Epopeea electorală de la Popeşti. Rămâne primarul dat de PNL cu un vot în plus
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Epopeea electorală de la Popeşti. Rămâne primarul dat de PNL cu un vot în plus

GALERIE
alegeri
  • alegeri
- +

Cererea PSD Iaşi de anulare a scrutinului din comună a fost respinsă de Biroul Electoral Central.

Ultimul act al alegerilor locale s-a consumat. Biroul Electoral Central a respins cererea filialei ieşene a PSD de anulare a alegerilor de la Popeşti şi reluarea acestora. Funcţia de primar a fost câştigată de PNL la un singur vot diferenţă, iar reprezentanţii PSD au afirmat acum că există suspiciuni faţă de corectitudinea derulării procesului electoral.

PSD a reclamat că ştampila cu menţiunea „votat“, sacii cu buletinele de vot folosite şi dosarul cuprinzând procesul verbal, contestaţiile formulate, buletinele de vot nule şi cele contestate nu au fost sigilate la secţia 554.

În plus, după numărarea voturilor în cadrul secţiei, candidatul PSD şi cel al PNL erau la egalitate, iar la renumărarea de la Biroul Electoral Comunal a fost anulat un vot favorabil PSD, pentru că avea aplicate două ştampile.

Conform legii, alegerile pot fi anulate dacă se constată producerea unei fraude electorale de natură a modifica modul de repartizare a mandatelor în circumscripţia respectivă. Dovada fraudei trebuie făcută de către cel care depune contestaţia.

Biroul Electoral Central a respins plângerea PSD, întrucât partidul nu a putut demonstra că frauda a avut loc. PSD nu a putut însă demonstra că cineva ar fi aplicat încă o ştampilă pe un buletin de vot, pentru a-l anula.

„Petentul nu a înfăţişat procesul verbal în care s-au consemnat rezultatele alegerilor pentru funcţia de primar la secţia de votare nr. 554 din comuna Popeşti, în legătură cu care a reclamat încălcări ale legii, nici în forma întocmită de birourile electorale ale acestor secţii de votare, nici în forma rectificată în mod pretins nelegal. De asemenea, nu s-au prezentat nici procesele verbale întocmite în cadrul celorlalte secţii de votare la nivelul comunei. Din acest motiv, petentul nu a probat susţinerile referitoare la renumărarea voturilor şi modificarea atribuirii mandatelor de primar. În ceea ce priveşte înscrisurile ataşate cererii, prin care se tinde a se dovedi faptele de încălcare a legii de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare nr. 554, se constată că acestea sunt reproduse într-o formă ilizibilă, astfel încât nu se poate stabili vreo legătură cu incidentul descris în cuprinsul cererii, pentru a se aprecia existenţa unei fraude electorale“, se menţionează în hotărârea Biroului Electoral Central.

CITIȚI ȘI:

La Popeşti, voturile s-au numărat de 5 ori, cu mascaţii la uşă

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.