Epopeea electorală de la Popeşti. Rămâne primarul dat de PNL cu un vot în plus
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Epopeea electorală de la Popeşti. Rămâne primarul dat de PNL cu un vot în plus

GALERIE
alegeri
  • alegeri
- +

Cererea PSD Iaşi de anulare a scrutinului din comună a fost respinsă de Biroul Electoral Central.

Ultimul act al alegerilor locale s-a consumat. Biroul Electoral Central a respins cererea filialei ieşene a PSD de anulare a alegerilor de la Popeşti şi reluarea acestora. Funcţia de primar a fost câştigată de PNL la un singur vot diferenţă, iar reprezentanţii PSD au afirmat acum că există suspiciuni faţă de corectitudinea derulării procesului electoral.

PSD a reclamat că ştampila cu menţiunea „votat“, sacii cu buletinele de vot folosite şi dosarul cuprinzând procesul verbal, contestaţiile formulate, buletinele de vot nule şi cele contestate nu au fost sigilate la secţia 554.

În plus, după numărarea voturilor în cadrul secţiei, candidatul PSD şi cel al PNL erau la egalitate, iar la renumărarea de la Biroul Electoral Comunal a fost anulat un vot favorabil PSD, pentru că avea aplicate două ştampile.

Conform legii, alegerile pot fi anulate dacă se constată producerea unei fraude electorale de natură a modifica modul de repartizare a mandatelor în circumscripţia respectivă. Dovada fraudei trebuie făcută de către cel care depune contestaţia.

Biroul Electoral Central a respins plângerea PSD, întrucât partidul nu a putut demonstra că frauda a avut loc. PSD nu a putut însă demonstra că cineva ar fi aplicat încă o ştampilă pe un buletin de vot, pentru a-l anula.

„Petentul nu a înfăţişat procesul verbal în care s-au consemnat rezultatele alegerilor pentru funcţia de primar la secţia de votare nr. 554 din comuna Popeşti, în legătură cu care a reclamat încălcări ale legii, nici în forma întocmită de birourile electorale ale acestor secţii de votare, nici în forma rectificată în mod pretins nelegal. De asemenea, nu s-au prezentat nici procesele verbale întocmite în cadrul celorlalte secţii de votare la nivelul comunei. Din acest motiv, petentul nu a probat susţinerile referitoare la renumărarea voturilor şi modificarea atribuirii mandatelor de primar. În ceea ce priveşte înscrisurile ataşate cererii, prin care se tinde a se dovedi faptele de încălcare a legii de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare nr. 554, se constată că acestea sunt reproduse într-o formă ilizibilă, astfel încât nu se poate stabili vreo legătură cu incidentul descris în cuprinsul cererii, pentru a se aprecia existenţa unei fraude electorale“, se menţionează în hotărârea Biroului Electoral Central.

CITIȚI ȘI:

La Popeşti, voturile s-au numărat de 5 ori, cu mascaţii la uşă

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.