Noua propunere de admitere la liceu: 60% din locuri la concurs, 40% prin Evaluare Naţională. Ce cred profesorii ieşeni despre două admiteri?
Potrivit propunerilor care urmeaza sa fie votate în Parlamentul României, în cadru (...)
citeste totmarti, 21.03.2023
Săptămâna aceasta un nou film lansat în Franța provoacă dezbateri. Cu un titlu ce ar putea fi lesne confundat cu un slogan politic, Vaincre ou mourir este un film istoric de acțiune care prezintă biografia lui François-Athanase Charette, erou al rezistenței vandeene contra Revoluției Franceze. Este primul lungmetraj produs de Puy du Fou, unul dintre cele mai populare parcuri tematice franceze, un soi de Disneyland național în care două milioane de vizitatori se bucură în fiecare an de atracții ce reînvie liber momente din istoria Franței. Parcul a fost fondat de Philippe de Villiers, autor și politician francez „naționalist“, „conservator“ și „eurosceptic“, iar un film produs de această firmă, cu un astfel de erou prezentat ca pozitiv în raport cu Revoluția Franceză, nu putea fi întâmpinat decât cu o ostilitate mai mult sau mai puțin mascată de către presa franceză, majoritar arondată stângii politice.
Vaincre ou mourir, un soi de Braveheart francez, pare a fi foarte bine primit de public, dacă e să fie luate în calcul primele reacții. Pe de altă parte, această producție pare a răspunde unui editorial scris apărut cu puțină vreme în urmă în revista „L’Incorrect“ (considerată de dreapta și extremă-dreaptă) intitulat Cinema francez, ce ai făcut din eroi?. Editorialistul din „L’Incorrect“ deplângea dispariția eroilor naționali, „virili“, din producțiile cinematografice hexagonale. „Țara aceasta are nevoie de o veritabilă recucerire“, spune editorialistul. „Nu mai vrem un cinema care să ne reflecte existența de zi cu zi, ci unul care să prezinte o odisee a vremurilor ce vor veni. Avem nevoie de eroi precum Charette, d’Artagnan,
Cyrano și du Guesclin. Cinematografia noastă a pierdut această capacitate de a fermeca, acea ușurință aproape copilărească de a se minuna, ca și mândria națională. Fără mari roluri, imaginile dispar, iar fără imagini legendele nu mai au chip și visele noastre se destramă.“
„Odată cu Vaincre ou mourir sau apropiata lansare a adaptării Celor trei muschetari, editorialistul de la «L’Incorrect» ar trebui să fie fericit: eroii naționali par să pornit la recucerirea cinemaului francez“, apreciază în ultimul său număr revista „Première“. Până și celebrul Astérix, care revine în săli cu un nou film, L’Empire du Milieu, pare a răspunde acestei chemări. „Ce mă interesa să exprim“, spune actorul Guillaume Canet, care regizează noua aventură a popularului personaj, „este ceva foarte fidel benzii desenate originale, personaje care doresc să-și apere colțul de țară de către invadatori și care sunt, în același timp, extrem de generoase și binevoitoare, gata să îi ajute pe toți, indiferent de unde provin“.
„Première“ atrage atenția că această preocupare nu este doar apanajul dreptei sau extremei drepte („Reconquete“ fiind numele mișcării politice inițiate de „populistul“ Eric Zemmour). Ea aduce aminte de o masă rotundă organizată cu prilejul ultimului congres al profesioniștilor cinematografelor cu tema „Ce soluții avem pentru a recuceri publicul francez“. „Este o obsesie această «recucerire» și această nevoie de eroi?“, se întreabă „Première“. „Ea traduce parțial atmosfera vremurilor și, uneori, se pune contra ei prin acest cult viril al figurilor istorice, prin discursul identitar și patriotic. Dar această sete de mit național pare să vină la țanc, în momentul în care cinematografia franceză este în criză, ca și cum eroii copilăriei noastre made in France ne sar în ajutor.“
Adevărul pe care îl recunosc cu toții este că, în ultimele decenii, cinematografia franceză s-a dovedit foarte săracă în eroi care să facă față cu brio desantului nimicitor al supereroilor americani. „În afară de un Arsène Lupin cu Romain Duris și de un Empereur de Paris cu Vincent Cassel, care nu au reușit să devină un soi de Batman Begins franțuzești, niciunul dintre celelalte proiecte de gen nu s-au materializat“, spune „Première“. „Nici măcar succesul uriaș al lui Pacte des loups nu l-a ajutat pe regizorul Christophe Gans să concretizeze filmele sale cu căpitanul Nemo și Rahan, nici măcar un nou Fantômas. La sfârșitul secolului trecut, producțiile franceze s-au refugiat într-un model televizual, omorând astfel producțiile mai costisitoare și imaginate la o scară mult mai ambițioasă, cum ar fi filmele istorice și cele cu eroi.“
„De fapt, chiar cu un buget de sute de milioane de euro, nu-mi pot imagina că am reuși să facem un Avengers francez“, este de părere Jean-Francois Halin, scenaristul filmului OSS 117. „Spre deosebire de americani, noi nu avem această capacitate de naivitate, de uitare sau aderare totală la spectacol care este necesară pentru astfel de filme. Ne este greu să ne povestim destinul, să ne fabricăm eroi și să îi ridicăm în slăvi. Există, desigur, multe filme istorice americane proaste, dar ele au capacitatea de a spune «uite cât de frumoasă este istoria noastră!». În Franța, nu este cazul și, sincer, nu înțeleg de ce… Poate din pudoare?.“
Acest suflu nou care pare să anime o dorință nouă de a (re)crea eroii francezi este privită cu suspiciune de mulți cei care văd în ea un discurs politic. „E tipic francez să politizezi“, crede scenaristul Matthieu Delaporte. „În Europa, de exemplu, ne temem de aceste universuri heroic fantasy de frică să nu fim considerați «reacționari». Ne e frică să facem filme cu cavaleri, cu Ioana d’Arc, fiindcă ne temem de extrema dreaptă. Americani însă iau totul cu brațele deschise… Dar este Cyrano un erou reacționar? E reacționar să ai un ideal superior?.“
Autorii Vaincre ou mourir nu se tem însă să își afirme crezul „politic“. „Mesajul nostru este onorarea grandorii franceze“, spune Nicolas de Villiers, președintele Puy du Fou. „Acesta este demersul nostru, să celebrăm partea luminoasă a istoriei noastre, să o punem în slujba unui cinema de mare spectacol, cu priză internațională, care să aibă suflu și care să atragă spectatorii.“
În ce privește editorii „Première“, ei consideră că această nevoie trebuie privită cu oarecare detașare și că este interesant de analizat și descifrat această nevoie de eroi, care ar fi, în opinia lor, „la fel de fictivă ca criza căreia îi răspunde“. „Première“ amintește o afirmație din 1998 a antropologului Jean-Pierre Albert, la un colocviu dedicat „fabricii naționale de eroi“: „Nevoia de astfel de eroi pare proporțională cu afirmarea, în anumite circumstanțe, a identității naționale. Iată de ce cultul eroilor nu este niciodată mai viu decât în situații de criză. Interpretarea unei situații dificile în termeni de «criză națională» este întotdeauna o construcție ideologică“.
