De Sănătate

Punem punctul pe știi

Epidemie de tuse convulsivă în Europa

miercuri, 29 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Epidemie de tuse convulsivă în Europa

Statele europene se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de tuse convulsivă începând cu ultimele luni ale anului trecut, a avertizat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Astfel, numărul de cazuri a crescut de zece ori în primul trimestru al acestui an comparativ cu media anilor precedenți. 

În total au fost raportate circa 60.000 de cazuri de tuse convulsivă în statele membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European. Dintre persoanele bolnave, 19 au decedat – 11 copii și 8 adulți în vârstă.

Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8

Tusea convulsivă, sau pertussis (popular cunoscută ca “tuse măgărească”), este o boală respiratorie foarte contagioasă, provocată de bacteria Bordetella pertussis, care elimină toxine ce determină inflamarea căilor respiratorii. Boala se manifestă prin accese de tuse violentă, nestăpânită, care fac dificilă respirația, putând fi severă și chiar fatală în cazul copiilor mici, cu vârsta sub 1 an, și persoanelor vârstnice. Singura metodă de protecție este vaccinarea.

Valuri epidemice de tuse convulsivă apar de obicei o dată la 3-5 ani, chiar și în țările cu rate înalte de vaccinare, potrivit ECDC. Valul actual ar putea fi asociat cu o scădere a ratelor de imunizare în perioada pandemiei de Covid-19.

Creșterea relativ a mare numărului de infectări este generată și de numărul scăzut de cazuri din perioada pandemiei, când restricțiile impuse au redus circulația infecției.

Mai mult, circulația scăzută a bolii din perioada 2020-2022 a redus imunitatea populației la infecție.

Totuși, numărul de cazuri din ultimele luni este ridicat chiar și în perspectivă istorică. Astfel, în primele trei luni din 2024 s-au înregistrat la fel de multe cazuri ca media dintr-un an întreg din perioada 2012-2019.

“Este esențial să ne amintim că viața unor oameni este în joc, mai ales a copiilor noștri. Vaccinurile împotriva pertussis s-au dovedit sigure și eficace”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, citat într-un comunicat al instituției.

Cele mai multe state europene vaccinează copiii mici împotriva tusei convulsive, iar în unele state sunt vaccinate și femeile gravide.

ECDC a precizat că unele state ar putea recurge la imunizarea cu doze booster a copiilor și persoanelor în vârstă, deoarece imunitatea oferită de vaccin scade în timp.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii