anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

GALERIE
radu parpauta
 • radu parpauta
- +

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Dar să vorbim mai întâi de cnut, un bici rusesc împrumutat de la popoarele sălbatice ale stepei, făcut dintr-o curea de piele rotundă sau dintr-o funie, uneori cu mai multe sfârcuri, având la capete cârlige sau alice de plumb. Cel care primea o pedeapsă de 100 de lovituri de cnut era ca şi mort. Nu rezistai. Ei, bine, cnutul rusesc ameninţă iarăşi - de data aceasta Ucraina.

Iată versurile lui Mandelştam, care-l dezvăluie pe Stalin şi ţara care „tace mormânt”. Pot la fel de bine să-l arate şi pe Putin, căci nimic nu s-a schimbat în politica Rusiei de atunci şi de mai înainte, ba s-a accentuat. La fel şi norodul. Traducerea poeziei aparţine regretatului ieşean Emil Iordache: „Vieţuim, dar sub noi ţara tace mormânt./ Când vorbim, nu se-aude măcar un cuvânt./ Iar când vorbele par să se-nchege puţin,/ Pomenesc de plăieşul urcat în Kremlin./ Are degete groase şi grele,/ Sunt cuvintele lui de ghiulele./ Râd gândacii mustăţilor strâmbe/ Şi-i lucesc a năpastă carâmbii./ Are-o turmă de sfetnici cu gâturi subţiri -/ Semioameni slujindu-l umili -/ Care şuieră, miaună, latră câineşte,/ Numai el, fulgerând, hăcuieşte./ Potcovar de ucazuri, forjează porunci:/ Glonţ în ochi, glonţ în frunte şi glonţ în rărunchi./ Orice moarte-i desfată deplin/ Pieptu-i larg de cumplit osetin.”

Sigur, astăzi în Rusia josniciile nu au devenit banale, ca pe vremea stalinismului. Sau groaznice, ca pe vremea lui Ivan cel Groaznic. Însă răutăţile ruseşti nu s-au schimbat de la acesta din urmă pomenit, trecând prin Ecaterina cea Mare, falsă şi pe nedrept numită reformatoare din Epoca Luminilor, acutizându-se în sub bolşevismul de până la Gorbaciov, bolşevism care a sistematizat propagandistic minciuna, şi având astăzi iarăşi ce avem.

Desigur, ruşii cei mai demni şi cu oarecare situaţie pleacă in corpore în Occident. Ca să supravieţuieşti azi demn şi să justifici toate ticăloşiile din ţara ta, ca să-ţi serveşti ca alibi, spui: „O fac pentru copii!” Justifici astfel existenţa absurdă a fostelor republici sovietice, justifici marasmul moral în care se află ţara, te minţi cu presa care tot dă din gură că ruşii au suferit pierderi grele în Ucraina (nu, fraţilor, ne amăgim, cum pisica se amăgeşte cu un şoarece de cauciuc: ruşii sunt departe de a fi înfrânţi. Poate doar tehnica militară primită din Occident să-i salveze pe ucraineni, precum şi entuziasmul că dreptatea este de partea lor. La ruşi se pare că acesta e la pământ, vorbesc de optimismul cătanei obişnuite). Mă iertaţi că eu nu scriu triumfalist despre războiul ucrainenilor, fiindcă, dacă citiţi ştirile de pe front printre rânduri, vedeţi că nu e deloc aşa. Totul e rezultatul unei alte propagande - cea occidentală de data aceasta. Un comentator optimist get-beget coada vacii estima că războiul se va sfârşi la sfârşitul anului. Păi, e puţin? Iarăşi distrugeri, încă mii de morţi? Civili nevinovaţi.

Putin a învăţat să agaţe cuvintele de minciună şi să le pună în slujba întoxicării şi a manipulării propriului popor. Să ţinem seama şi de asta. Propriul lui popor trăieşte în mizerie, dar crede în mare parte că trăieşte în „epoca de aur” sau în orice caz, acuşi-acuşi va intra în ea. Nu este epoca de aur a lui Ceaşcă. Pe atunci poporul român nu mai credea în minciunile lui. Azi ruşii de rând cred în minciunile lui Putin. Deşi se scaldă în nevoi, se cred „cei mai”. Nu e prima oară în istorie. Nici ultima.

Epoca lui Putin este una a nevoilor şi a sângelui, începând cu atentatele înscenate din 1999, continuând cu războiul din Cecenia şi Kadârov, cu Crimeea, apoi cu uciderea cu sânge rece a opozanţilor şi a ziariştilor care susţin cuvântul liber. Douăzeci de ani de crime!!! Aceasta este epoca lui Putin! Agresiunea putiniană asupra Ucrainei, probabil, va fi depăşită fără consecinţe. Asta dacă judecăm normal. Dar ce e normal în capul lui Putin şi a sfătuitorilor săi? Tradiţiile invadatoare de totdeauna ale Rusiei nu sunt de neglijat. În orice caz, pare că Rusia în condiţiile actuale nu ştie ce vrea: o apropiere de modul de gândire occidental este tot mai pregnant în populaţie, spun comentatorii, şi este de dorit. În acelaşi timp, epoca lui „davai ceas, davai palton”, aşa cum spunea într-un scheci celebru marele comic Constantin Tănase, pare a nu se fi stins în Rusia.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.