„Astfel“, conchide „Première“, „acest erou cerut de toată lumea este doar un construct ideologic și nu un arhetip etern țâșnit din adâncul istoriei, încoronat cu nimbul grandorii franceze, venit să salveze Franța. Sau cinemaul ei. A învinge sau a muri este puțin exagerat“. Dar ce uită „Première“ să amintească, în încercarea de a lua oarecare distanță, e că anul 1998 este destul de îndepărtat de realitățile din 2023. Și că publicul actual, cel puțin cel francez, s-ar putea să nu găsească deloc exagerată nevoia de eroi naționali.
Articol preluat din ”Suplimentul de Cultură”
Cuvinte cheie: + Vaincre ou mourir, film, istoric, actiune, lansare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Roy Hodgson, numit antrenor la Crystal Palace până la finalul sezonului
Preşedintele Colegiului Medicilor: Avem două Românii. Una cu exces de medici şi a doua, fără medici
Putin cumpără tăcerea ţărilor din Africa cu promisiunea că le va livra grâu în orice condiţii
Petre Daea ar putea fi demis de la conducerea Ministerului Agriculturii
Un bărbat şi o femeie au fost reţinuţi după ce au agresat şi au şantajat un bărbat de 48 de ani
Trupul unei fetiţe nou-născute a fost aruncat la groapa de gunoi
PSD se teme că va plăti pentru eşecul PNRR şi cere PNL să-l trimită pe Boloş la Bruxelles
Firmă executată silit după ce a confiscat banii de la o nuntă
Pelicula "Shazam! Furia zeilor" a debutat pe primul loc la box office-ul românesc de weekend
Amazon, companie cu mii de angajaţi în Iaşi, va concedia încă 9.000 de persoane
Zeci de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe la o grupare care făcea afaceri ilegale cu deşeuri
Premierul japonez Kishida se va întâlni cu Zelenski într-o vizită surpriză la Kiev
Preţurile petrolului au crescut, în tranzacţii volatile, inversând pierderile iniţiale
Putin şi Xi au vorbit luni 4 ore şi jumătate. Ce au pus la cale cei doi şefi de stat
Compania de Transport Public Iaşi îşi măreşte echipa cu revizori tehnici (P)
Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei
Analiză: Eliminarea care a rupt derby-ul. 11 puncte avans faţă de baraj!
Handbaliştii au mai dres busuiocul. Două victorii în patru zile în ultima divizie
15 ieşeni depistaţi cu tuberculoză în cadrul unor teste aleatorii realizate de DSP
CJ pune la bătaie 300.000 de lei pentru curăţenia pe un an din Casa Pătrată
Demolarea depoului din Dacia va costa 3 milioane de lei şi se va face pe bucăţi, de sus în jos
Proces între Operă şi primul balerin: răsturnare de situaţie la Tribunal
Număr record de proiecte PNRR la Tomeşti. Valoarea totală a acestora: 35 mil. euro
Digital Innovation Zone – o conferinţă interesantă, joi, la Centrul de evenimente “Agora”
Pandemia nu s-a încheiat: mai multe cazuri de Covid la copii. Ce trebuie făcut, care sunt simptomele
El este Ionuț, tânărul care se află de în comă, după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea
A murit Luminiţa Grădinariu, una dintre cele mai iubite profesoare de la Colegiul “Mihai Eminescu”
Sondaj: Românii vor să ajute refugiaţii ucraineni, dar nu şi Moldova în caz că o atacă ruşii
Tupeul fără margini al lui Chirica în fața disperării elevilor de la Colegiul „Vasile Lupu“! (P)
Colocviu Național de Muzicologie - Ediția XXV, 24-25 Martie 2023
Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?
Cresc blocuri pe locul fostei fabrici Nicolina. Va fi mutată piaţa? Planurile lui Constantin Duluţe
FOTBAL: Succes meritat, aşteptat, la Galaţi, promovarea e din ce în ce mai aproape (VIDEO)
Cosmin PAȘCADacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei |
Briscan ZARAInevitabilul scandal |
Cristina DANILOVSoacra cu o singură noră |
Mihai DORINPe urmele incaşilor (II) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.