Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Era să moară din cauza a 300 de mililitri de diluant. Cum a fost posibil?

GALERIE
diluant
  • diluant
- +

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din Iaşi a ajuns în comă la spital după ce a băut 300 de mililitri de diluant, confundând conţinutul cu cel dintr-o sticlă de alcool. Acesta a ajuns întâi în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sf. Spiridon”, fiind transferat ulterior către Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, unde a fost internat direct în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. 

„Bărbatul, cunsocut ca un consumator cronic de alcool, a confundat din greşeală sticla de diluant cu cea de alcool, iar pentru că diluantul are alcool metilic a făcut insuficienţă renală şi a intrat în comă. A ajuns la noi la spital intubat şi ventilat mecanic, a fost internat, iar apoi a fost instituită dializa, tehnică prin care se scot substanţele toxice din sânge pe care rinichiul nu le poate filtra în mod obişnuit. În momentul de faţă, starea sa este mult mai bună, respiră singur, iar funcţia rinichiului este normală”, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalulu

Medicii susţin că astfel de cazuri nu se înregistrează foarte des, în ultimii cinci ani fiind maximum 15 persoane care au ajuns la spital din această cauză. Tratamentul de urgenţă pentru astfel de intoxicaţii depinde foarte mult şi de timpul în care se ajunge la spital, leziunile fiind ireversibile dacă timpul de intervenţie este mai mare de câteva ore. În astfel de cazuri, pe lângă adresarea rapidă la o unitate medicală, este importantă şi cunoaşterea cantităţii de lichid care a fost ingerată, pentru a se pune un diagnostic corect şi pentru a se stabili ce tratament trebuie urmat.

„Deşi nu sunt foarte multe cazuri, din păcate foarte multe care au fost grave au condus la deces. Din fericire, acesta a fost unul dintre cazurile care a supravieţuit şi care a evoluat foarte bine. Recomandăm persoanelor să ţină sub control toate aceste substanţe cu potenţial toxic, fie că vorbim de vopsele, produse pentru autoturisme, uleiuri sau detergenţi, pentru că pot duce la intoxicaţii foarte grave, iar ulterior la drame”, a precizat dr. Ionuţ Nistor. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri