Era să plătească cu viața o intervenție de bun simț în autobuzul 29. Nesimțirea îl costă pe agresor 100.000 lei

miercuri, 14 august 2024, 03:10
2 MIN
 Era să plătească cu viața o intervenție de bun simț în autobuzul 29. Nesimțirea îl costă pe agresor 100.000 lei

Un ieșean era să plătească cu viața o intervenție de bun-simț. Izbucnit într-un autobuz, conflictul s-a încheiat în stație, cu o lovitură năprasnică de pumn. Justiția s-a mișcat prea lent pentru a mai aplica vreo pedeapsă.

În seara zilei de 6 ianuarie 2020, C.C. se urcase într-un autobuz de pe traseul 29, plecând din Tomești spre casă. Pe traseu, în stația de la Granit, în autobuz a urcat și Eduard A., însoțit de 8 prieteni. Cei 9 tineri s-au așezat în spatele autobuzului, în apropierea lui C.C., consumând alcool și deranjându-i pe călători prin tonul ridicat al discuțiilor dintre ei și injuriile pe care și le aruncau unul altuia. În intersecția Cotnari, autobuzul a frânat brusc, pentru a lăsa să treacă o ambulanță în regim prioritar. „Îmi bag p… în ea de ambulanță”, a spus Eduard A. Înjurătura a atras reacția lui C.C., care i-a reproșat tânărului atitudinea. Între cei doi a izbucnit un conflict verbal, care nu a degenerat datorită intervenției unui alt călător, care s-a interpus între cei doi.

 

Grupul de tiineri, oprit de jandarmi în Cantemir

 

Când autobuzul a ajuns în ultima stație de pe traseu, Podu Roș, grupul de tineri a coborât prin spate. Pentru a evita reizbucnirea conflictului, C.C. a coborât pe ușa din mijloc. Eduard A. s-a apropiat însă de el și l-a lovit puternic cu pumnul în tâmplă. C.C. a căzut secerat, lovindu-se cu capul de trotuar, sângerând puternic și pierzându-și cunoștința. Grupul de tineri a părăsit zona în grabă, dar a fost oprit în Cantemir de o patrulă de jandarmi, alertați prin Serviciul 112.

Lovitura primită a însemnat pentru C.C. aproape o lună de îngrijiri medicale. Pe numele lui Eduard A., minor la acea dată, a fost deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violențe. Deși agresorul fusese identificat imediat după incident, cercetările s-au prelungit. Dosarul a plecat de la Parchetul de pe lângă Judecătorie către instanță abia în iunie 2022, la peste doi ani de la fapte. La acea dată, o decizie a Curții Constituționale înjumătățise termenele de prescripție a răspunderii penale. În plus, în cazul minorilor, termenele de prescripție se mai înjumătățesc o dată. Când dosarul ajungea pe masa judecătorilor, deja făptașul nu mai putea fi pedepsit.

Magistrații Judecătoriei au constatat prescripția răspunderii penale și au dispus încetarea procesului. În schimb, ei au aprobat acordarea a 1.897 lei ca daune materiale și a 100.100 lei ca daune morale către C.C. Sentința a fost atacată de Eduard A., dosarul urmând să fie reanalizat de Curtea de Apel la sfârșitul lunii octombrie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii