anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Epidemia imobiliară atacă Zona Metropolitană. Asediu la Rediu. Comuna, gata să se predea

GALERIE
afis
  • afis
- +

Prima comună vizată, Rediu. Locurile eligibile de pe lista de candidaţi a unui partid sunt ocupate de întreprinzători imobiliari din zonă.

Ofensiva construcţiilor imobiliare testează o nouă strategie: în locul unui parteneriat cu administraţia locală, să preia chiar forumul decizional dintr-o comunitate. Prima ţintă pare să fie comuna Rediu, unde de altfel problemele legate de emiterea unor autorizaţii de construire cu încălcarea legii s-au ţinut lanţ în ultima vreme. Pe portalul instanţelor de judecată pot fi consultate mai multe cauze unde se cere anularea autorizaţiilor emise, în vreme ce clădirile înalte se amestecă printre case.

În Rediu s-a construit masiv în ultimii câţiva ani, noile imobile respectând mai mult sau mai puţin Planul Urbanistic General. Spre deosebire de municipiul Iaşi, unde primăria locală ţine cu dinţii de un PUG depăşit, vechi de peste 20 de ani, Rediu are un plan actualizat şi încă unul în lucru. Informaţia ne-a fost oferită de la viceprimarul Ştefan Paraschiv, care, după 16 ani în funcţie sub umbrela PNL, aspiră acum la un mandat de primar sub pălăria PMP.

Blocuri peste case şi investitori imobiliari peste CL

El însuşi protagonist al unui scandal imobiliar „cât casa“, în care a semnat autorizaţia de construire pentru un bloc construit ilegal cu patru niveluri plus pod, la Breazu, între case, Paraschiv şi-a propus să facă mai mult decât în cei 16 ani. „Sunt convins că împreună putem pune capăt anilor de stagnare şi că putem aduce comuna Rediu în prezent“, scrie Ştefan Paraschiv pe o pagină de Facebook inaugurată cu două luni în urmă. 

Cu un CV modest (şcoală profesională şi activitate pe utilaje agricole), dar puţin mai prezent în comună decât a fost actualul primar, la Paraschiv atrage atenţia altceva: o listă de candidaţi la Consiliul Local cu locurile eligibile ocupate de dezvoltatori şi agenţi imobiliari. Practic, pe lângă Ştefan Paraschiv, care deschide lista, se regăsesc trei investitori cu afaceri mai mult sau mai puţin profitabile, un administrator de agenţie şi un agent imobiliar, un fermier şi o educatoare. Acestea sunt primele opt locuri de pe listă. Consiliul Local Rediu numără 15 membri, care reprezintă o populaţie de aproape 7.000 de locuitori (după domiciliu).

Toate categoriile: învăţământ, agricultură, construcţii

L-am întrebat pe viceprimar de ce are neapărat nevoie de o echipă dominată de reprezentanţii domeniului imobiliar, în dauna altor categorii socio-profesionale. „Lista se face cu oameni din comunitate, din toate satele comunei, conform numărului de locuitori. Corneliu Eţcu (poziţia 4 pe lista PMP pentru CL, n.r.) este din Horleşti. Viorica Vizitiu (poziţia 5 pe aceeaşi listă) este din Păcurari, unde e un conglomerat de case şi blocuri, iar Liviu Dobre (poziţia 3) este din Rediu, satul vechi. Am căutat din toate categoriile - învăţământ, agricultură, construcţii“, a încheiat Paraschiv prezentarea echipei cu care speră să cucerească primăria.

Mai trebuie menţionat că cei doi candidaţi care vor reprezenta agenţiile imobiliare ocupă poziţiile 6 (Viorel Goşu) şi 8 (Cătălin Leonte).

I-am amintit viceprimarului că, în toiul verii, respectiv la începutul lunii iulie, mai mulţi locuitori din Rediu şi din comuna învecinată Valea Lupului s-au plâns la redacţie de impunerea unor restricţii dure la furnizarea apei: doar două ore pe zi. ApaVital preciza atunci pe pagina proprie de internet că „resursele din rezervoarele de înmaga­zinare se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora“.

„Vinovaţii“ erau însă indicaţi atât cei care îşi udau grădinile, cât şi numeroasele clădiri rezidenţiale construite care se alimentează din aceeaşi reţea, devenită subdimensionată. Ştefan Paraschiv, care este şi reprezentantul comunei la Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal (ARSACIS), a admis că un rezervor de apă abia a fost instalat de ApaVital şi că va intra în uz peste trei săptămâni.

Reclamă electorală la supraofertă

Nu doar reţelele de utilităţi au rămas în urma ofensivei imobiliare. Accesul greoi spre Iaşi, pe două străzi cu câte o bandă pe sens, scoate deja peri albi localnicilor. Vicele promite o cale nouă de acces, prin spatele Kaufland Păcurari, idee similară cu una a liberalilor, care propun şi lărgirea intrării în municipiu dinspre Breazu.

Până atunci însă, Paraschiv a promis o hotărâre de consiliu, „o reglemenare urbanistică, adică să nu amestecăm mere cu pere, blocuri cu case şi aşa mai departe“.

Rămâne însă de văzut cum va reuşi el să împace capra cu varza. În cele opt săptămâni de propagandă electorală, campania vicelui a una foarte generoasă, de invidiat chiar şi de către partidele mari - PNL, PSD, USR-PLUS. De exemplu, reclamele sale de mari dimensiuni, singurele de acest fel din comună, au fost arborate inclusiv pe noile blocuri de locuinţe, lucru care arată că finanţatorii lui Paraschiv joacă totul pe o carte: să ajungă să facă legea în Rediu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

4 clase

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.