Mai multe percheziţii domiciliare au fost efectuate ieri de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi, într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de înşelăciune şi uz de fals, după ce pe reţelele de socializare ar fi fost publicate mai multe campanii umanitare false. Prin intermediul acestora s-ar fi cerut donaţii în bani pentru tratamentul unor minori în străinătate, iar prejudiciul cauzat ar ajunge la peste 28.000 de euro.
Mai multe campanii umanitare false ar fi fost publicate pe reţelele de socializare, în cadrul cărora un bărbat s-ar fi prezentat drept părinte al unor copii diagnosticaţi cu grave probleme de sănătate. Distribuite pe multiple grupuri de socializare de pe internet, în cadrul acestor campanii, bărbatul ar fi prezentat probleme de sănătate ale unor minori, care ar fi necesitat tratamente de urgenţă în străinătate. Intervenţiile medicale ar fi costat zeci sau chiar sute de mii de euro. În campaniile umanitare, bărbatul ar fi precizat că nu dispune de sumele de bani necesare pentru intervenţiile medicale şi tratamente în străinătate şi ar fi cerut ajutorul celor din jur. Astfel, în prezentarea cazurilor grave de sănătate ale minorilor, bărbatul ar fi trecut şi mai multe conturi bancare în care oamenii dornici să ajute puteau să trimită anumite sume de bani sub formă de donaţii. Intrând în discuţie cu persoanele care doreau să ajute, bărbatul ar fi prezentat, prin intermediul unor mesaje electronice, mai multe adeverinţe medicale care ar fi fost, de asemenea, false.
Bărbatul ar fi încercat astfel să îi convingă pe oameni că respectivele cazuri prezentate ar fi reale, dar şi să îi convingă să doneze cât îi ţine buzunarul pe fiecare în parte. În realitate, donaţiile în bani pe care bărbatul le-ar fi primit ar fi ajuns în conturile bancare personale. Într-un timp destul de scurt de timp, persoana respectivă ar fi reuşit să îi păcălească pe oameni şi să primească de la aceştia diferite sume de bani. Persoanele care încercau să ajute minorii aflaţi în suferinţă ar fi ajuns să fie păcălite de către bărbatul respectiv, fiind creat astfel un prejudiciu substanţial, de aproximativ 28.000 de euro.
"Din cercetări a rezultat că bărbatul ar fi trimis, prin intermediul unor grupuri de socializare, către mai multe persoane, cazuri ale unor copii bolnavi, care ar fi necesitat tratament şi operaţii în străinătate şi ar fi pus la dispoziţie conturi bancare pentru obţinerea donaţiilor. Acesta ar fi anexat la mesaje şi adeverinţe medicale, ce ar fi fost false. Prejudiciul stabilit în cauză este de aproximativ 28.000 de euro. Trei persoane urmează a fi conduse la cercetări", au transmis ieri reprezentanţi ai IPJ Iaşi.
În cadrul acestui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi au efectuat ieri, pe 16 iulie, două percheziţii domiciliare pe raza judeţului Prahova. Acţiunea a beneficiat de suport de specialitate din partea Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române, dar şi de sprijinul agenţilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova.
Publicitate și alte recomandări video