Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ESA pregăteşte un robot pentru scoaterea de pe orbita terestră a gunoaielor spaţiale

GALERIE
esa
  • esa
- +

Noul robot cu patru braţe ClearSpace-1, conceput să de-orbiteze gunoaiele spaţiale pentru a curăţa orbita terestră, va fi lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în 2025, conform unui material publicat miercuri de Space.com care remarcă faptul că, probabil cea mai mare groapă de gunoi a omenirii se află în spaţiu, pe orbită.

Pe orbita joasă a Pământului, spaţiul din jurul planetei noastre care se întinde până la altitudinea de 2.000 de kilometri, se află peste 3.000 de sateliţi inoperabili şi zeci de milioane de bucăţi din alte echipamente spaţiale lansate de-a lungul timpului. Fiecare astfel de fragment orbitează planeta cu viteze de ordinul zecilor de mii de kilometri pe oră. Orice impact cu un astfel de obiect, oricât de mic, este potenţial distrugător pentru noii sateliţi lansaţi pe orbită. Mai mult decât atât, atunci când două astfel de gunoaie spaţiale se ciocnesc, numeroasele fragmente rezultate reprezintă tot atâtea pericole pentru instrumentele pe care le plasăm pe orbită dar şi pentru Staţia Spaţială Internaţională şi astronauţii de la bord.

ESA speră să poată să folosească o serie de braţe mecanice asemănătoare unor tentacule pentru "a îmbrăţişa" sateliţii dezafectaţi şi pentru a-i scoate apoi de pe orbită.

În cadrul misiunii ClearSpace-1, ESA va lansa un robot experimental, cu patru braţe, conceput pentru a se ataşa de bucăţi mari de deşeuri spaţiale şi apoi, într-un gest de kamikaze, să plonjeze împreună cu aceste bucăţi prin atmosfera terestră pentru a le distruge. Impactul de-orbitării unui satelit vechi poate părea similar cu cel al scoaterii unei găleţi de apă dintr-un lac, dar responsabilii ESA susţin că misiunea ClearSpace-1 reprezintă un început, iar dacă viitorii roboţi de curăţenie kamikaze vor putea fi produşi suficient de ieftin şi vor fi lansaţi cu costuri reduse, atunci acest concept are un viitor cel puţin în ceea ce priveşte de-orbitarea bucăţilor mari de gunoi spaţial, care dacă se ciocnesc între ele produc mii de fragmente periculoase pentru misiunile pe orbită.

"Problema deşeurilor spaţiale este mai presantă decât oricând", conform lui Luc Piguet, fondator şi CEO al ClearSpace, startup-ul elveţian partener cu ESA în această misiune. "În prezent, dispunem de aproape 2.000 de sateliţi operaţionali pe orbită şi peste 3.000 de sateliţi neoperaţionali. În anii care vor urma, numărul sateliţilor va creşte cu un întreg ordin de magnitudine, urmând să fie plasate pe orbită multiple megaconstelaţii compuse din sute sau chiar mii de noi sateliţi", a mai susţinut el într-un comunicat de presă.

Astfel, nevoia unui "camion de tractare" care să scoată sateliţii dezafectaţi de pe orbită a devenit o urgenţă, conform lui Piguet.

Programată pentru lansare în 2025, misiunea ClearSpace-1 îşi va testa "musculatura" pe un deşeu botezat Vespa, aflat la altitudinea de 800 km. Vespa are formă conică şi cântăreşte 100 de kilograme - fiind o ţintă relativ sigură pentru misiunea de debut a acestui robot. După ce va fi capturat, atât Vespa, cât şi robotul ClearSpace-1 vor coborî prin straturile atmosferice unde vor fi distruşi. Costurile acestei misiuni sunt estimate la 133 de milioane de dolari, conform The Guardian.

Rămâne de văzut dacă acest concept de curăţare a orbitei terestre este şi eficient din punct de vedere al costurilor. Între timp, alte agenţii spaţiale au venit cu noi propuneri de modalităţi pentru a elimina gunoiul de pe orbită - printre care mici tunuri laser montate pe sateliţi de "vânătoare" care să distrugă deşeurile orbitale sau plase care să tragă spre Pământ astfel de deşeuri pentru a fi distruse la reintrarea în atmosferă. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri