Episcopia catolică de Iaşi a stabilit regulile pentru pandemie: se va administra Împărtăşania, slujbele în aer liber
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Episcopia catolică de Iaşi a stabilit regulile pentru pandemie: se va administra Împărtăşania, slujbele în aer liber

GALERIE
biserica catolica impartasanie iosif paulet
  • biserica catolica impartasanie iosif paulet
- +

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi a stabilit noi reguli pentru funcţionarea în starea de alertă, în contextul relaxării măsurilor de deplasare individuală, dar şi în ideea în care catolicii se pregătesc să celebreze în această joi, pe 21 mai, sărbătoarea Înălţării Domnului. 

Din acest weekend, Preasfinţitul Iosif Păuleţ a trimis a trimis o scrisoare tuturor preoţilor din Dieceză cu regulile care trebuie să fie respectate atât de către ei, cât şi de cătrecredincioşi. „În starea de alertă înseamnă, printre altele, că vom putea organiza din nou celebrări liturgice cu participarea credincioşilor. Acest lucru va fi posibil, cel puţin într-o primă fază, doar în aer liber, chiar dacă bisericile vor rămâne deschise, iar credincioşii vor putea intra oricând, în timpul zilei, pentru rugăciune personală (cu respectarea unei distanţe de aproximativ 2 metri în orice direcţie). Vom avea astfel posibilitatea de a găsi cele mai bune căi pentru a întări legătura profundă şi autentică a credincioşilor cu Biserica, legătură care a avut de suferit din cauza neputinţei de a participa la viaţa liturgică a comunităţilor parohiale“, a explicat PS Iosif Păuleţ, care a punctat şi faptul că persistă riscul contaminării şi trebuie să fie respectate cu stricteţe normele igienico-sanitare.

Astfel, în Dieceza de Iaşi s-a decis că celebrarea sfintei Liturghii se va desfăşura în aer liber, cu respectarea distanţei de minimum 1,5 metri între persoane. „În acest sens, recomandăm părinţilor parohi să amenajeze suprafaţa prin amplasarea de scaune sau prin indicarea cu anumite marcaje a locurilor în care se vor poziţiona credincioşii. De asemenea, după cum ne-au indicat autorităţile civile, credincioşii vor trebui să poarte masca de protecţie în timpul celebrării“, se precizează în scrisoarea episcopului. Preotul celebrant şi ceilalţi slujitori implicaţi în organizarea şi desfăşurarea sfintei Liturghii (sacristani, ministranţi, dascăli, clopotari) îşi vor igieniza mâinile la intrarea în spaţiul sacru, înainte să atingă obiectele liturgice. „După ce ne-am consultat cu reprezentanţi ai altor dieceze romano-catolice din ţara noastră, dar şi cu mai mulţi medici, recomandăm ca sfânta Împărtăşanie, pe teritoriul Diecezei de Iaşi, să fie distribuită conform practicii noastre locale (pe limbă). Credincioşii vor fi îndemnaţi să păstreze distanţa de aproximativ 1,5 metri şi atunci când se deplasează spre altar pentru a primi sfânta Împărtăşanie“, a mai explicat PS Iosif Păuleţ.

La intrarea în fiecare biserică se vor amplasa soluţii de dezinfectare, iar credincioşii care intră în biserică în timpul zilei, în afara celebrărilor liturgice, îşi vor dezinfecta mâinile. Episcopia a decis ca să se încerce găsirea unor meto de ca atingerea mânerului pentru intrarea şi ieşirea din biserică să nu fie necesară. Pentru spovedirea credincioşilor se va evita în continuare folosirea confesionalelor, dar se va amenaja un spaţiu adecvat în sacristie, biroul parohial, biserică sau chiar în aer liber, astfel încât să fie respectată distanţa de aproximativ 1,5 metri. Sfânta Liturghie de înmormântare se poate celebra în afara bisericii, în faţa capelei din cimitir, sau chiar în interior (biserică sau capelă), dar, în acest caz, cu participarea unui număr redus de persoane (maximum 16). „Rugăciunile în cimitire. La solicitarea credincioşilor, preoţii se pot deplasa la cimitire, după un program dinainte stabilit, pentru a oficia rugăciuni pentru credincioşii răposaţi. Organizarea unor astfel de momente se va face cu respectarea normelor igienico-sanitare şi a celorlalte recomandări: purtarea măştii, distanţa de 1,5 metri (cu excepţia membrilor aceleiaşi familii care trăiesc împreună în aceeaşi locuinţă)“, se mai precizează în scrisoarea episcopului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.