„Era ceață, era noapte, hainele victimei erau negre”. A scăpat ieftin după ce a ucis un pieton pe stradă din cauza vitezei
Un șofer a scăpat ieftin după ce a ucis un om la Bălțați. Judecătorii au ținut cont de faptul că pietonul era beat, iar vizibilitatea era îngreunată de îmbrăcămintea sa. Pedeapsa aplicată șoferului a fost minimă.
În seara zilei de 9 noiembrie 2020, polițiștii din Târgu Frumos au fost alertați de faptul că la Bălțați avusese loc un accident soldat cu victime omenești. Ajunși la fața locului, au găsit un Seat Alhambra cu parbrizul înfundat și cu avarii la bara de protecție față, grila față și capota motorului. Șoferul autovehiculului, Gheorghe Ocolașu, a declarat că se deplasa spre Bacău când din partea stângă îi apăruse în față o persoană aflată în alergare, traversând prin loc nepermis. Era întuneric și ceață, iar carosabilul era umed. Nu-l observase pe pieton, întrucât acesta purta o îmbrăcăminte de culoare închisă, iar vizibilitatea era redusă. Victima, un bărbat în vârstă de 63 de ani, a fost găsită în șanțul drumului, lângă un podeț. Bărbatul a fost transportat la compartimentul de primire urgențe Târgu Frumos, dar a decedat după nici două ore. În momentul decesului, avea o alcoolemie de 2,57‰ în sânge.
Ancheta a stabilit că Seat-ul condus de Ocolașu circula cu 63 km/h într-o zonă cu limitare la 30 km/h. Condițiile de trafic difereau de cele prezentate de șofer. Iluminatul public funcționa, iar carosabilul era uscat. Accidentul putea fi evitat dacă mașina nu ar fi depășit 47 km/h. Victima, îmbrăcată în haine de culoare închisă, ieșise dintr-un magazin cu o sacoșă albă în mână, mersese aproximativ 50 de metri pe marginea drumului, apoi se angajase în traversare, în pas grăbit. Trecerea de pietoni pe care ar fi putut traversa în siguranță se afla la doar 68 de metri de locul impactului.
Magistrații Judecătoriei Pașcani, care au analizat dosarul, au apreciat că atât șoferul, cât și pietonul se făceau vinovați de producerea accidentului, în proporții egale. Șoferul nu avea antecedente penale, dar în lunile care precedaseră accidentul fusese sancționat pentru mai multe abateri, inclusiv conducerea sub influența alcoolului și nerespectarea regimului legal de viteză. Condițiile în care avusese loc accidentul și recunoașterea faptei de către șofer i-au convins pe judecători să-l condamne la doar 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Instanța a stabilit și plata unor daune morale de 70.000 euro în favoarea familiei victimei. Sentința a rămas definitivă după analizarea contestațiilor depuse de asigurător și părțile civile la Curtea de Apel.
Publicitate și alte recomandări video