anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Copiii şi secretele adulţilor

Este bine să le cerem copiilor noştri să păstreze secrete?

„— Te las pe tabletă mai mult, dar nu-i spui lui mami. Se supără pe noi!— Eşti cea mai bună bunică din lume!”

GALERIE
secrete
  • secrete
- +

Pare un complot simpatic, nevinovat, specific bunicilor despre care se ştie că sunt mai îngăduitori, mai buni şi le fac pe plac nepoţilor, însă urmările fac parte din categoria neîncrederii în adulţi, lipsei sincerităţii şi a respectului faţă de ceilalţi.

 

 Deşi afirmaţia anterioară vă poate părea exagerată, iată ce învaţă, de fapt, micuţii, luând ca exemplu cazul de mai sus: Mama este personajul negativ care interzice copilului să facă ceea ce îi place şi nu are dreptate.

Bunica îşi dă şi ea seama de faptul că mama nu procedează corect şi alege să devină aliatul celui mic în satisfacerea unor dorinţe dăunătoare. Copilul nu va mai avea încredere în mama în situaţiile care nu îi vor fi pe plac şi va fugi mereu să caute înţelegere la bunica sau la alt adult care va avea o opinie simlară cu a lui.

Cel mic învaţă că respectul şi sinceritatea pot fi contextuale şi că nu e musai să se ţină cont de reguli dacă există sprijin în altă parte. Se va dezvolta nevoia de a ascunde adevărul pentru că efectele sunt îmbucurătoare.

De asemenea, în cazuri mai complexe, când cei mici iau parte la războaiele adulţilor, lucrurile se complică şi mai mult: Copiii sunt atraşi în lupta de dominare a adulţilor şi se vor simţi prinşi la mijloc, fără să mai fie capabili să facă diferenţa între adevărurile părţilor.

Multitudinea informaţiilor ce le sunt puse la dispoziţie îi încarcă emoţional şi îi fac părtaşi la un conflict care nu le aparţine. În funcţie de nivelul afectiv stabilit cu fiecare membru al familiei, copiii vor deveni subiectivi şi se vor îndrepta către cel cu care rezonează mai bine sau îi face pe plac. Coaliţia care se poate forma între copil şi unul sau mai mulţi mebri ai familiei le stârneşte celor mici vinovăţie sau frică faţă de cei din tabăra opusă.

Resursele reduse de a face faţă conflictelor adulţilor îi va epuiza, şi vor avea de dus o povară mult prea mare pe umeri cu repercusiuni ce pot porni de la tulburări comportamentale până la somatizări. Dragi adulţi, nu le răpiţi inocenţa copiilor voştri prin a-i obliga să ţină secrete. Viaţa lor armonioasă poate fi complet modificată atunci când li se atribuie sarcini ce nu le aparţin sau când li se furnizează informaţii greoaie, care pot doar genera frustrări. (Monica DOBREA)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Cosmin PAȘCA

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Campania de racolări declanşată de liberali înseamnă în primul rând o umilinţă pentru propriul electorat şi activul de partid. E o palmă pe obrazul acelor liberali (mulţi, puţini?) care s-au luptat în ultimii patru ani cu „ciuma roşie” pe uliţa satului, care şi-au pierdut patru ani din viaţă crezănd că PNL trebuie să facă opoziţie.

Filmuletul zilei

opinii

Savanţii zilelor din urmă

Codrin Liviu CUȚITARU

Savanţii zilelor din urmă

„Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

Iaşul vrea tren urban! (II)

George ŢURCĂNAŞU

Iaşul vrea tren urban! (II)

În ciuda dorinţei autorităţilor locale ale aglomeraţiilor urbane importante ale României, fără o descentralizare reală punerea în practică a proiectelor de trenuri urbane e extrem de dificilă. Atâta vreme cât tot ce ţine de infrastructura de transport feroviar se decide la Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale sau judeţene nu pot contacta după nevoile lor transportul feroviar, lucrurile se vor mişca foarte greu. 

De la moară la războiul de ţesut

Bogdan ILIESCU

De la moară la războiul de ţesut

„Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îţi iei ochii de la ţelul tău.” Henry Ford

pulspulspuls

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.