anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Episcopul catolic de Chişinău: „Moldovenii nu ar lupta, nu ar opune rezistenţă. Ar fi o altă Crimeea”

GALERIE
Chişinău, Preasfinţitul Anton Coşa
 • Chişinău, Preasfinţitul Anton Coşa
- +

Într-un interviu oferit pentru agenţia de presă italiană SIR, episcopul catolic din Chişinău, Preasfinţitul Anton Coşa, emite un scenariu foarte pesimist: dacă situaţia din Ucraina s-ar repeta în Republica Moldova, lucrurile se vor tranşa rapid fiindcă moldovenii nu ar opune rezistenţă. 

„Văzând rezistenţa foarte puternică a poporului ucrainean, ne-am spus că probabil ruşii nu vor avea posibilitatea de a ajunge aici la noi. Însă şi dacă ar ajunge, nu s-ar replica aceeaşi situaţie din Ucraina pentru că moldovenii nu ar lupta. Nu ar opune rezistenţă. Mai degrabă ar fi ca o altă Crimeea”, a explicat PS Anton Coşa. El a explicat că motivele sunt simple: jumătate din populaţia din Republica Moldova îi susţine, din punctul său de vedere, pe ruşi dintotdeauna, chiar şi dinaintea începerii acestui conflict. „Era astfel înainte de acest conflict. Este astfel şi astăzi. Este un fenomen dificil de înţeles şi de gestionat. Jumătate este cu Rusia. Cealaltă jumătate cu ucrainenii. Ţara noastră este mică şi destul de slabă, şi ne-am divizat. Pentru aceasta, astăzi nu-mi este frică de un război sau de luptele care pot să vină de afară. Îmi este frică mai degrabă că această criză poate genera aici situaţii de confruntare între pro-ruşi şi pro-ucraineni”, a mai spus episcopul. Acesta a explicat că în Moldova locuiesc multe persoane care vorbesc limba rusă, mulţi dintre ei s-au născut în Rusia şi au venit în dreapta Prutului să muncească, în schimburile petrecute între republicile sovietice din URSS. Ulterior, s-au stabilit în Moldova, dar primesc pensie şi alte ajutoare din federaţie, de aici şi unele legături foarte strânse. „Sunt persoane care văd viitorul lor în Rusia, convinşi că numai aşa putem supravieţui ca ţară. În afară de asta, asupra deciziilor apasă preocupările datorită lipsei de gaz şi petrol urmată de creşterea preţurilor şi dependenţa Moldovei de Rusia. O interdependenţă care a fost gândită şi proiectată pentru toate ţările din zona sovietică. Apoi există Transnistria unde marea majoritate a populaţiei priveşte la Rusia şi unde avem 6 parohii”, a punctat episcopul.

Prelatul îndeamnă la negociere şi spune că, în caz contrar, războiul e va prelungi şi toată Ucraina va deveni un câmp de bătălie. PS Anton Coşa nu priveşte foarte pozitiv nici decizia conducerii ţării de a semna scrisoarea de intenţie pentru aderarea la Uniunea Europeană. Consideră că a fost o invitaţie din partea UE făcută în conjunctura actuală, la care au achiesat cei din conducerea ţării care sunt de principiu filo-europeni, dar nu este o măsură văzută cu ochi bun de majoritatea cetăţenilor ţării. „Trebuie ţinut cont de faptul că tot guvernul, preşedintele actual şi majoritatea parlamentară sunt filo-europeni. Dar şi în majoritate nu toţi sunt convinşi că acesta este momentul potrivit pentru a face acest pas. Atenţie să nu se scarpine prea mult ursul pentru că dacă este deranjat, ar putea reacţiona. Este nevoie de prudenţă”, a specificat PS Anton Coşa. Interviul integral oferit de către episcop a fost tradus de pr. Mihai Patraşcu şi publicat pe platforma ercis.ro, gestionată de către Episcopia Romano-Catolică din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.