Escrocherie care vă taie răsuflarea. Bolnavi daţi în judecată de firma care le furniza oxigenul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Escrocherie care vă taie răsuflarea. Bolnavi daţi în judecată de firma care le furniza oxigenul

GALERIE
masca oxigen
  • masca oxigen
- +

Un angajat al companiei farmaceutice acuză că o companie farmaceutică distribuitoare de măşti de oxigen ar înşela pacienţii falsificând documente pentru a-i da în judecată. Doar pe rolul Judecătoriei Iaşi, respectiva companie, Air Liquide Vitalaire, figurează în nici mai mult, nici mai puţin de 1.300 de dosare.

O dezvăluire a echipei de jurna­lişti conduse de Cătălin Tolontan di­na­mitează din nou sistemul medical din România. Site-ul tolo.ro a publicat ieri un material din care reiese că una dintre cele mai importante companii farmaceutice din ţară, Air Li­quide Vitalaire, şi-ar înşela propriii clienţi, în general pacienţi cu boli avansate, pentru a câştiga sume im­portante de bani de la aceştia. Potrivit unui fost angajat al companiei, pacienţii ar fi daţi în judecată în urma unor presupuse dublări de facturi şi falsificări de documente. 

Air Liquide Vitalaire este parte a unui gigant din industria mondială farmaceutică, ce are sediul principal în Franţa. Reprezentanţa din Româ­nia are sediul pe strada Vasile Con­ta, paradoxal chiar în apropiare de sediul Parchetelor din Iaşi. Firma distribuie măşti de oxigen bolnavilor suferinzi, de multe ori, de boli în stadii terminale. În schimb, în func­ţie de produs, Vitalaire încasează o chirie pentru produsele furnizate sau, după caz, o sumă de bani dacă le vând. Potrivit unui fost angajat citat de tolo.ro, escrocheria ar consta în neinformarea pacienţilor cu pri­vire la sumele pe care le au de achitat. Facturile ar fi furnizate inten­ţionat cu întârziere, astfel încât să se poată aduna penalităţi de întârziere. Oamenii sunt astfel daţi în judecată de compania farmaceutică, fiind obligaţi să achite atât chiria pentru produs, cât şi penalităţile şi, după caz, cheltuielile de judecată. 

Pe portalul Judecătoriei Iaşi, firma apare în peste 1.300 de dosare. În jur de 500 sunt înregistrate pe numele SC Vitalaire România SRL iar celelalte peste 800 pe numele SC Air Li­quide Vitalaire Romania SRL. Mo­tivul: între timp, compania şi-a schim­bat numele. Cele mai multe dintre dosarele consultate pe portalul instanţelor de judecată de către reporterii „Ziarului de Iaşi“ sunt câştigate de firma farmaceutică. De remarcat că sumele sunt, de regulă mici: sub 1.000 de lei pentru fiecare pacient dat în judecată. Sunt şi exemple în care cei daţi în judecată plătesc peste această sumă şi, cumulat, penalităţile şi cheltuielile de judecată sunt aproa­pe cât costul efectiv plătit pentru produsele închiriate.

Un exemplu: În 2012, Nicolae Ciulifică era dat în judecată de Vitalaire. Instanţa a decis ca bolnavul să plătească 1.625 de lei chirie restantă, 391 de lei penalităţi de întârziere şi 919 lei cheltuieli de judecată.

O altă escrocherie, prezentată de sursa citată, ar fi reprezentată de faptul că facturile încheiate în ur­ma contractelor semnate de bolnavi sunt înregistrate în contabilitatea firmei cu sume infime. Alte facturi, având aceleaşi numere şi serii, ne­înregistrate, ar fi folosite în instanţă în dosarele în care bolnavii sunt executaţi silit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Banii pesediştilor

Cătălin ONOFREI

Banii pesediştilor

De unde va lua PSD fondurile pentru pensiile românilor?

Filmuletul zilei

opinii

Şarlatani

Briscan ZARA

Şarlatani

Practic, la ora actuală, în mediul politic şi în majoritatea instituţiilor de stat, unde se fac cele mai mari furturi, procentajul escrocilor, al celor cu acte false este la cel mai înalt nivel din istorie. Iar aceşti oameni nu iau bani nemeritaţi de la hoţi, ci de la restul cetăţenilor plătitori de impozite, de la noi toţi. Deci ochii-n patru!

Paradigma dezvoltării durabile

Ciprian IFTIMOAEI

Paradigma dezvoltării durabile

De ceva vreme, în spaţiul public, se vorbeşte despre necesitatea reducerii sărăciei sub toate formele în care se manifestă, oriunde în lume, facilitarea accesului tuturor oamenilor la servicii de educaţie şi sănătate, promovarea egalităţii de gen, dezvoltarea unor oraşe şi comunităţi durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. Toate aceste teme şi preocupări sunt interdependente şi au o istorie de câteva decenii, fiind circumscrise paradigmei dezvoltării durabile.

Moştenirea lui Trump (I)

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump (I)

Cu patru ani în urmă, un om din afara sistemului câştiga alegerile prezidenţiale din SUA. Eram acolo şi am urmărit convenţiile naţionale ale celor două mari partide americane. 

pulspulspuls

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel sau Zuzu?

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel sau Zuzu?

Vedem prin mediul online şi nu numai câtă supărare a produs unora episodul jenant din Piaţa Unirii, cel al pomădării premarelui Mihai Chirica cu iaurt (Actimel zic unii, Zuzu spun alţii: asta mai rămâne de studiat). 

Caricatura zilei

Pregătit corespunzător

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.