O epidemie mortală a sindromului şocului toxic streptococic (STSS) în Japonia provoacă îngrijorări în contextul în care se înregistrează aproape 1.000 de cazuri, mai multe decât anul trecut, cauzate de o ”bacterie care manâncă carne” cu o mortalitate de 30% şi care poate fi fatală în 48 de ore, scrie ziarul indian Teh Economic Times.
Simptomele bolii includ febră, dureri musculare şi cedarea organelor interne. Măsurile preventive constau într-o igienă bună şi un tratament prompt. Răspândirea infecţiei în Japonia îngrijorează autorităţile sanitare.
Boala cauzează suferinţe puternice şi poate fi mortală într-un timp uimitor de curt. Simptomele iniţiale ale bolii sunt febră, frisoane, dureri musculare şi greaţă.
Pe măsură ce boala vansează, apar simptome mai grave, ca hipotensiune arterială, accelerarea ritmului cardiac şi organele pot ceda. Tratamentul constă în administrarea intravenoasă a unor antibiotice şi îngrijiri de susţinere.
MĂSURI PREVENTIVE
Măsurile preventive constau în bune practici de igienă, tratarea promptă a infecţiilor streptococice şi monitorizarea atentă a rănilor şi infecţiilor cutanate. Educaţia în sănătatea publică cu privire la simprome şi riscuri în cazul infecţiilor cu streptococul din grupul A este crucială în depistarea timpurie şi tratament.
CATEGORII DE RISC
”Oameni care au o rană deschisă sunt expuşi unui risc crescut de STSS”, potrivit Centrelor americane de Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC). Este vorba inclusiv despre persoane care au fost operate chirurgical recent sau care au suferit o infecţie virală care provoacă răni deschise.
Însă experţii nu ştiu cum intră bacteria în corp în cazul a aproape jumătate dintre persoanele bolnave de STSS,
EPIDEMII ASEMĂNĂTOARE ÎN EUROPA
Alte ţări au înregistrat epidemii asemănătoare. La sfârşitul lui 2022, cel puţin cinci ţori europene au raportat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o creştere a cazurilor de boală invazivă cu streptococul din grupa A. OMS a obsevat o corelare a creşterii numărului cazurilor cu ridicarea restricţiilor din cauza pandemiei covid-19.
Citiți și: Epidemie de tuse convulsivă în Europa
Publicitate și alte recomandări video