
În urmă cu exact o săptămână, românii – și mulți alții – zbârnâiau în așteptarea sărbătorii de Valentine’s Day, cea pe bază de inimioare din import. Azi, doar românii așteaptă sărbătoarea Dragobetelui (de luni, 24 februarie), pe bază de iubire națională, strămoșească, suveranistă, daco-getică, tradițională, de la mama ei și mama lor…
Cel puțin așa crede lumea, că ar fi vorba despre o chestie veche, din pruncia poporului nostru; adevărul e că acest Dragobete (care are și un nume cam câș, sugerând în special dragostea de beție) a ajuns aici la fel ca Valentine’s Day și ca porumbul, adică din import, însă nu pe filieră anglo-saxonă, ci estică. Și nici nu-i atât de vechi, el fiind, așadar, la fel de dac ca vestitul stegar dac, bărbosul ăla cu probleme, care tot fâlfâie steaguri.
Etnografii consideră că numele „Dragobete” provine de la „Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, sărbătoare religioasă celebrată pe 24 februarie, care în limba slavă veche se numește Glavo-Obretenia: „Românii au adaptat-o sub diverse nume (precum „Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete”) în perioada Evului Mediu, până când s-a impus în sudul și sud-estul României ca Dragobete”.
Ca orice mână care cerșește atenție, are nevoie de o poveste; am găsit pe net informații, din care n-am înțeles nimic. Unii spun că este „fiu al babei Dochia și rudă cu eroul vegetațional Lăzărică” (Ce e și ce vrea un „erou vegetațional”? O fi un fel de vegan, care mănâncă tofu și goji?), iar alte surse zic că Dragobetele e un tânăr frumos și nemuritor, pe care oamenii nu-l văd, fiindcă s-au spurcat; de fapt, și Dragobetele s-a spurcat la bani, în numele său vânzându-se produsele rămase după Valentin. Că de aia, ca să nu rămână comercianții cu marfă pe stoc între Valentine’s Day și Ziua Mărțișorului, a fost scos din lada de zestre, aerisit, scuturat de praf și de molii, apoi vârât drept simbol al iubirii tradiționale românești în fața globalizatului Valentin – plătit, desigur, de Soros! Pe micile simboluri de amor roșii de Ziua Îndrăgostiților s-au mai tras o dungă albastră și una galbenă și așa, cu tricolorul pe ele (eventual, cu sloganul „Iubește Românește!”), au fost scoase din nou pe tarabe.
Totuși, ar fi normal să recunoaștem că Dragobetele, figurat de obicei ca un flăcău frumos și atât de zdravăn, că fură porcul din curtea vecinului și fuge cu el sub braț, ne sugerează erosul mai mult decât moș Valentin. Este posibil și ca, în mintea unora, Dragobetele să fie un fel de Terente, dar nimeni nu-l poate descrie exact; faptul dă apă la moară celor care spun că ar fi fost văzut și prin alte zone ale lumii, primind nume diferite, precum Yeti sau Bigfoot.
Oricum, nu se știe exact dacă există un singur Dragobete sau sunt mai multe exemplare; ne pare logică a doua variantă: altfel, personajul ar fi cam bătrân pentru rolul de patron al iubirii naționale și ar avea păr vopsit ori perucă, probleme cu prostata, șalele și potența și, vedetă fiind, pesemne că ar face reclamă la un anumit lanț de farmacii. S-au mai văzut cazuri! Dacă sunt mai multe exemplare, înseamnă că există Dragobeți masculi și Dragobete femele, care se înmulțesc prin pui, Dragobeței, că doar nu prin ouă. Redacția noastră oferă premiu primului cititor care va captura un Dragobete viu, indiferent de sex.
Cruzime cumplită: în iarnă, un român a spus copiilor că nu există Moș Crăciun, iar acum a explicat soției că nu există nici Dragobetele!
Un compatriot cu care nu ne mândrim a dat dovadă de cruzime extremă, în formă repetată – de cruzime în serie, am putea spune. Mai exact, după ce în iarnă, cu o săptămână înainte de Sărbători, le-a spus copiilor săi că nu există Moș Crăciun, că bradul se cumpără din piață și e împodobit de părinți cu podoabele din anii trecuți, iar cadourile de sub el se cumpără de la magazin, dacă sunt bani, omul (de fapt, o bestie cu chip de om, pe nume Marian Capsă) a explicat soției Genoveva că nu există nici măcar Dragobete! „Și acum tremur toată când îmi amintesc! Ticălosul a îndrăznit să-mi spulbere și ultimul strop de speranță! Inclusiv pe 14 februarie asasinul a îndrăznit să-mi arate în calendar că nu figurează Sfântul Valentin, iar alaltăieri mi-a dat încă o lovitură cumplită. Și eu, care am crezut mereu că vine Dragobetele la mine când el e plecat în delegație… Acum mă întreb cine o fi domnul care venea la mine, dacă nu e Dragobetele!”, ne declară, înlăcrimată, doamna Genoveva Capsă.
Publicitate și alte recomandări video