peste CL

El însuşi protagonist al unui scandal imobiliar „cât casa“, în care a semnat autorizaţia de construire pentru un bloc construit ilegal cu patru niveluri plus pod, la Breazu, între case, Paraschiv şi-a propus să facă mai mult decât în cei 16 ani. „Sunt convins că împreună putem pune capăt anilor de stagnare şi că putem aduce comuna Rediu în prezent“, scrie Ştefan Paraschiv pe o pagină de Facebook inaugurată cu două luni în urmă. 

Cu un CV modest (şcoală profesională şi activitate pe utilaje agricole), dar puţin mai prezent în comună decât a fost actualul primar, la Paraschiv atrage atenţia altceva: o listă de candidaţi la Consiliul Local cu locurile eligibile ocupate de dezvoltatori şi agenţi imobiliari. Practic, pe lângă Ştefan Paraschiv, care deschide lista, se regăsesc trei investitori cu afaceri mai mult sau mai puţin profitabile, un administrator de agenţie şi un agent imobiliar, un fermier şi o educatoare. Acestea sunt primele opt locuri de pe listă. Consiliul Local Rediu numără 15 membri, care reprezintă o populaţie de aproape 7.000 de locuitori (după domiciliu).

Toate categoriile: învăţământ, agricultură, construcţii

L-am întrebat pe viceprimar de ce are neapărat nevoie de o echipă dominată de reprezentanţii domeniului imobiliar, în dauna altor categorii socio-profesionale. „Lista se face cu oameni din comunitate, din toate satele comunei, conform numărului de locuitori. Corneliu Eţcu (poziţia 4 pe lista PMP pentru CL, n.r.) este din Horleşti. Viorica Vizitiu (poziţia 5 pe aceeaşi listă) este din Păcurari, unde e un conglomerat de case şi blocuri, iar Liviu Dobre (poziţia 3) este din Rediu, satul vechi. Am căutat din toate categoriile - învăţământ, agricultură, construcţii“, a încheiat Paraschiv prezentarea echipei cu care speră să cucerească primăria.

Mai trebuie menţionat că cei doi candidaţi care vor reprezenta agenţiile imobiliare ocupă poziţiile 6 (Viorel Goşu) şi 8 (Cătălin Leonte).

I-am amintit viceprimarului că, în toiul verii, respectiv la începutul lunii iulie, mai mulţi locuitori din Rediu şi din comuna învecinată Valea Lupului s-au plâns la redacţie de impunerea unor restricţii dure la furnizarea apei: doar două ore pe zi. ApaVital preciza atunci pe pagina proprie de internet că „resursele din rezervoarele de înmaga­zinare se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora“.

„Vinovaţii“ erau însă indicaţi atât cei care îşi udau grădinile, cât şi numeroasele clădiri rezidenţiale construite care se alimentează din aceeaşi reţea, devenită subdimensionată. Ştefan Paraschiv, care este şi reprezentantul comunei la Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal (ARSACIS), a admis că un rezervor de apă abia a fost instalat de ApaVital şi că va intra în uz peste trei săptămâni.

Reclamă electorală la supraofertă

Nu doar reţelele de utilităţi au rămas în urma ofensivei imobiliare. Accesul greoi spre Iaşi, pe două străzi cu câte o bandă pe sens, scoate deja peri albi localnicilor. Vicele promite o cale nouă de acces, prin spatele Kaufland Păcurari, idee similară cu una a liberalilor, care propun şi lărgirea intrării în municipiu dinspre Breazu.

Până atunci însă, Paraschiv a promis o hotărâre de consiliu, „o reglemenare urbanistică, adică să nu amestecăm mere cu pere, blocuri cu case şi aşa mai departe“.

Rămâne însă de văzut cum va reuşi el să împace capra cu varza. În cele opt săptămâni de propagandă electorală, campania vicelui a una foarte generoasă, de invidiat chiar şi de către partidele mari - PNL, PSD, USR-PLUS. De exemplu, reclamele sale de mari dimensiuni, singurele de acest fel din comună, au fost arborate inclusiv pe noile blocuri de locuinţe, lucru care arată că finanţatorii lui Paraschiv joacă totul pe o carte: să ajungă să facă legea în Rediu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri