Un teleormănean a scăpat basma curată după ce a înșelat un fermier din Crivești-Vânători, în județul Iași. I-a luat un avans pentru a-i aduce un tractor din străinătate, după care nu a mai răspuns la telefon.
Procurorii au avut nevoie de cinci ani pentru a soluționa un dosar simplu și l-au trimis în instanță când mai erau patru zile până la prescripția răspunderii penale. Judecătorii au închis dosarul, dar escrocul se află oricum după gratii, pentru că ieșeanul nu a fost singurul păcălit.
A spus că are nevoie de bani pentru a aduce utilajul în țară
În aprilie 2019, Alexandru Văcălie a postat pe OLX un anunț de vânzare a unui tractor agricol. Unul dintre cei care l-au contactat a fost și Daniel B. Acestuia, Văcălie i-a trimis mai multe fotografii a două tractoare despre care susținea că le are în străinătate. Avea doar nevoie de bani pentru a le transporta în țară, până la poarta fermierului. Fotografiile erau de fapt descărcate de pe internet, iar Văcălie nu avea altceva decât tupeu. Nu deținuse niciodată utilaje agricole și nici măcar nu fusese asociat, administrator ori chiar simplu angajat al vreunei societăți cu profil agricol. Singura sa legătură cu pământul era faptul că locuia în satul Sericu din comuna teleormăneană Blejești. Fermierul ieșean a luat de bune afirmațiile escrocului și i-a trimis acestuia pe 22 aprilie 2019 suma de 4.850 lei, contravaloarea „transportului” utilajelor. Odată ce a încasat banii însă, Văcălie s-a făcut că plouă. A mai răspuns o singură dată la telefon, spunându-i lui Daniel P. că are nevoie de un termen de grație de două luni pentru a-i restitui banii. Timpul însă a trecut, iar Văcălie nu a mai putut fi contactat. Dându-și seama că a fost înșelat, Daniel B. a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani.
„Țepe” în întreaga țară
Anchetatorii au trimis dosarul în instanță abia în acest an, pe 18 aprilie. Ar fi putut la fel de bine să-l țină în continuare în sertar, pentru că timpul era pierdut. O decizie a Curții Constituționale adoptată în 2022 a înjumătățit practic termenele de prescripție a răspunderii penale. Ca urmare, răspunderea penală a lui Văcălie pentru fapta comisă „expira” pe 22 aprilie 2024, iar el nu mai putea fi condamnat.
Justiția și-a urmat cursul, iar la începutul lunii trecute dosarul a ieșit din camera preliminară pentru primul termen de judecată. Văcălie a fost audiat prin videoconferință, el aflându-se deja în spatele gratiilor. Daniel B. nu fusese singurul escrocat, iar Văcălie fusese trimis în judecată în toată țara, de la Pitești, Galați sau Brăila, până la Suceava, Caransebeș ori Râmnicu Vâlcea. Fusese condamnat în mai multe rânduri și se adunaseră în total 6 ani și 4 luni de detenție. În fața judecătorilor pășcăneni, el și-a recunoscut vina și s-a declarat de acord să-i restituie lui Daniel P. suma de 4.850 lei atunci când va ieși din penitenciar și va putea munci. La același termen de judecată, instanța a pus în discuție din oficiu prescripția răspunderii penale.
Întrucât termenul de prescripție era împlinit, magistrații Judecătoriei Pașcani au dispus încetarea procesului penal, obligându-l doar pe Văcălie la plata unor despăgubiri patrimoniale de 4.850 lei. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Publicitate și alte recomandări video